Σπ. Παυλίδης: «Κάναμε ολοκληρωμένη μελέτη για το Σπήλαιο Μαρώνειας πριν 17 χρόνια» | xronos.gr
ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

Σπ. Παυλίδης: «Κάναμε ολοκληρωμένη μελέτη για το Σπήλαιο Μαρώνειας πριν 17 χρόνια»

01/04/21 - 9:00

Με αφορμή το νέο κονδύλι 750.000€

Ξανά το χέρι στην τσέπη βάζει η Περιφέρεια ΑΜΘ, προκειμένου να μελετήσει το Σπήλαιο Μαρώνειας. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί το έργο «Μελέτη ανάδειξης - προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης του σπηλαίου “Πολυφήμου” Μαρώνειας Ν. Ροδόπης προϋπολογισμού 750.000,00€», ενώ συγχρόνως αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι ανασκαφικές εργασίες, όπως διαβάσατε αναλυτικά στον «Χ» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «θα βγει ποτέ από την αφάνεια το Σπήλαιο Μαρώνειας;».

Στα συρτάρια η παλιά μελέτη
Η νέα μελέτη, πάντως, δεν είναι σίγουρα η πρώτη -κι αμφιβάλλουμε εάν θα είναι η τελευταία- για το σπήλαιο. Τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν, μελέτες ή προμελέτες έχουν γίνει για το σπήλαιο. Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε επ’ αυτού ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ και μέλος της μελετητικής ομάδας που παρουσίασε το έργο της… το 2004!

«Τότε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της Δημαρχείας Ξυλαγανής, συγκροτήσαμε μία πολύ μεγάλη ομάδα γεωλόγων, σπηλαιολόγων, ειδικών στις νυχτερίδες, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, τοπογράφων και εκπονήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό μία μελέτη, παρόλο που ακόμη και τότε ακούγονταν γκρίνιες από τους κατοίκους ότι δεν προχωράει (εν. η ανάδειξη του σπηλαίου) και ότι είχε γίνει κι άλλη μελέτη στο παρελθόν. Εμείς κάναμε μία ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία  ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε δημόσια στο κοινό, ενώπιον βουλευτών και φορέων», διηγήθηκε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «μία πολύ καλή πρόταση, για το πως θα αξιοποιηθεί το σπήλαιο, γιατί έχει ευαισθησίες: είναι τέσσερα είδη νυχτερίδων εντός που προστατεύονται διεθνώς. Και προτείναμε ακόμη τότε με πρωτοποριακά μέσα, όπως γίνεται σήμερα στα μουσεία, κάποιος από απόσταση να βλέπει θαλάμους που είτε δεν είναι προσιτοί είτε για να μην ενοχλούνται οι νυχτερίδες».

Η τότε μελέτη, μάλιστα, δεν αφορούσε μόνο το Σπήλαιο, αλλά περιελάμβανε και τρόπους οικολογικής αξιοποίησης της γύρω περιοχής, αλλά και κτιρίων σε Μαρώνεια και Ξυλαγανή, προς συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού «πλούτου» της περιοχής. «Δεν ήταν μελέτη εφαρμογής, όπως απαιτεί σήμερα η νομοθεσία, ήταν σχεδόν ώριμη για να μετατραπεί από προμελέτη, σε μελέτη εφαρμογής», ξεκαθάρισε ο επιστήμονας.

Έμειναν με την πικρία
Η μελέτη δεν πήρε ποτέ σάρκα κι οστά, ενώ η ομάδα επιστημόνων έμεινε με την πικρία ενός έργου που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. «Μείναμε απογοητευμένοι, γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία είπε ότι θα κάνει μία σωστική ανασκαφή στους πρώτους θαλάμους για ένα-δύο χρόνια, από τότε πέρασαν… 17 χρόνια. Η ομάδα απογοητευμένη, γιατί δεν είδαμε να υλοποιείται το έργο όπως το ονειρευτήκαμε, δεν προχώρησε κι έμεινε μία ακόμη μελέτη στα συρτάρια», δήλωσε ο κος Παυλίδης.

Ως προς το τι χρειάζεται, για να βγει το Σπήλιο από την αφάνεια, απάντησε: «πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και πολιτική συνέχεια. Οι αιρετοί εναλλάσσονται, αλλά χρειάζεται να έχουν την ίδια ζέση, όρεξη και ενδιαφέρον, όχι μόνο να κατασκευαστεί το έργο, αλλά να παραμείνει και λειτουργικό, γιατί πολλά έργα κατασκευάστηκαν στην πατρίδα μας, αλλά δεν είναι λειτουργικά».

Το εάν για ακόμη μία φορά η Περιφέρεια ΑΜΘ θα ρίξει μία… παχυλή επιταγή σε ένα Σπηλαίο για την οποία έχουν ήδη δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές κι ευρώ, αυτό θα είναι αντικείμενο καταγραφής τις επόμενες δεκαετίες.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr