Α. Συρίγος: «Δεν μπορείς 100 χρόνια μετά να βλέπεις ξανά την Συνθήκη της Λωζάννης» | xronos.gr
ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

Α. Συρίγος: «Δεν μπορείς 100 χρόνια μετά να βλέπεις ξανά την Συνθήκη της Λωζάννης»

31/12/20 - 10:00
234234234-12342342_0.jpg

Μοιραστείτε το

Έθεσε ζήτημα αλλαγής στην συνθήκη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας

Ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, έθεσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Φ. Ντονμέζ σημείωσε ότι «με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάνη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να κάτσουμε να τα διαπραγματευτούμε».

Οι δηλώσεις Ντονμέζ έρχονται την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Αθήνα αναμένει την τουρκική πρόσκληση για διάλογο, ωστόσο διαμηνύει ότι η εξάμηνη παραμονή του «Ορούτς Ρέις» σε τουρκικά νερά, δεν αποτελεί  μόνη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  κ. Πέτσα, να δηλώνει  ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές.

Α. Συρίγος: «Δεν μπορείς 100 χρόνια μετά να βλέπεις ξανά την Συνθήκη της Λωζάννης»

Μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο αν. καθηγητής Διεθνές Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, τοποθετήθηκε επί του θέματος και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορείς 100 χρόνια μετά να βλέπεις ξανά την Συνθήκη της Λωζάννης».

«Είναι ένα αρχαίο κείμενο γράφηκε πριν από 100 χρόνια. Το να λέμε να δούμε την Συνθήκη της Λωζάννης 100 χρόνια μετά είναι σαν να λέμε να δούμε την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Είναι συνθήκες που γράφηκαν μετά από πολέμους, αλλά είναι 100 ετών συνθήκες. Θέλω να πω ότι αυτές οι συνθήκες έχει νόημα να τις βλέπεις ξανά ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν μπορείς 100 χρόνια μετά να βλέπεις ξανά την Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτές είναι ιστορικής σημασίας συνθήκες δεν έχουν σημασία από πλευράς ουσίας. Δεν μπορεί να συζητήσεις σήμερα για την Συνθήκη της Λωζάννης», σημείωσε στον πρόλογο του.

Ο κος Συρίγος απαντώντας σε ερώτημα γιατί η Τουρκία φέρνει στην επιφάνεια ένα τέτοιο ζήτημα εξήγησε πως «το ότι η Τουρκία τα φέρνει στην επιφάνεια είναι εντελώς παράδοξο. Το κάνει γιατί θέλει να αλλάξει την σταθερότητα στην περιοχή. Το κάνεις όμως εντελώς με έναν παράδοξο τρόπο. Θέλεις να αλλάξεις την ισορροπία; Η ισορροπία αλλάζει σήμερα μόνο από οικονομικής πλευράς, δεν μπορεί να αλλάξει από πλευράς συνόρων».

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο Άγγελος Συρίγος, μέσα από το soundcloud του ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr