Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Από 10 Μαρτίου ξεκίνησαν οι προνυμφοκτονίες
«Από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο είμαστε επί ποδός για τα κουνούπια» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Βενετίδης
Τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού και μαζί τους έχουν φέρει προβλήματα αλλά κι απορίες. Τί γίνεται με τις προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες; Υπάρχουν από τώρα πολλά κουνούπια στην περιοχή μας; Ποιοί οι κίνδυνοι; Σε αυτά απαντάει ο Κώστας Βενετίδης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών & Έργων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ εκφράζει τις ανάγκες καλύτερης αντιμετώπισης των ακμαίων κουνουπιών.

«Ενώ δεν περιμέναμε να δούμε, λίγες ημέρες μετά τις παγωνιές βγήκαν οι προνύμφες» δήλωσε εξ αρχής. Στη συνέχεια ενημέρωσε πως η κουνουποκτονία είναι μία σύνθετη διαδικασία, εξαρτάται από πολλές συνθήκες και μία από αυτές είναι οι καιρικές συνθήκες. «Εμείς από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο είμαστε επί ποδός γιατί είναι μία εργασία πολύμηνη», είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικινδυνότητα των κουνουπιών, τονίζοντας πως «τα κουνούπια είναι επικίνδυνα, δημιουργούν πολύ βλαβερές ασθένειες. Ήδη ο ιός του δυτικού Νείλου έχει στρατοπεδεύσει στη χώρα μας εδώ και 15 χρόνια».
Πότε ξεκίνησαν προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες
«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τις προνύμφες», δηλαδή το στάδιο ζωής ανήλικων κουνουπιών όπου δεν πετάνε, «για να μην αναπτυχθούν και πετάξουν» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας. Από τις 10 Μαρτίου ξεκίνησαν προνυμφοκτονίες με ψεκασμούς αέρος και εδάφους, καθώς «με τις μεταβολές της θερμοκρασίας δημιουργούνται νέες εστίες», σύμφωνα με τον Κώστα Βενετίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπάρξει πρόληψη και για ακμαιοκτονίες που ξεκίνησαν εδώ και δύο μέρες, καθώς υπάρχουν κάποια μεγάλα κουνούπια τα οποία με κάποιο τρόπο έχουν ζήσει από το καλοκαίρι «σε πεταμένα λάστιχα, κάπου ζεστά» σύμφωνα με τον Κώστα Βενετίδη,. «Ήδη το 70% των συνεργείων είναι σε δράση, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγουν σε δράση και τα υπόλοιπα για να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς όπου χρειάζεται» ανέφερε.

Αναγκαία η άδεια για ακμαιοκτονίες από αέρος
Ένα μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜΘ είναι να μην αρχίσουν τα ακμαία κουνούπια να αυξάνονται, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως από τα μέσα Ιουνίου. Η ιδανικότερη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ακμαιοκτονία από αέρος, ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Πέρσι ζητήσαμε την άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο να κάνουμε ακμαιοκτονία από αέρος, αλλά επέμεναν ότι αυτό θα γίνει μόνο αν εμφανιστεί κρούσμα του δυτικού Νείλου», δήλωσε. Υπογράμμισε πως αυτό είναι επικίνδυνο, διότι άπαξ και βρεθεί κρούσμα, χάνεται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να πραγματοποιηθεί η ακμαιοκτονία. «Επιμένουμε ότι θα πρέπει να έχουμε την άδεια νωρίτερα, γιατί χρειάζεται μία εβδομάδα μέχρι να τη λάβουμε και άλλη μία εβδομάδα μέχρι να παραλάβουμε τα φάρμακα», είπε. Συμπλήρωσε πως και φέτος θα ασκηθεί η ίδια πίεση στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σκέψη αποτελεί να πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί ακόμη και με drone.



Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News