Στον «αέρα» στέγαση, σίτιση και μεταφορά των φοιτητών μας | xronos.gr
Η ΝΕΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Στον «αέρα» στέγαση, σίτιση και μεταφορά των φοιτητών μας

24/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Φαινόμενο των τελευταίων δύο ετών η προσωρινή αναβολή σπουδών στο ΔΠΘ λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπου περίπου 100 φοιτητές κατέθεσαν σχετική αίτηση Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία βασικά ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ενώ τα κονδύλια επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τρία βασικά ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, σίτιση, στέγαση και μεταφορά, μπορεί να επιφυλάσσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το πανεπιστήμιο και οι ανάγκες του τρέχουν, χωρίς ταυτόχρονα να τρέχουν και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Παιδείας, που προς το παρόν ελέγχεται από υπηρεσιακή υπουργό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η πολιτική αστάθεια όμως δε δύναται και δε πρέπει να εμποδίσει το ίδρυμα, να κάνει το σχεδιασμό του για τη νέα χρονιά, παρόλο που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τα ΑΕΙ της χώρας. Παρά την αβεβαιότητα αυτή η πρυτανεία του ΔΠΘ εξέδωσε ήδη την ανακοίνωση υποβολής δικαιολογητικών, για στέγαση και σίτιση προπτυχιακών φοιτητών από Β’ έτος σπουδών έως πτυχίο ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, η οποία θα είναι από 15 Μαΐου 2012 μέχρι και 15 Ιουνίου 2012.



ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012 – 2013 ΧΩΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Η ανακοίνωση έγινε χωρίς η διοίκηση του πανεπιστημίου να γνωρίζει πόσους φοιτητές θα μπορεί να σιτίσει και να στεγάσει, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα το ΔΠΘ ανταποκρίνονταν στις ανάγκες, αφού στην Κομοτηνή εξασφάλισε στέγη 650 άτομα, στις εστίες της πανεπιστημιούπολης και σε ενοικιαζόμενο κτίριο στη πόλη, ενώ σίτιζε περίπου 2500 φοιτητές. Αντίστοιχα στην Ξάνθη στεγάζονται περίπου 500 φοιτητές, στην Αλεξανδρούπολη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων και διαμερίσματα κτιρίων στεγάζονται περίπου 200 άτομα φοιτητές και σιτίζονται περίπου 1500 άτομα και τέλος στην Ορεστιάδα στεγάζονται φοιτητές σε ιδιόκτητο κτίριο και σιτίζονται περίπου 335 άτομα. Επίσης μέχρι σήμερα ήταν εξασφαλισμένη η μεταφορά φοιτητών με λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Η χρηματοδότηση όμως για τη μεταφορά τελειώνει τον Ιούνιο και είναι ορατός ο κίνδυνος της μη συνέχισης.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σίτιση, στέγαση και μεταφορά, είναι τα τρία ζητήματα για τα οποία εκφράζει την ανησυχία του ο αρμόδιος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Γιώργος Κώστα. Ειδικότερα όσον αφορά στη στέγαση, ανέφερε τα εξής, «στα κτήρια που είναι δικά μας θα μπορούν να παραμείνουν οι φοιτητές, έχουμε υπαλλήλους και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν δεν διατεθούν κονδύλια αυτά που αναλογούν να έρθουν και όπως μας έχουν ειδοποιήσει μάλλον δεν θα έρθουν, θα έχουμε πρόβλημα. Όσον αφορά στη σίτιση φοβάμαι ότι ο αριθμός των δικαιούχων φοιτητών μπορεί να μειωθεί δραματικά μέχρι και στο μηδέν. Άλλα ας μην πάμε σ? αυτό το κακό σενάριο, ίσως να μπορούμε να σιτίζουμε τα μισά ή και λιγότερα άτομα. Επίσης σχετικά με το θέμα της μεταφοράς, ίσως χρειαστεί να βρεθεί ένας τρόπος με λιγότερα δρομολόγια, με κάποια έξτρα χρηματοδότηση για να κρατήσουμε αυτά που έχουμε τώρα. Τα τελευταία 2 χρόνια ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξει πρόβλημα». Οι πρυτανικές αρχές τελούν εν αναμονή της 1ης Σεπτεμβρίου, αφού προς το παρόν η κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει είναι «ένα χάος, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι πρύτανης, αν θα παραμείνουμε εμείς ή θα έχουν εκλεγεί ή διοριστεί κάποιοι άλλοι και τι προϋπολογισμό θα έχουμε. Όλοι μας λένε να κάνουμε υπομονή, ευελπιστώντας ότι μετά τις 17 Ιουνίου θα υπάρχει μια κυβέρνηση, θα υπάρχει νέος υπουργός παιδείας ο οποίος θα αναλάβει τις ευθύνες του, τη χρηματοδότηση και τη διοίκηση των πανεπιστημίων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστα. 




ΔΙΑΡΡΟΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Εκτός όμως από την υποχρηματοδότηση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπο και με νέο φαινόμενο, αυτό της διαρροής φοιτητών, που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες των σπουδών τους σε πόλη μακριά από τη γενέτειρά τους. «Έχουμε για πρώτη φορά το φαινόμενο φοιτητές να φεύγουν γιατί δεν αντέχουν οικονομικά. Καταθέτουν αιτήσεις στα τμήματα τους και ζητούν να διακόψουν για 1-2 χρόνια τις σπουδές τους γιατί δεν αντέχουν οικονομικά, δεν έχουν αρκετά χαμηλό εισόδημα για να είναι στις εστίες, με αποτέλεσμα να πρέπει να τα πληρώνουν μόνοι τους για τη στέγαση. Για πρώτη φορά έχουμε αιτήματα φοιτητών που ζητούν, όπως λέει και ο νόμος, να αναβάλλουν για 1-2 χρόνια τη φοιτητική τους ιδιότητα και επικαλούνται οικονομικούς λόγους και φυσικά τους πιστεύουμε». Οι αιτήσεις σε όλα τα τμήματα του ΔΠΘ ανέρχονται σε 100.  

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr