Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Σήμερα η σημαντική εκδήλωση πράξης και θεωρίας με θέμα «Ψηφιακή & Βιώσιμη Βαμβακοκαλλιέργεια στην Πράξη: Μετράμε το αποτύπωμα Άνθρακα παρακολουθούμε με Drones και εκπαιδευόμαστε για το Έδαφος, το Νερό και την Φυτοπροστασία»
Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση στη βαμβακοπαραγωγή, ο Στ. Κουρούδης μεταφέρει τις επισημάνσεις και
τις προτάσεις του
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα #DigiAgriFood, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC) και το Ευρωπαϊκό Έργο Carbonica EU «Πρωτοβουλία Δέσμευσης Άνθρακα για Κλιματικά Ανθεκτική Γεωργία», τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ΑΕ, με την υποστήριξη των εταιρειών Agrotech και Κ&Ν Ευθυμιάδης διοργανώνουν ανοιχτό εκπαιδευτικό σεμινάριο - επίδειξη στο αγρό με θέμα: «Ψηφιακή & Βιώσιμη Βαμβακοκαλλιέργεια στην Πράξη: Μετράμε το αποτύπωμα Άνθρακα παρακολουθούμε με Drones και εκπαιδευόμαστε για το Έδαφος, το Νερό και την Φυτοπροστασία».
Η σημαντική αυτή εκδήλωση πράξης και θεωρίας λαμβάνει χώρα σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο αγροτικός τομέας κόντρα στις δυσκολίες
Για την εκδήλωση και την κατάσταση στη βαμβακοπαραγωγή τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια πρωτοστατούν πανελλαδικά εδώ και χρόνια στην καινοτομία και την ψηφιακή γεωργία, γεγονός που επιτρέπει στους συνεργαζόμενους καλλιεργητές ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, να αντέχουν κόντρα στις τεράστιες πιέσεις.
«Περνάμε δύσκολες εποχές - ο αγροτικός τομέας όντως υποφέρει και λόγω των χαμηλών τιμών και λόγω των κλιματικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Κουρούδης και συνέχισε: «πρέπει να ψάξουμε για λύσεις για να τα πάμε κάπως καλύτερα. Η άποψή μου είναι πως η γνώση είναι πάντα κάτι που προσθέτει και φέρνει αποτελέσματα».
Προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή
Προς αυτό τον σκοπό γίνεται αυτή η εκδήλωση, με πρακτικό και θεωρητικό σκέλος και δωρεάν συμμετοχή. Ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων χαρακτήρισε σε αυτό το σημείο «μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή μας ότι έχουμε το Πανεπιστήμιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι θέλει να συνδεθεί με την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».
Σύμφωνα με τον Σταμάτη Κουρούδη οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι πιο γρήγορες από άλλους τομείς, που ψηφιοποιήθηκαν πιο νωρίς. «Η ψηφιοποίηση στον τομέα της γεωργίας μπαίνει πιο αργά», τόνισε, ενώ παρατήρησε πως ευτυχώς υπάρχουν πολλοί νέοι αγρότες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Συγχρόνως, η τεχνολογία γίνεται πιο φιλική ακόμη και σε χρήστες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραγωγοί.
Το αγροτικό εισόδημα πρέπει να αυξηθεί
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων έθεσε μετ’ επιτάσεως την άμεση ανάγκη για τους αγρότες και τους μεταποιητές, να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού, «ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βγαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Προς αυτό τον σκοπό πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από τους παραγωγούς των κοινοτικών επιδοτήσεων, μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, μειωμένο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές πώλησης. «Σε όλους αυτούς τους τομείς μπορούν να γίνουν πράγματα», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από τον τρόπο καλλιέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Ως δεύτερο παράδειγμα έφερε την άρδευση, όπου σε περιόδους σοβαρής λειψυδρίας υπάρχει «πολύ μεγάλο πρόβλημα με το νερό», γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει ο τρόπος άρδευσης, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Σήμερα η εκδήλωση
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου ώρες 09:30 - 14:00 και περιλαμβάνει δύο σκέλη:
- Επίδειξη στον Αγρό: Μετρήσεις αποτυπώματος άνθρακα (Carbonica) και πτήση/παρακολούθηση μέσω Drone (Agrotech).
- Τρεις θεματικές εκπαιδεύσεις (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», καθώς και παρουσίαση από τις εταιρείες Agrotech και K&N Ευθυμιάδης.
Το πρόγραμμα αναλυτικά
1ο Μέρος / Επίδειξη στον Αγρό:
09:00: Συνάντηση στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, αναχώρηση για τον αγρό
9:30 - 11:00: Επίδειξη στον Αγρό. Περιοχή Νέο Σιδηροχώρι (εύκολη πρόσβαση από την Δυτική έξοδο της Εγνατίας για Κομοτηνή): Carbonica, μετρήσεις αποτυπώματος Άνθρακα και επίδειξη πεδίου. Agrotech, πτήσεις με drones (T50, T25 models)
2ο Μέρος / Εκπαιδεύσεις:
Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», Κομοτηνή
11:15 - 11:45: «Γεωργία Άνθρακα: Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο γεωργικό τομέα», Παρουσίαση Προγράμματος και μετρήσεων, Carbonica EU
11:45 - 12:15: «Αρδευτικό νερό: ποιότητα, επιπτώσεις από την αγροτική δραστηριότητα, αξιοποίηση και σύγχρονες μέθοδοι», από το Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής, Ποιότητας Νερού και Αποβλήτων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης.
12:15 - 12:45: «Ολοκληρωμένη διαχείριση εχθρών των Καλλιεργειών: Προκλήσεις & Προοπτικές για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Γεωργία», από το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας.
12:45 - 13:10 : Coffee break
13:10 - 13:40: «Καλλιέργειες χαμηλών εισροών. Βελτίωση ποικιλιών βαμβακιού με τη βοήθεια συμβιωτικών εδαφομυκήτων», από το εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Ορεστιάδας.
13:40 - 14:00: Agrotech, παρουσίαση
14:00 - 14:20: Κ&Ν Ευθυμιάδη, παρουσίαση
14:20 - 14:40: Ερωτήσεις - Συμπεράσματα
Πιο αναλυτικά για την επίδειξη και το έργο Carbonica
Το έργο αυτό θέτει τα θεμέλια για την Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία καθώς στο πλαίσιό του αναπτύσσεται μια μεθοδολογία βασισμένη σε πρότυπα ISO για την παρακολούθηση, αναφορά και επαλήθευση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από γεωργικές πρακτικές, όπως και τη μείωση τους με χρήση λύσεων που ακολουθούν τις οικοσυστημικές λειτουργίες (nature based solutions).
Το σύστημα παρακολούθησης βασίζεται σε μία σειρά από εργαλεία, όπως σταθμοί κλιματικής αλλαγής, εξοπλισμός μετρήσεων πεδίου και αναλύσεις σε εδαφολογικό εργαστήριο. Το σύστημα αυτό δοκιμάζεται σε πιλοτικούς αγρούς εφαρμογής γεωργίας άνθρακα, που υποστηρίζεται επιπλέον και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των έργων PERSICA και ASH του Μέτρου 16 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει παρουσίαση της φορητής εργαλειοθήκης πεδίου για μετρήσεις εδαφικών δεικτών στον αγρό και της μεθοδολογίας δειγματοληψιών εδαφών για την περαιτέρω ανάλυση σε εδαφολογικό εργαστήριο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News