Στην κάλπη οδηγούνται οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. | xronos.gr
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ»

Στην κάλπη οδηγούνται οι φοιτητές του Δ.Π.Θ.

11/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Στις 16 Μαΐου θα διενεργηθούν οι εκλογές, μία μέρα πριν την ορκωμοσία της νέας Βουλής Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο της νεολαίας Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα

Με το βλέμμα στο πιθανό νέο γύρο εκλογών, κάλπες στήνουν και τα ελληνικά πανεπιστήμια, όχι για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης, αλλά για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιούνται αυτές, ενώ την επόμενη μέρα, στις 17 ορκίζεται η νέα Βουλή. Οι νέοι θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ των παρατάξεων του πανεπιστημίου και να επιλέξουν εκείνους που τους εκφράζουν, εκείνους που εργάζονται για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. Οι εθνικές εκλογές δε θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και το κλίμα στους ακαδημαϊκούς χώρους, όπου δεν συναντάται πλέον το φαινόμενο οι αίθουσες να είναι πλημμυρισμένες από νέους και αφίσες με τα συνθήματα των παρατάξεων να βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Αντιθέτως, λίγοι  είναι όσοι ζουν σε προεκλογικούς ρυθμούς προφανώς επηρεαζόμενοι από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Για τους άμεσα όμως εμπλεκόμενους, δε θα παύει να είναι η κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας μέσα στο πολύπαθο ελληνικό πανεπιστήμιο. Έτσι, προσπαθούν να εκφράσουν τις θέσεις τους διεκδικώντας την ψήφο των φοιτητών, στις κάλπες της 16ης Μαΐου. Σε αυτό το πλαίσιο και σχεδόν στο σύνολο τους, οι φοιτητές δηλώνουν κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και πρόοδο του ελληνικού πανεπιστημίου. 

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Θέλουμε πανεπιστήμια στην υπηρεσία του λαού

Πανεπιστήμια που υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που διεκδικεί να έχει λόγο και άποψη για το μέλλον της παιδείας. Γι’ αυτό διεκδικεί την ψήφο των φοιτητών, είπε ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, εκφράζοντας την αντίθεση του στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. «Οι αποφάσεις για την ημερομηνία,  πάρθηκαν χωρίς να συμμετέχει σ? αυτή την απόφαση ο φοιτητής ο ίδιος και είναι ξεκάθαρος ο ρόλος και ο σκοπός που έχει η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών. Διότι βολεύει πάρα πολύ τις κυβερνητικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια. Δηλαδή αν γίνει κάποια συγκυβέρνηση θα ορκιστεί στις 17 του Μάη. Αυτό που έχουν σκοπό οι δυνάμεις είναι να μην επιτρέψουν στο φοιτητή να βγάλει συμπεράσματα από τις βουλευτικές εκλογές, βλέποντας το τι διεργασίες θα κάνουν τα κόμματα τους στη Βουλή». Θέση του ΜΑΣ, είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας, «που αυτό σημαίνει πως για να υπάρξει αυτό το πανεπιστήμιο που εμείς ζητάμε θα πρέπει να καταργηθεί η εξουσία των μονοπωλίων», ανέφερε ο φοιτητής. 

ΔΑΠ: «Ενεργούμε για το συμφέρον του φοιτητή»

