Στο ΚΠΕ Μαρώνειας γίνονται δράσεις παρά την υποστελέχωση | xronos.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στο ΚΠΕ Μαρώνειας γίνονται δράσεις παρά την υποστελέχωση

24/11/18 - 10:00

Την αλλαγή του από ΚΠΕ σε ΚΕΑ με δράσεις περιβάλλοντος - υγείας - πολιτισμού δρομολογεί η κυβέρνηση

Μόλις μία εργαζόμενη έχει απομείνει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας, παρόλα αυτά οι δράσεις συνεχίζονται με καλό προγραμματισμό. Το ΚΠΕ Μαρώνειας ανήκει στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2007 και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το ΚΠΕ χρησιμοποιεί δύο κτίρια που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Μαρώνειας, που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ιμέρου.

Οι δράσεις του Κέντρου

Υλοποιεί διάφορα προγράμματα, στόχος των οποίων είναι η απόκτηση των κατάλληλων εφοδίων από καθηγητές και μαθητές. Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Δάφνη Κυνδελέρου ενημερώνει τον "Χ" πως "κάθε μέρα υποδεχόμαστε σχολεία - νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια - αλλά και φοιτητές από την Κομοτηνή και τη γύρω περιοχή. Υλοποιούμε μονοήμερα ή πολυήμερα προγράμματα, σχετικά με το περιβάλλον". 

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπεύθυνη "μέχρι στιγμής έχουμε επιμορφώσει γύρω στους 7.000 μαθητές όλων των ηλικιών τα τελευταία δύο χρόνια". Στόχος του ΚΠΕ είναι και η προβολή της περιοχής, "είμαστε πολύ πλούσιοι στο νομό μας που έχουμε το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ, είμαστε κοντά σε λίμνες όπως η Ισμαρίδα". Γι' αυτό ένα βασικό πρόγραμμα που τρέχει φέτος το ΚΠΕ έχει να κάνει με τις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και έχει μεγάλη συμμετοχή.

Επίσης, πραγματοποιείται πρόγραμμα για το φημισμένο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 (Θρακικά Μετέωρα - Κομοτηνή - Μαρώνεια - Σαμοθράκη), πρόγραμμα στην Μαρώνεια κατά το οποίο οι συμμετέχοντες γνωρίζουν με διαδραστικό τρόπο τον πολιτισμό της περιοχής, πρόγραμμα για μικρούς στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους, και άλλα, όπως επισκέψεις στις αιολικό πάρκο στην ορεινή Ροδόπη, ξενάγηση στο εργαστήριο της ΑΗΣ στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής κλπ. "Σε κάθε πρόγραμμα παρουσίαση και επίσκεψη στο σημείο", εξηγεί η κα Κυνδελέρου.

Μία εργαζόμενη
Μόλις μία εργαζόμενη, η κα Κυνδελέρου, έχει απομείνει στο ΚΠΕ, γι' αυτό και φέτος έχουν περιοριστεί οι μονοήμερες δράσεις σε σχολεία του νομού Ροδόπης κατά προτεραιότητα και του νομού Ξάνθης, όχι δηλαδή και του νομού Έβρου όπως τα περασμένα χρόνια. Παρόλα αυτά, όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη του Κέντρου, τα μονοήμερα προγράμματα συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες, ενώ μετά τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν και τα πολυήμερα. Μόνη της από τις 20 Σεπτεμβρίου, η κα Κυνδελέρου ελπίζει στην ταχύτερη δυνατή στελέχωση του ΚΠΕ, έχοντας γνωστοποιήσει την κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Αλλαγή μορφής από τη νέα χρονιά
Άξιο αναφοράς είναι πως, σύμφωνα με την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συγκεκριμένα, τα ΚΠΕ ανά την Ελλάδα θα αλλάξουν μορφή από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20. Πλέον από ΚΠΕ θα μετονομαστούν σε ΚΕΑ. Στο χαρτοφυλάκιό τους θα έχουν όχι μόνο περιβαλλοντικά προγράμματα, αλλά και πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr