Eurovision 2025: Πόσα πλήρωσε η Ελλάδα για την αποστολή της Κλαυδίας

Επισκέφθηκαν την Αγιά Σοφιά, τον Αη Νικόλα Νεοχωρίου κι απόλαυσαν την βασιλίδα των πόλεων
Με ανθρώπους όλων των ηλικιών που έδεσαν καλύτερα και από «γλυκό του κουταλιού» ξεκίνησαν με πολύ κέφι, χαρά και τα «Αδριανουπολίτικα μασάλια και χωρατά», φθάνοντας χωρίς να το καταλάβουν στον πρώτο τους σταθμό, που δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από το προσκύνημα στην Αγιά Σοφιά.
9.500.000 επισκέπτες, κατατάσσουν το κτίσμα των κτισμάτων, στον υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό πόλο έλξης τουριστών. Σχεδόν δύο ώρες περιφερόταν στο οικοδομικό αυτό θαύμα και με δέος καταβρόχθιζαν την ξενάγηση και τις υπέροχες εικόνες των ψηφιδωτών, των εικόνων, των μαρμάρων και τόσων άλλων λεπτομερειών που μάς άφηναν άναυδους. Σήμερα με τις αποκαλύψεις που έγιναν η Αγία Σοφία ξεπροβάλλει φανερά πλέον το μεγαλείο της.
Την επόμενη μέρα ζητήθηκε από το πρακτορείο του κ. Βεργίδη να τους πάει σε ελληνικές εκκλησίες. Μεταξύ αυτών ήταν μια πολύ ωραία εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Νεοχώρι στην ακτή του Βοσπόρου όπου και σήμερα κατοικούν ελληνικές οικογένειες και ο ναός λειτουργεί κανονικά.
Στην αυλή του ναού ανάμεσα σε κυπαρίσσια βρίσκονται μερικοί τάφοι επιφανών προσώπων. Μεταξύ αυτών ο Κων/νος Καραθεοδωρή ο ιατρός που υπήρξε και έφορος του ναού για κάποιο διάστημα. Αυτός ήταν ο παππούς του μεγάλου γνωστού μας Κ. Καραθεοδωρή του μαθηματικού, ο ανδριάντας του οποίου είναι στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Ο Κων/νος Καραθεοδωρή υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της πόλης και έχαιρε της ιδιαιτέρας υπολήψεως του Σουλτάνου. Ως εκ τούτου η ελληνική παροικία της πόλης απολάμβανε κάποια προνόμια. Στην μαρμάρινη πλάκα υπήρχε χαραγμένη ολόκληρη στιχομυθία που εξέφραζε το βαρύ πένθος των προσφιλών του προσώπων.
Δίπλα σ? αυτόν τον τάφο ήταν αυτός της Ευφροσύνης Καραθεοδωρή κόρης του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή. Σημαντική προσωπικότητα και ο Αλέξανδρος. Μιλούσε και έγραφε 16 γλώσσες και ήταν υπουργός Εξωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ηγεμόνας της Σάμου.
Μετά από αυτό το προσκύνημα απολαύσαμε μία κρουαζιέρα στο Βόσπορο και από τις δύο πλευρές, την Ευρωπαϊκή και Ασιατική. Τελικά αυτό το σμίξιμο του Βοσπόρου με την θάλασσα του Μαρμαρά και το Κεράτιο κόλπο που καταλήγουν σε λοφώδεις ακτές με ένα πολύμορφο κατάφυτο ανάγλυφο, δημιουργούν την αξεπέραστη βασιλεύουσα, την πόλη των πόλεων.
Την επόμενη μέρα παρακολούθησαν λειτουργία στο Πατριαρχείο στο ναό του Αγίου Γεωργίου και πήραμε το δρόμο του γυρισμού με φορτωμένες τις «μπαταρίες» πλήρεις ωραίων εικόνων και σθεναρών συναισθημάτων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News