Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας με 0.40 ευρώ το κιλό
Με φόντο την περίοδο ξηρασίας του καλοκαιριού, αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος της άνοιξης, ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος για τους παραγωγούς βάμβακος. Στη Ροδόπη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την επέλαση του πράσινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του παραγόμενου προϊόντος. Μάλιστα εκτιμάται ότι η παραγωγή από 80.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού πέρσι θα πέσει σε 60-65.000 τόνους φέτος. Συνολικά στο νομό Ροδόπης η παραγωγή βαμβακιού, με τα περσινά δεδομένα, εκτιμάται ότι φτάνει σε αξία τα 30.000.000 ευρώ. Η εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε τη Δευτέρα, με τιμή εκκίνησης τα 0,40 ευρώ το κιλό. Είναι η τρίτη καλύτερη τιμή των τελευταίων χρόνων στο προϊόν, αν και χαμηλότερη κατά 0.16 λεπτά σε σχέση με το κλείσιμο της περσινής εκκοκκιστικής περιόδου, δήλωσε ο ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης. Τη Δευτέρα τα εκκοκκιστήρια άρχισαν να παραλαμβάνουν το προϊόν δειλά-δειλά από τους αγρότες και τις τελευταίες ημέρες του μήνα αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση. Είναι η περίοδος κατά την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι να παραδώσουν τον προϊόν τους, αφού προηγηθεί η συγκομιδή του από τα χωράφια. Πρώτα αρχίζουν τα λεγόμενα ξηρικά και έπειτα τα ποτιστικά χωράφια, τα οποία είναι και τα περισσότερα στο νομό μας.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή εκκοκκιστική περίοδο δεν είναι οι καλύτερες. Τα προβλήματα των αγροτών και οι μειωμένες φετινές τιμές αποτελούν κακούς οιωνούς για τους παραγωγούς του είδους, που θα πρέπει να παραδώσουν αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να καλύψουν το κόστος παραγωγής και να κερδίσουν εισόδημα. Είναι μία προβληματική χρονιά, είπε ο κ. Κουρούδης σημειώνοντας ότι το αγροτικό εισόδημα θα δεχθεί πλήγμα. «Η τιμή από ό,τι φαίνεται θα είναι πιο χαμηλή, γιατί τις προηγούμενες δύο χρονιές είχαμε τις υψηλότερες τιμές που υπήρξαν ποτέ και μάλιστα πέρσι είχαμε και πολύ καλές αποδόσεις. Αυτό ήταν καλό γιατί δύο χρονιές το εισόδημα των αγροτών σε περίοδο κρίσης, ήταν πολύ καλό». Κατά τον κ. Κουρούδη το φετινό πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μία η τιμή και από την άλλη τα προβλήματα που υπήρξαν στην καλλιέργεια του βαμβακιού. «Ξεκινώντας από τη σπορά. Είχαμε πλημμύρες με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να καταστραφούν και χρειάστηκε επανάληψη της διαδικασίας. Δυσκολεύτηκαν παρά πολύ οι αγρότες γιατί χρειάστηκαν πολύ φροντίδα αυτό το καλοκαίρι οι καλλιέργειες τους. Στο τέλος είχαμε και το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι που σε αρκετές περιοχές μείωσε σημαντικά τις στρεμματικές αποδόσεις».
ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ 0.40 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ
Η φετινή τιμή έναρξης της εκκοκκιστικής περιόδου, είναι στα 0,40 ευρώ το κιλό και είναι ανοιχτή, κάτι που σημαίνει ότι, μπορεί να αυξηθεί στο τέλος της περιόδου. Κανείς μέχρι στιγμής δε γνωρίζει που μπορεί να φτάσει στα τέλη του Νοεμβρίου, οπότε και συνήθως οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν παραδώσει το προϊόν τους. Το ζητούμενο πάντως γα τον κύριο Κουρούδη δεν είναι η τιμή, αλλά η έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών που παραδίδουν τα προϊόντα τους. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια υποστήριξε εφαρμόζουν συγκεκριμένη πολιτική σε αυτό το κομμάτι, επιλέγοντας να πληρώνουν αυθημερόν τους αγρότες που παραδίδουν το προϊόν τους. Όσον αφορά στην περίοδο που θα πρέπει να επιλέξουν για την παράδοση του προϊόντος τους οι αγρότες, ο κ. Κουρούδης σημείωσε ότι όποια εποχή και αν επιλέξουν δεν θα επηρεάσει το τελικό τους εισόδημα. Όπως έκανε γνωστό, στην περιοχή μας καθιερώθηκε όλοι να προσφέρουν την ίδια τιμή και αυτό σημαίνει, ότι «όποτε και αν παραδώσουν το προϊόν τους είναι το ίδιο. Μόνο μία χρονιά συνέβη να πέσουν οι τιμές οπότε όποιοι είχαν πληρωθεί νωρίτερα είχαν πάρει καλύτερα χρήματα». Αυτός είναι και ο λόγος για τους οποίους τα βαμβάκια παραδίδονται μόλις μαζευτούν από το χωράφι, ανέφερε.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ
Από την άλλη, η άμεση πληρωμή των αγροτών δεν είναι κανόνας σε όλη την αγορά. Λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας, παρατηρείται το φαινόμενο ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραληφθεί πέρσι, να μην έχουν εξοφληθεί ακόμα και σήμερα, υποστήριξε ο επιχειρηματίας. «Μέχρι πριν δύο χρόνια βαμβάκι σήμαινε πληρωμή. Δεν έμπαινε καν τέτοιο θέμα στις συναλλαγές. Πέρσι εμφανίστηκαν σε όλη τη Ελλάδα και στην περιοχή μας αρκετά προβλήματα. Φέτος τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα και εκείνο είναι που θα πρέπει να προσέξει ο κάθε αγρότης». Στις τράπεζες απέδωσε αρχικά τις καθυστερήσεις των πληρωμών ο κ. Κουρούδης, αφού όπως είπε έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Παλαιότερα τα εκκοκκιστήρια έπαιρναν άφθονες χρηματοδοτήσεις, πλήρωναν τους αγρότες αμέσως και έπαιρναν τα χρήματα τους, όταν πλέον πουλούσαν το εκκοκκισμένο βαμβάκι. Πλέον οι τράπεζες δε δανείζουν και οι αγρότες συνήθως πληρώνονται όταν τα εκκοκκιστήρια πωλούν το προϊόν. Ένας δεύτερος παράγοντας που καθυστερεί τις πληρωμές είναι το γεγονός ότι μειώνεται το ενδιαφέρον για το βαμβάκι. Αυτό συμβαίνει καθώς η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση και παράλληλα ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας, τουλάχιστον στη χώρα μας, έχει μειώσει δραματικά τον κύκλο εργασιών του.
ΚΑΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά. Η κλωστοϋφαντουργία ήταν ο πιο δυνατός βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2000 η κατανάλωση ήταν περίπου 160.000 τόνοι εκκοκκισμένου προϊόντος, ενώ το 2012 εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από τους 20.000 τόνους βαμβακιού. Εάν υπολογιστεί ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα ξεπερνά τους 280.000 τόνους, μόνο οι 20.000 τόνοι μένουν στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναζητήσουν αγορά στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά η ποιότητα του ελληνικού προϊόντος, αλλά και οι υποδομές, κατατάσσουν το ελληνικό βαμβάκι ψηλά στους βαμβακοπαραγωγές χώρες του κόσμου. «Το ελληνικό βαμβάκι από άποψη ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι ένας καλός μέσος όρος, αλλά είναι το βαμβάκι το οποίο χρησιμοποιείται για την συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακερών ρούχων. Με αυτή την έννοια το ελληνικό βαμβάκι είναι ένας καλός μέσος όρος, όμως σαν χώρα έχουμε άλλα πλεονεκτήματα.
Η Ελλάδα ανήκει στις τρεις – τέσσερις το πολύ πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στην παραγωγή βαμβακιού, μαζί με ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισπανία και Ισραήλ, αν και οι δύο τελευταίες χώρες παραγάγουν μικρότερες ποσότητες. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μας προτιμούν και οι ξένοι», ανέφερε ο κ Κουρούδης.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News