Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση του κτιρίου\
Ιδέες υπάρχουν, χρήματα δεν υπάρχουν. Το εν λόγω "μότο" πλήττει πολλούς δημόσιους "θησαυρούς" που παραμένουν παραμελημένοι κι αναξιοποίητοι, μεταξύ των οποίων και το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
"Όσο το ζήτημα τίθεται στη δημόσια προβολή, το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ώστε να μπορέσουμε να περισώσουμε ένα κτίριο το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης μας", μας λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, όταν ζητάμε μια άποψη αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο κτίριο. Σύμφωνα με τον ίδιο "η παράδοση της Κομοτηνής έγινε στο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο εκείνη την εποχή ως κτίριο είχε το ρόλο διοικητηρίου. Αυτό που θεωρώ ότι αφορά όλους τους Ροδοπίτες, κι όχι μόνο το κομμάτι της Δικαιοσύνης, είναι το γεγονός ότι το κτίριο έχει μια ιστορική αξία που έχει να κάνει με το θεματοφυλάκιο αναμνήσεων τις οποίες θα πρέπει να τιμούμε. Πρέπει πάντα να τιμούμε την ιστορία".
Σχεδόν μία δεκαετία έχει περάσει, όπου κατατίθενται προτάσεις και προβληματισμοί, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. "Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία του συλλόγου το 2008, στραφήκαμε σε όποιον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν επικεφαλής του υπουργείου, σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, προκειμένου να υλοποιηθεί η παλαιότερη απόφαση που υπήρχε, σχετικά με την αναπαλαίωση του κτιρίου, για την οποία είχε γίνει και διαγωνισμός.
Το όλο ζήτημα σκόνταφτε στην Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων, η οποία όριζε πως ο τρόπος μελέτης -που προκρίθηκε από τον μειοδότη του διαγωνισμού- δεν ήταν ο ορθός, για να διατηρηθεί το κτίριο στα δεδομένα που θέτει η Επιτροπή", όπως εξηγεί ο κος Κυμπαρίδης, ο οποίος διαπιστώνει ότι "δεν υπάρχουν χρήματα για εργασίες συντήρησης, και φυσικά ούτε για την αναπαλαίωση του κτιρίου".
Αναφορικά με το ποιες ιδέες έχουν προβληθεί, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου, ο κος Κυμπαρίδης μας ενημερώνει πως έχουν υπάρξει ιδέες "είτε για τη δημιουργία ενός μουσείου Δικαιοσύνης είτε ως δεύτερη έδρα της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική βούληση, θεωρώ ότι μπορεί να εξευρεθεί τρόπος.
Η τρίτη λύση, η οποία καταδείχθηκε πρόσφατα με την χρηματοδότηση που δόθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, είναι ...να βρεθεί ένα ίδρυμα εξ ουρανού, το οποίο να αναπαλαιώσει το κτίριο, γιατί τιμά την ιστορία μας και θέλει να την αναδείξει".
ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Όπως πληροφορούμαστε από παλαιότερη μελέτη του Κ. Κατσιμίγα "το κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από Ολλανδό αρχιτέκτονα περί το 1870, επί σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ και του διαδόχου του Αβδούλ Χαμίτ Β’ για λογαριασμό της τότε Οθωμανικής Διοίκησης, ως Διοικητήριο.
Την ίδια εποχή, ίσως λίγο μεταγενέστερα (1884), κατασκευάζεται το ρολόι της πόλης από τον Αβδούλ Καδήρ Κεμάλ Πασά, ο οποίος το αφιερώνει στο σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β’.
Πιθανολογείται ότι στον ίδιο χώρο του τότε διοικητηρίου λειτουργούσε και το Δικαστήριο (Καδής), καθόσον δίπλα ακριβώς, στο χώρο που σήμερα έχει ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο, υπήρχαν οι φυλακές, οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Είναι γνωστό ότι το κτίριο βρισκόταν σε μια περιοχή και άλλων διοικητικών δραστηριοτήτων και μορφών εξουσίας. Δίπλα ακριβώς, υπήρχε στρατόπεδο όπου σήμερα βρίσκεται το Διοικητήριο της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Το κτίριο άρχισε να κτίζεται το 1910 ως Διοικητήριο Τουρκικής Μεραρχίας και, όπως μαρτυρεί ο διάκοσμός του, ολοκληρώθηκε επί βουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1913 – 1919".
Έκτοτε το κτίριο πέρασε από διάφορες χρήσεις, δεκάδες ...πολιτικές κρίσεις, πολέμους, καταστροφές, όμως έμεινε εκεί.





Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News