Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Το μέτρο αυτό κινητοποίησης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού στις Σάπες το βράδυ της Πέμπτης Επίθεση σε τρία μέτωπα από την επιτροπή που εξέδωσε ανακοίνωση για την ΜΚΟ Πολιτεία Θράκης, τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και τη Δέλτα Τηλεόραση
Με παρουσία στο Πέραμα, τόσο στον οικισμό όσον και στο χώρο που προορίζεται για την επένδυση χρυσού, θα δείξουν την αντίθεσή τους στις προθέσεις των χρυσοθήρων αύριο Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου άνθρωποι που διεκδικούν ένα περιβάλλον. Το μέτρο αυτό κινητοποίησης επιλέχτηκε ως η αρχή μίας σειράς δυναμικών κινητοποιήσεων στη συνεδρίαση της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, που πραγματοποιήθηκε στις Σάπες το βράδυ της Πέμπτης. Οι Σάπες επιλέχτηκαν για τη συνεδρίαση όχι συμβολικά, αλλά γιατί εκεί έχει στραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων, οι οποίοι και πιέζουν φορείς και κατοίκους για ενδώσουν στα σχέδια. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Ανέστης Στρατιάδης μέλος της επιτροπής που ήταν παρών στη συνεδρίαση, λέγοντας όμως πως «ο πυρήνας της διανομαρχιακής στις Σάπες αποτελείται από άτομα αγωνιστικά και με πεποίθηση ότι αυτό που κάνουν είναι δίκαιο και δε θα αφήσουν να καταστραφεί ο τόπος τους». Η Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ είναι κάτοχος του δημοσίου μεταλλευτικού χώρου των Σαπών Ροδόπης συνολικής έκτασης 20,1 τετ. χιλιομέτρων. Το Δεκέμβριο του 2011 η εταιρία Glory Resources Limited απέκτησε το 100% της Μεταλλευτικής Θράκη. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί πάνω από 35.000 μέτρα γεωτρήσεων για τον εντοπισμό και την τεχνικοοικονομική αξιολόγηση των κοιτασμάτων της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, το έργο θα παράξει συνολικά 510.000 ουγκιές χρυσού, 250.000 ουγκιές αργύρου και 3.000 τόνους χαλκού.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΚΟ, Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΥΜΑ
Ο χαλκός και όχι ο χρυσός αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς της τοποθέτησης που έκανε ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο οποίος ήρθε από τη Χαλκιδική ειδικά για τη συνεδρίαση της διανομαρχιακής στις Σάπες. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμα δεν έχουν πάρει μυρωδιά περί τίνος πρόκειται, οι κάτοικοι Σαπών, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνή. Δεν ξέρουν ότι όλο το θέμα αφορά τα κοιτάσματα χαλκού. Το παιχνίδι βρίσκεται στο χαλκό, ο χρυσός είναι το επικάλυμμα της ιστορίας. Ο χαλκός σήμερα είναι το πολύτιμο βιομηχανικό μέταλλο γι’ αυτό και πρόθεση της Eldorado είναι να πάρει όλα τα κοιτάσματα χαλκού των Βαλκανίων. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίες, αυτές όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «έχουν έναν περιορισμένο ορίζοντα, όσο διαρκεί το κοίτασμα τόσο διαρκούν και οι θέσεις. Οι σημαντικές είναι οι θέσεις που χάνονται. Η ελπίδα του κόσμου είναι ο πρωτογενής τομέας, οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία, το θρακικό πέλαγος».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ
Την επομένη της συνεδρίασης στις Σάπες η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης ? Έβρου κατά του χρυσού εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενοι σε τρεις φορείς, με τους οποίους, όπως υποστηρίζει, οι χρυσοθήρες προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία να δεχθεί τα χρυσωρυχεία και την οικονομική ? περιβαλλοντική καταστροφή.
Η ανακοίνωση αναφέρεται τους εξής φορείς:
Α) «ΜΚΟ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ? ΘΡΑΚΗΣ»: Πρόκειται για σύλλογο που κύριο μέλημά του είναι η υποστήριξη των χρυσωρυχείων. Ο αριθμός των ενεργών μελών του μας είναι άγνωστος, εκτός βέβαια από τον πρόεδρο που έχει το αποκλειστικό προνόμιο για ιδιαίτερα συχνές δημόσιες εμφανίσεις. Ουσιαστικά ο σύλλογος εξυπηρετεί επικοινωνιακά δια του προέδρου του την εταιρεία χρυσού όποτε χρειάζεται ώστε να μη εμφανίζεται στα ΜΜΕ πάντα η ίδια η εταιρεία. Αυτά γίνονται με τη βοήθεια κάποιων ΜΜΕ που εμφανέστατα προβάλουν τα χρυσωρυχεία με συνομιλητή τον πρόεδρο του συλλόγου. Η Πολιτεία διοργάνωσε κάποια ημερίδα ώστε αφενός μεν να φαίνεται ότι ασχολείται και με θέματα οικονομικής ανάπτυξης, αφετέρου δε για να ξεχωρίζει σε κάτι από τους χρυσοθήρες. Για λογαριασμό του συλλόγου αυτού πραγματοποιήθηκε «γκάλοπ» για τα χρυσωρυχεία που έδωσε μεγάλο ποσοστό υπέρ των χρυσοθήρων. Αγνοείται η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το γκάλοπ.
Β) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: Είναι αξιοπερίεργη η στάση του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης που άλλαξε άποψη για τα χρυσωρυχεία πλείστες όσε φορές.
Πρωτοστάτησε μεν στη μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα χρυσωρυχεία, προέβαλλε όμως αργότερα την ανεργία ως πρόσχημα για αλλαγή στάσης στην δημόσια εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό θέατρο για τα χρυσωρυχεία. Μετά από αυτά συνυπέγραψε μαζί με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς κείμενο εναντίον των χρυσωρυχείων. Πριν από ένα μήνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση των συνέδρων κατά των χρυσωρυχείων. Πρόσφατα τέλος στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μηταράκη στο αεροδρόμια άλλαξε και πάλι άποψη για τα χρυσωρυχεία. Ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο θρησκευτικός ηγέτης ασφαλώς δικαιούται να καταθέτει δημόσια τις απόψεις του για τα κοινά, οφείλει όμως να συμπορεύεται με την τοπική κοινωνία όταν μέσα σε αυτήν διαμορφώνεται ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα με πολυετή δράση όπως αυτό ενάντια στα καταστροφικά χρυσωρυχεία. Επί πλέον η άποψή του στο δίλημμα Άνθρωπος ή Περιβάλλον δεν είναι κατά την άποψή μας σωστή διότι απλούστατα δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Ο άνθρωπος είναι μέρος του περιβάλλοντος.
Γ) ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθεια του τηλεοπτικού αυτού σταθμού να βοηθήσει τους χρυσοθήρες. Πολύ δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος έστω μία μέρα της εβδομάδας που δεν έχει αφιερωθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ένα μεγάλο μέρος για την προβολή της εταιρείας χρυσού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σταθερά τους ελάχιστους πρόθυμους προπαγανδιστές των χρυσωρυχείων. Όμως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει μεταξύ άλλων ότι: Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια. Η πληροφόρηση πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές κλπ απόψεις. Στα δελτία της ΔΕΛΤΑ με αντικείμενο τα χρυσωρυχεία οι αρχές αυτές είναι ελάχιστα έως καθόλου ορατές».
Το περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας ? Θράκης, τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πόλης, Κομοτηνής και Σαπών, τα Επιμελητήρια Έβρου και Ροδόπης, το ΤΕΕ Θράκης, το Εργατικό Κέντρο Αλεξ/πολης, το Οικονομικό Επιμελητήριο, Ο Ιατρικός ο Φαρμακευτικός ο Οδοντιατρικός σύλλογος, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Έβρου, οι κυνηγετικές οργανώσεις Έβρου, πρωτοβάθμια εργατοϋπαλληλικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επιτροπές κατοίκων Περάματος, Κομάρου, Αυράς, Αρτάνης κλπ, σχεδόν όλοι οι φορείς περιοχής μας πλην της ΜΚΟ Πολιτεία Θράκης και του προέδρου του ΑΛΕΞ δηλαδή όλη η κοινωνία μέσα από τους αιρετούς θεσμικούς φορείς και τις τοπικές πολιτικές οργανώσεις αντιστεκόμαστε εδώ και 13 χρόνια για να προστατέψουμε τη ζωή μας, τον τόπο μας, την οικονομία μας», καταλήγει η ανακοίνωση της διανομαρχιακής.
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Την έμπρακτη αντίθεσή τους στα σχέδια των χρυσοθήρων θα επιδιώξουν να δείξουν οι άνθρωποι της Διανομαρχιακής, αλλά και απλοί πολίτες, που θα μεταβούν αύριο το μεσημέρι στην περιοχή του Περάματος. Στην περιοχή ήδη η εταιρία Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ έχει δαπανήσει 40.000.000 ευρώ περίπου για την έρευνα και πιστοποίηση του κοιτάσματος, την εκπόνηση των μελετών για την αποτίμηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης, το σχεδιασμό του έργου και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου χρυσού στο Πέραμα. Ως προς την αδειοδότηση εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στο Πέραμα και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 θα κατατεθεί η πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΚΑ για εξέταση, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, στις 6 Μαρτίου το έργο του Περάματος εντάχθηκε στη διαδικασία για την επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων (fast track) του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η μέτοχος εταιρία (100%) της Χρυσωρυχεία Θράκης είναι η Eldorado Gold Corporation.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News