Eurovision 2025: Πόσα πλήρωσε η Ελλάδα για την αποστολή της Κλαυδίας

Παρέμβαση για την επίλυση του θέματος, υποσχέθηκε ο υφ. Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο γυμνάσιο Εικοσιτέσσερις μαθητές από διάφορους ορεινούς οικισμούς φιλοξενούνται στη μαθητική εστία Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Το διαδίκτυο είναι ένα από τα ελάχιστα παράθυρα στο κόσμο για τα 63 γυμνασιόπαιδα της Οργάνης, που δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως οι μαθητές της Κομοτηνής να επισκεφτούν συχνά κάποιο μουσείο, να δουν μια θεατρική παράσταση ή ακόμα και να ταξιδέψουν σε κάποια μεγαλούπολη. Ακόμα όμως και η παροχή ιντερνέτ αποτελεί πρόβλημα για τον ορεινό οικισμό του νομού Ροδόπης, μεταξύ των πολλών άλλων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους. Και είναι πρόβλημα ακριβώς γιατί εδώ και ένα χρόνο οι μαθητές του σχολείου του ορεινού οικισμού στερούνται ακόμα και αυτής της δυνατότητας. Το γυμνάσιο της Οργάνης απέκτησε το 2003 αίθουσα πληροφορικής και υπολογιστές και έκτοτε διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής, όπου οι μαθητές εκτός των άλλων γνωρίζουν τις άπειρες ευκαιρίες που δίνει σε κάθε νέο άνθρωπο το διαδίκτυο εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Τον τελευταίο όμως χρόνο δεν υπάρχει σύνδεση με το ιντερνέτ.

Αύξηση στους μαθητές που φοιτούν στο γυμνάσιο
Στο γυμνάσιο της Οργάνης σήμερα φοιτούν 63 αγόρια και κορίτσια, ενώ 24 από αυτά είναι οικότροφα στην μαθητική εστία του οικισμού καθώς προέρχονται από άλλους οικισμούς και είναι δύσκολη η καθημερινή μετακίνηση. Δέκα εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων εργάζονται στο σχολείο, όπου γίνεται συστηματική προσπάθεια για σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αφού αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον διευθυντή Αθανάσιο Μαρίφη. Ο κ. Μαρίφης μαζί τους καθηγητές του γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το προφίλ της σχολικής μονάδας, αλλά και τα προβλήματα αυτής στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτής. Χθες το μεσημέρι βρέθηκε στην Οργάνη ο κ. Πεταλωτής με πρόσθεση να επισκεφτεί υπηρεσίες και να συνομιλήσει με τους κατοίκους, για να «αναδείξουμε μέσα από την καταγραφή όλων των ζητημάτων τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για να μπορέσει ο ορεινός όγκος της Ροδόπης επιτέλους να γίνει και προσιτός, αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων πρώτα και φυσικά να γίνει γνωστός και στην υπόλοιπη Ροδόπη, γιατί δυστυχώς δεν είναι γνωστός», ανέφερε ο ίδιος. Οι εκπαιδευτικοί παραδέχτηκαν ότι παρατηρείται αύξηση των μαθητών που συνεχίζουν τη φοίτηση στο γυμνάσιο, στο λύκειο, ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά τόνισε ότι η επαρκής εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ακόμα ένα ζητούμενο. Η μοναδική επαφή με την ελληνική γλώσσα είναι όταν έρχονται στο γυμνάσιο, είπαν και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μετά από περίοδο διακοπών τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν στην ελληνική γλώσσα. Πάντως στο γυμνάσιο της Οργάνης γίνεται σοβαρή προσπάθεια στήριξης της ελληνομάθειας, αφού το απόγευμα παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Επαφές Γ. Πεταλωτή με τον ΟΤΕ
Εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο, εμφανίστηκε ο υφυπουργός και τόνισε τη σημασία της σχολικής αυτής μονάδας, που συγκεντρώνει παιδιά από όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου, «παιδιά που όχι απλώς μορφώνονται και μαθαίνουν από την ελληνική γλώσσα και όλα τα μαθήματα, αλλά αυτή την γνώση και την συμμετοχή την περνάνε και στις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, είναι απομονωμένες. Βλέπω παιδιά που πραγματικά είναι αξιόλογα, καθηγητές οι οποίοι έχουν βούληση να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία και είναι δεμένοι με τον τόπο». Ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα της παροχής διαδικτύου στο γυμνάσιο της Οργάνης, ο κ. Πεταλωτής, είπε, «ήδη από προσφορά της Βουλής μέσα στις γιορτές έχουν εγκριθεί γύρω στις 10-12 παροχές για διαδίκτυο που θα κάνει την ζωή των παιδιών πιο ευχάριστη, θα τους ανοίξει παράθυρα και ορίζοντες αλλά θα βοηθήσει και στην λειτουργία των υπηρεσιών, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ήδη έχω κάνει κάποιες επαφές με τον ΟΤΕ, όπου υπάρχει ένα πρόγραμμα, θα τις εντείνω ώστε το ιντερνέτ να αποτελέσει μια πύλη εισόδου για την περιοχή αλλά και μια πύλη εξόδου των παιδιών, των κατοίκων της περιοχής προς την υπόλοιπη Ελλάδα και προς τον υπόλοιπο κόσμο».

Απέκλεισε συγχωνεύσεις των σχολείων σε ορεινούς οικισμούς
Κατά την επίσκεψή του στο γυμνάσιο της Οργάνης, ο υφυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων σε ορεινούς οικισμούς, αποκλείοντας αυτόν τον κίνδυνο, «νομίζω ότι δεν κινδυνεύει κανένα σχολείο. Ήδη τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν κάποιες συγχωνεύσεις σχολείων που έπρεπε να γίνουν για λόγους κυρίως εκπαιδευτικούς, Στην περιοχή δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός. Εκείνο που οφείλω να πω είναι ότι τα παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει να υπερισχύσουν έναντι οποιασδήποτε άλλης σκέψης και οποιωνδήποτε άλλων κριτηρίων. Μόνο ισχυρές σχολικές μονάδες μπορούν να βγάζουν παιδιά που θα είναι μορφωμένα και επαναλαμβάνω μέσω των παιδιών μας, μορφωνόμαστε και εμείς και αυτό έχει να κάνει με την διάχυση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και της γνώσης και στις οικογένειες που σημαίνει ότι αποκτά πολλαπλασιαστική αξία κάτι τέτοιο».
Νωρίτερα ο Γιώργος Πεταλωτής επισκέφτηκε το χώρο όπου φιλοξενείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το αγροτικό ιατρείο, τον αστυνομικό σταθμό και την μαθητική εστία.

Στην αίθουσα με τους υπολογιστές ο διευθυντής Αθανάσιος Μαρίφης μίλησε στον υφυπουργό για το πρόβλημα που δημιουργεί η απουσία σύνδεσης με το ίντερνετ
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News