Ως  την παράταξη που γνωρίζει καλά τα προβλήματα του ακαδημαϊκού χώρου παρουσίασε τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ το μέλος της, Λεωνίδας Ερωτοκρίτου.  «Αυτό για το οποίο υπάρχει και ενεργεί στον πανεπιστημιακό χώρο είναι το συμφέρον του φοιτητή, δεν έχει να κάνει ούτε με κόμματα, ούτε με κυβερνητικές πολιτικές, εμείς δεν είμαστε εδώ για να προωθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα», ανέφερε.  Οι φοιτητικές εκλογικές είναι ένας θεσμός που δεν πρέπει να συγχέεται με τις βουλευτικές εκλογές ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «δημοκρατική διαδικασία που αφορά τον ακαδημαϊκό χώρο και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο καλύτερο».  Όσον αφορά στο μέλλον της παιδείας, η ΔΑΠ έχει καταθέσει, όπως ανέφερε, ολοκληρωμένη πρόταση με άξονες προτεραιότητας, «η οποία μέσα από πολύ κόπο, γνωμοδοτήσεις ειδικών και διαβούλευση, διαμορφώθηκε μαζί με τους φοιτητές. Έχουμε υποβάλλει την πρόταση για το πανεπιστήμιο, όμως επειδή πάνω από όλα είμαστε σκεπτόμενα άτομα, έχουμε υποβάλλει ακόμη μια πρόταση, την κοινωνική πρόταση, που αφορά στο γενικότερο κοινωνικό σκέλος της χώρας». 

Αριστερή Ενότητα: «Νίκη για εμάς ότι το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου «πάγωσε»

Με την Αριστερά να μετρά δυνάμεις απέναντι στις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πανεπιστημίου(ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), καλεί τους νέους να ψηφίσουν διαφορετικά φέτος. Να επιλέξουν την ανατροπή, την εναλλακτική πρόταση. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Γιώργος Τσιρακίδης εκπροσωπώντας την Αριστερή Ενότητα, «το πανεπιστήμιο που θέλουμε είναι διαφορετικό από αυτό που τόσο καιρό έχουμε. Ειδικότερα φέτος με το νόμο Διαμαντοπούλου, που ο δικομματισμός έφερε μέσα στα πανεπιστήμια και στις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ». 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και παραδέχθηκε ότι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται θα επηρεάσει και την κάλπη τα τμήματα της Ροδόπης και τόνισε ότι, «σίγουρα σ? αυτή την συγκυρία που διανύουμε μετά την Κυριακή, τα δεδομένα αλλάζουν. Βλέπουμε ότι στην κοινωνία ο δικομματισμός πλέον αποδυναμώθηκε και η Αριστερά αναδείχθηκε πιο δυνατή. Οπότε αυτά που είχαμε εμείς στο μυαλό μας για το πανεπιστήμιο, τώρα θα μπορέσουν να βρουν έδαφος. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου πάγωσε και οι τροποποιήσεις δεν πέρασαν, για εμάς είναι μια νίκη. Φανταζόμαστε ένα πανεπιστήμιο ίσο για όλους τους φοιτητές».

ΠΑΣΠ:  Αξιολόγηση καθηγητών – υποδομών εκ των έσω

Ελεύθερο, δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο αξιώνει η ΠΑΣΠ, κατεβαίνοντας την κάλπη επηρεαζόμενη από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις είπε, ο γραμματέας της παράταξης στην Νομική Σχολή Άγγελος Δουβίτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως κυριαρχεί κλίμα θυμού και οργής και παραδέχθηκε ότι υπήρξε ψήφος διαμαρτυρίας στις εκλογές της Κυριακής. Κάνοντας γνωστή την πρόταση της ΠΑΣΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε πως θέση της παράταξης είναι «η μη κατάργηση του ασύλου και η προάσπιση του ασύλου ιδεών και αξιών και όχι του ασύλου παρανομίας και βίας, όπως κάποιοι θέλουν να λένε.  Έχουμε γυρίσει και έχουμε πει ότι είναι καιρός να υπάρξει μια πανεπιστημιακή αξιολόγηση καθηγητών ? υποδομών, αλλά και λειτουργίας του ίδιου του πανεπιστημίου εκ των έσω, διότι πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο οι ίδιοι οι καθηγητές και το διδακτικό προσωπικό να απέχει από τα προβλήματα του πανεπιστημίου». Στο  πανεπιστήμιο υπάρχει αδράνεια και αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές συμπλήρωσε. Τρανταχτό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «η γενική συνέλευση του τμήματος έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16 Μαΐου μετά από επτά μήνες σύγκλισης του συγκεκριμένου οργάνου κατόπιν αδράνειας και απάθειας»

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr