Οι νέοι πολιτικοί επιστήμονες στέλνουν τα μηνύματά τους | xronos.gr
ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι νέοι πολιτικοί επιστήμονες στέλνουν τα μηνύματά τους

19/04/18 - 10:00

Κοινή παραδοχή τους φαίνεται να είναι πως νέοι άνθρωποι πρέπει να μπουν στα κοινά

Κατά 65 αυξήθηκαν οι πτυχιούχοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, οι οποίοι ορκίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο κεντρικό αμφιθέατρο του τμήματος. Τους αποφοίτους συνεχάρη ο αντιπρύτανης Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης, ο οποίος υπενθύμισε το έργο "μαμούθ" που θα γίνει για την σχολή τους και θα φέρει την μετεγκατάσταση όλων των φοιτητών σε νέο κτίριο εντός της πανεπιστημιούπολης.  Από πλευράς του ο πρόεδρος του τμήματος Νίκος Πολύζος ευχήθηκε τα καλύτερα στους αποφοίτους και δήλωσε ότι το τμήμα θα είναι αρωγός στις προσπάθειές τους. 


ΧΡ. ΔΕΡΒΕΝΤΛΗΣ: "ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"
Με βαθμό πτυχίου 8,292 ο Χρήστος Δερβεντλής ανέγνωσε τον όρκο. Δραστήριος από την πρώτη στιγμή των σπουδών του, ως εθελοντής και ως εργαζόμενος, ο Χρήστος μας απασχόλησε με τις δράσεις του, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εξαετούς φοίτησής του ήταν πολυπληθείς. Μπήκε με το παλιό "καθεστώς" και τα χωριστά τμήματα, γι' αυτό και κλήθηκε να προσαρμοστεί. "Ήταν μία πρόκληση κι έξι πανέμορφα χρόνια, είχαν και τις δυσκολίες τους,  αλλά και οι καθηγητές μας ήταν εξαιρετικοί", σχολιάζει εν προκειμένω.


Κληθείς να καταθέσει την συμβουλή του προς τους αποφοίτους, πρώην συμφοιτητές του, αναφέρει: "Ευκαιρίες υπάρχουν παντού. Δυστυχώς αρκετοί από εμάς δεν δείχνουν τον σεβασμό που θα άξιζε στο πτυχίο που παίρνουμε. Αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας, τότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πολύ όμορφα πράγματα και να έχουμε μία λαμπρή σταδιοδρομία". Κληθείς να καταθέσει επίσης το σχόλιό του προς την ίδια την κοινωνία, αρκείται στη λέξη ..."ερχόμαστε".


Αυτή είναι και η δικιά του πεποίθηση, ότι οι νέοι πρέπει να έρθουν, για να ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό. "Αυτή είναι μία πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί πρώτοι εμείς από τη δική μας σχολή καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πολύ πιο θολό από αυτό που φαίνεται στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να δω όλο το πολιτικό τοπίο να ανανεώνεται με πιο νέους ανθρώπους και να μην αναλωνόμαστε σε πράγματα εκτός δουλειάς", όπως μας λέει, ενώ - καταληκτικά - στο ερώτημα εντός ή εκτός Ελλάδας απαντά ως εξής: "Και εντός και εκτός Ελλάδας. Για ποιό λόγο να μην βγω στο εξωτερικό για μία περίοδο της ζωής μου και να φέρω νέους τρόπους σκέψεις και ιδέες πίσω στην πατρίδα μου;".


ΑΜ. ΚΑΣΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ"
Δούλεψε για να έχει το "προνόμιο" να σπουδάσει η Αμαλία Κασαπαντωνίου, η οποία επίσης μας απασχόλησε τα προηγούμενα χρόνια με την έντονη πολιτική της δράση, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργίες και λαϊκή πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φοιτητών. 
"Ακούσαμε και στις ομιλίες, ότι οι δρόμοι είναι δύο: Ή μεταπτυχιακά ή να καταρτιζόμαστε συνεχώς επαγγελματικά", μας λέει, αλλά υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο ...θέλει χρήματα, άρα τοις πράγμασι δεν συνιστά δημόσια δωρεάν παιδεία: "Αυτό σημαίνει πως ο σημερινός απόφοιτος πρέπει να έχει και την οικονομική δυνατότητα.

Όταν όμως αναγκάζεται να δουλέψει, γιατί δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση - κι αυτό το έζησα ως εργαζόμενη - κι όταν καλείσαι να έχεις στην οικογένειά σου γονείς ανέργους ή χαμηλόμισθους, δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά (σ.σ. μεταπτυχιακά)". Η ίδια εξηγεί πως "θα έπρεπε να τελειώνουμε με την σχολή μας και η ίδια η κοινωνία να μας έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα" και προσθέτει ότι "έχουν στο μυαλό τους την αγορά εργασίας ανάλογα με το πώς την θέλουν οι εργοδότες". 


Κληθείσα να καταθέσει την συμβουλή της προς αποφοίτους αλλά και νυν φοιτητές, τονίζει: "Όσο είμαστε φοιτητές πρέπει να είμαστε μέσα σε συλλόγους και να δραστηριοποιούμαστε, αλλά και μετά στην δουλειά μας να δραστηριοποιούμαστε για να προάγουμε τα συμφέροντα του εργαζομένου".
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr