Σε τιμές προ κρίσης τα ενοικιαστήρια στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΣΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΗΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑΣ

Σε τιμές προ κρίσης τα ενοικιαστήρια στην Κομοτηνή

29/08/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Δε βάζουν νερό στο κρασί τους οι ιδιοκτήτες και αρνούνται να ρίξουν τις τιμές Ακριβότερη λόγω της ζήτησης η Κομοτηνή σε σχέση με τις γειτονικές πόλεις

Μπορεί η ανακοίνωση των βάσεων να έβαλε τέλος στην αγωνία των αποτελεσμάτων, όμως ο πραγματικός αγώνας τώρα ξεκινά για γονείς και φοιτητές. Από την επομένη κιόλας η Κομοτηνή πλημμύρισε από κόσμο που αναζητά κατοικία. Γονείς μαζί με τα παιδιά τους, βρίσκονται σε κάθε σοκάκι και κατακλύζουν τα μεσιτικά γραφεία, αναζητώντας την στέγη των επόμενων χρόνων. Γκαρσονιέρα ή στούντιο στο κέντρο της πόλης, κοντά σε στάση λεωφορείου ή στο πανεπιστήμιο και σε νέα οικοδομή. Αυτές είναι οι απαιτήσεις των νέων και φυσικά οι γονείς φροντίζουν να ικανοποιήσουν κάθε τους επιθυμία, αφού η Κομοτηνή γι’ αυτούς είναι άγνωστη. Οι περισσότεροι, ειδικά όσοι έρχονται από μακριά, επισκέπτονται για πρώτη φορά την πόλη,  κρατούν τις επιφυλάξεις τους για όσα θα συναντήσουν. Ρωτούν και ξαναρωτούν ώστε να βρουν το ιδανικό σπίτι και πολλές φορές βιάζονται να τακτοποιήσουν το παιδί τους, ώστε να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.
ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ

«Οι γονείς ζητούν να βρουν όσο μπορούν φθηνότερο σπίτι και κοντά στο κέντρο», είπε ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Ροδόπη» Αναστάσιος Μελάς. Αυτή η επιθυμία των γονέων δύσκολα πραγματοποιείται πρόσθεσε, αφού αυτά τα σπίτια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, άρα είναι τα ακριβότερα. Φθάνουν τα 300 ευρώ και είναι ακατέβατα, είπε και πρόσθεσε ότι, «μου ζητάνε όλοι το ίδιο, κέντρο! Πηγαίνουν μόνο σε ένα ή δύο γραφεία, ενώ πρέπει να πάνε και σε άλλα γραφεία τα οποία μπορεί να έχουν καλύτερα σπίτια. Πρέπει να πάνε και σε άλλα γραφεία, να ψάξουν, να κάνουν την έρευνα τους». Ο κ. Μελάς επισήμανε ότι παρά την οικονομική κρίση, οι τιμές των ενοικίων, τουλάχιστον στα περιζήτητα σπίτια, παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Πέρσι μία γκαρσονιέρα δύο χώρων (δωμάτιο-σαλόνι-κουζίνα-μπάνιο) στο κέντρο της πόλης κόστιζε περίπου 300 ευρώ το μήνα,  ίσως και παραπάνω. Φέτος οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ τα οικονομικά δεδομένα των Ελλήνων έχουν δυστυχώς αλλάξει προς το χειρότερο. «Κέντρο και φθηνό δεν πάει, θα είναι λίγο ακριβούτσικα. Ακατέβατα 300 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες σκέφτονται ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές αλλά ο καθένας τις δικές του ανάγκες βλέπει, το δικό του συμφέρον. Εγώ πιστεύω ότι έχουν και δίκιο, αφού το ίδιο σπίτι το ζητούν τέσσερις ή πέντε πελάτες,  ελπίζοντας ότι θα το νοικιάσουν σε καλή τιμή».  
ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 

Οι μεσίτες εκτιμούν πως η εποχή αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων είναι ιδανική για την εύρεση της κατοικίας. Τότε μπορεί να αναζητήσει και να βρει κανείς το σπίτι της αρεσκείας του γνωρίζοντας όμως ότι ενδεχομένως θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Είναι η εποχή τέτοια, είπε ο κ. Μελάς, ο οποίος από το πρωί της Τρίτης έκανε πολλά δρομολόγια για να δείξει σε υποψήφιους ενοικιαστές διαμερίσματα προς μίσθωση. Όσον αφορά στις συμβουλές του προς τους νέους και τους γονείς τους, συνιστά ψυχραιμία και όχι βιασύνη στις αποφάσεις που θα πάρουν. «Οι γονείς θα πρέπει να δουν που είναι και πως είναι το σπίτι. Να έρθουν σε επαφή με διάφορα μεσιτικά γραφεία, διαφορετικά θα κουράζονται άδικα».
ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 

Από τις πλέον ευνοϊκές περιοχές της πόλης μας είναι η παλαιά Πρυτανεία, η Παλιά Νομική, η περιοχή του ΚΤΕΛ καθώς και άλλες που βρίσκονται γύρω από την πλατεία της Κομοτηνής κοντά σε στάση ή στο Πανεπιστήμιο. Σε αυτές τις περιοχές συναντά κανείς και τα υψηλότερα ενοίκια, είπε η ιδιοκτήτρια του ομώνυμου μεσιτικού γραφείου Ιωάννα Τζελέπη. Μίλησε στον «Χ» την ημέρα που επικρατούσε πανικός στο μεσιτικό της γραφείο. Με τα τηλέφωνα να χτυπούν κάθε στιγμή η κ. Τζελέπη είπε πως αυτή η περίοδος είναι αιχμής για τον κλάδο που μεσολαβεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή και προσπαθεί να εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. Και ίδια διαπίστωσε ότι οι γκαρσονιέρες και τα στούντιο είναι τα σπίτια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αντίθετα, μεγαλύτερα διαμερίσματα και σε περιοχές εκτός του κέντρου, δεν προτιμώνται από τους γονείς και τους φοιτητές. Όσον αφορά στις τιμές, κυμαίνονται λίγο παρακάτω από τον μισθό ενός νέου κάτω των 25 ετών, δηλαδή στα 300 ευρώ. «Δεν έχουμε μεγάλη πτώση. Γύρω στο εικοσάρικο αν κατέβηκαν οι τιμές. Στις γκαρσονιέρες ας πούμε αυτές που ήταν με 300 ευρώ ίσως 280 ευρώ τις αφήνουν ορισμένοι. Άλλοι είναι ανένδοτοι αλλά νοικιάζονται παρόλα αυτά. Δεν υπάρχει μεγάλη πτώση όπως περίμενα, αλλά είναι η ζήτηση που ανεβάζει και τις τιμές», είπε η κ. Τζελέπη. 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Πάντως παρά τον μεγάλο πανικό οι μεσίτες επισημαίνουν ότι υπάρχει πληθώρα κατοικιών και οι φοιτητές θα μπορέσουν άνετα να βρουν σπίτι που να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους. Ακόμα και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα τους περιμένουν. Παρά το ελαφρά υψηλότερο κόστος τους, ορισμένοι τα προτιμούν με σκοπό τη συγκατοίκηση. Αυτά τα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια ή και μεγαλύτερα κοστίζουν σε μία παλαιότερη οικοδομή κοντά στα 300 ευρώ, ενώ σε νεόδμητη μέχρι 400 ευρώ. Οι τιμές τους θα έλεγε κανείς ότι δε συμφωνούν με το πνεύμα λιτότητας της εποχής και κάνουν την Κομοτηνή ακριβότερη πόλη σε όλη τη Θράκη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατοικία. «Στην Αλεξανδρούπολη ίσως είναι λίγο πιο οικονομικά τα ενοίκια, αλλά δεν έχει τέτοια ζήτηση φοιτητών, δεν έχει τόσες χιλιάδες φοιτητές όπως έχουμε εμείς και για αυτό το λόγο είναι λίγο πιο οικονομικά. Και στην Ξάνθη τα ίδια. Η Κομοτηνή έχει τους περισσότερους φοιτητές οπότε δικαιολογείται να έχει και πιο ανεβασμένα ενοίκια», είπε η κ. Τζελέπη. 
«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΟΙ»

Μαζί με τη μητέρα της Κωνσταντίνα από την Ορεστιάδα έφτασε στην Κομοτηνή η νεαρή  φοιτήτρια Χρύσα Κόφκελη. Ήρθε την επόμενη της ανακοίνωσης των βάσεων, για να βρει το σπίτι των φοιτητικών της χρόνων, αφού εισήχθη στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Οικονομίας του ΔΠΘ. Οι πρώτες τις εντυπώσεις για την πρωτεύουσα της Θράκης είναι θετικές, «εντυπωσιάστηκα από τον πολύ κόσμο που κυκλοφορεί στους δρόμους, δεν το περίμενα», σχολίασε μιλώντας στο «Χ». «Μου αρέσει πάρα πολύ. Την περίμενα λίγο διαφορετική. Μου άρεσε πάρα πολύ που έχει κόσμο, γιατί εκεί που μένω δεν έχει κόσμο αλλά και οι άνθρωποι μου φάνηκαν πάρα πολύ ζεστοί». 

«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΑΣ ΦΑΝΗΚΑΝ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ» 

Η Χρύσα μαζί με τη μητέρα της, επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, να βρουν μόνες τους σπίτι. Έτσι άρχισαν να περπατούν με την ελπίδα να φανούν τυχερές βρίσκοντας αμέσως το ιδανικό. Γρήγορα όμως διαπίστωσαν πως η υπόθεση «βρίσκω σπίτι στην Κομοτηνή» είναι δύσκολη. «Πήραμε τηλέφωνα από κολώνες που είχαν ενοικιαστήρια. Παίρναμε τηλέφωνο, δίναμε ραντεβού, έρχονταν μας έπαιρναν, μας τα έδειχναν και έπρεπε εμείς να επιλέξουμε. Οι τιμές μας φάνηκαν τσιμπημένες. Για ένα στούντιο ας πούμε ζήτησαν 250 ευρώ, μας είπαν και για 270 ευρώ χωρίς τα κοινόχρηστα. Οι τιμές αυτές σε σχέση με την Ορεστιάδα είναι πιο ψηλές. Στην Ορεστιάδα είναι πολύ πιο χαμηλά. Βρίσκεις και με 150 ευρώ στούντιο», είπε η νεαρή φοιτήτρια. Μητέρα και κόρη αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πόλη τους και να επισκεφτούν την Κομοτηνή όταν καταλαγιάσει η καταιγίδα των πρωτοετών, ώστε να ψάξουν με τη ησυχία τους σπίτι, το οποίο θα είναι οικονομικό και θα καλύπτει τις ανάγκες της νεαρής. 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ 

Πάντως οι ιδιοκτήτες έχουν τους λόγους τους που διατηρούν σε ψηλά επίπεδα τις τιμές των ενοικίων, έσπευσε να πει η Χρύσα Κυριακούση πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων της Ροδόπης. Τα ακίνητα έχουν τρεις νέους φόρους, είπε και για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οι εποχές που κέρδιζαν έπαψαν. Σε κάθε περίπτωση η κ. Κυριακούση ανέφερε πως η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά. Διαμερίσματα υπάρχουν πολλά και στην περίπτωση ακόμα που ο φοιτητής αποφασίσει να έρθει αργότερα, μετά τον Οκτώβριο, θα βρει και πάλι ένα καλό διαμέρισμα. 

«Όλοι θα τακτοποιηθούν. Τα ενοίκια κυμαίνονται θα έλεγα στις περσινές τιμές. Δηλαδή στις «καλές» περιοχές τα ενοίκια είναι από 250 μέχρι 350 ευρώ. Αυτές οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν αρκετή ζήτηση γι? αυτό και τα ενοίκια είναι λίγο ακριβά. Δε νομίζω να υποχωρήσουν, άλλωστε δεν υποχώρησαν μέχρι στιγμής. Όποιος περιμένει να βρει σπίτι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο σαφώς δε θα βρει αυτές τις τιμές. Να σας πω ότι τον Οκτώβριο οι τιμές θα πέσουν, δηλαδή από 330 ευρώ σε 280- 270 ευρώ σε ότι αφορά τα καλά διαμερίσματα». 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης εφιστά την προσοχή στους νέους που θα αναζητήσουν κατοικία, στο τόπο των σπουδών τους. Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν, ξεφυλλίζοντας  τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία, να κάνουν μια βόλτα μέσα στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουν  ότι, τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι συνήθως παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.). Να ελέγχουν, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες. Η ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στην ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης τηλ. 2531 0 35222.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr