Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Στις επαφές του με τους μαθητές στο σχολείο χαρακτήρισε τα δικαιώματα των παιδιών, παρεξηγημένα στη σύγχρονη κοινωνία
Χαρακτήρισε τα δικαιώματα, ιδιαίτερα των παιδιών, παρεξηγημένα στη σύγχρονη κοινωνία, αφού οι μεν ενήλικες φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την έννοια δικαίωμα και προσφεύγουν στην έννοια της υποχρέωσης, ενώ τα δε παιδιά πολλές στιγμές παρεξηγούν και επιδιώκουν να προσαρμόσουν τα δικαιώματα στα μέτρα τους. Ο λόγος για τον Συνήγορο του Παιδιού Γεώργιο Μόσχο, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή ύστερα από πρόσκληση του 2ου γυμνασίου της πόλης και του συλλόγου γονέων του σχολείου. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να συναντηθεί, όπως και πέρσι, με δύο τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου που υλοποιούν πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο χώρο του σχολείου, όπου ο Συνήγορος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους μαθητές για την αποστολή του, που είναι η προάσπιση και η προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να προσφύγει στον Συνήγορο, όταν τα δικαιώματα του παιδιού παραβιάζονται, για τις ενέργειες που ο ίδιος κάνει για να προστατεύσει και να προαγάγει τα δικαιώματα του παιδιού και τέλος για το περιεχόμενο και τα όρια των δικαιωμάτων τους.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Οι μαθητές ακόμη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Συνήγορο, να μιλήσουν για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και να εκφράσουν, με ωριμότητα, πώς θα ήθελαν το σύγχρονο σχολείο, ένα σχολείο που θα τους αφουγκραζόταν, θα τους κατανοούσε, θα τους νοιαζόταν, ένα σχολείο με εκπαιδευτικούς που θα τους έθεταν στο επίκεντρο, που θα μπορούσαν να τους εμπιστευθούν, να ζητήσουν την βοήθειά τους, ένα σχολείο ελκυστικό και δημιουργικό που θα το ένιωθαν σαν κάτι πολύ δικό τους και που θα πήγαιναν χαρούμενοι σε αυτό κάθε μέρα. Ο χώρος του σχολείου επιλέχτηκε γι’ αυτές τις συναντήσεις, γιατί, όπως είπε ο κ. Μόσχος, αποτελεί χώρο εκδήλωσης των δικαιωμάτων. «Το σχολείο είναι ένας χώρος ζύμωσης των πληροφοριών που προέρχονται από το σπίτι και των σχέσεων με τους εκπαιδευτικούς και των σχέσεων μεταξύ των μαθητών. Οι σχέσεις αυτές όπως ξέρετε πολλές φορές έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, μέσα και έξω από το σχολείο. Υπάρχουν εκδηλώσεις βίας, ανταγωνισμών ή συγκρούσεων μεταξύ των εφήβων που θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι ίδιοι στο πως θα τις επεξεργαστούν με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην οδηγούνται σε σύγχρονες μορφές σοβαρών παραβιάσεων».

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας το 2ο γυμνάσιο Κομοτηνής και ο σύλλογος γονέων οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Τα Δικαιώματα των Παιδιών στο σύγχρονο σχολείο» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών και θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Παρθένα Ιωακειμίδου. Η εκδήλωση άρχισε με θεατρικό δρώμενο με θέμα «ένα διάλειμμα στο σχολείο…» και τραγούδια με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού ερμηνευμένα εξαιρετικά από την χορωδία του σχολείου με τον υπεύθυνο καθηγητή Στέφανο Ζαγόρη. Στη συνέχεια μαθητές του προγράμματος διάβασαν μέρος της εργασίας τους με κείμενα, στίχους και αναφορές στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έγραψαν σε συνεργασία με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Κατερίνα Γεωργαντά και Αναστασία Σεϊτανίδου. Ακολούθησε εισήγηση του διευθυντή Κλεόβουλου Ηλιάδη με θέμα: «Δράσεις για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής» όπου αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που έχουν αναληφθεί αυτή την χρονιά, συσχετίζοντάς τις με συγκεκριμένα άρθρα της Σύμβασης.
Τέλος ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης για «Τα Δικαιώματα των Παιδιών στο σύγχρονο σχολείο», σημειώνοντας ότι «θέλει κόπο για να καταλάβεις τι θα πει δικαιώματα και θέλει ανάληψη ευθύνης στο να προστατέψεις τον εαυτό σου, αλλά και στο να δείξεις σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων, ατομικά και ομαδικά, να δείξεις αλληλεγγύη σ? αυτούς που βρίσκονται σε αδύναμη θέση, αλλά γενικώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα στη κοινωνία και στο περιβάλλον που ο καθένας συμμετέχει, μία κουλτούρα σεβασμού και κατανόησης, όπου σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα έχουν προτεραιότητα». Κατά πόσο η κρίση επηρεάζει τα παιδιά και κατ? επέκταση τα δικαιώματά τους ρωτήθηκε ο κ. Μόσχος, ο οποίος και παραδέχτηκε πως «πράγματι η κρίση επηρεάζει πολλαπλώς την ζωή των παιδιών. Καταρχάς υπάρχει μια ανασφάλεια στην οικογένεια, πολλές οικογένειες πλήττονται από οικονομική ανέχεια, απώλεια επαγγέλματος ή εισοδημάτων.
Σε πάρα πολλές οικογένειες συζητείται το ενδεχόμενο μετανάστευσης του ενός γονέα ή του παιδιού μόλις τελειώσει τις σπουδές. Όλα αυτά επηρεάζουν» είπε ο κ. Μόσχος γοητεύοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με τον πηγαίο και ουσιώδη λόγο του, ενώ απάντησε, με αμεσότητα και σαφήνεια, σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News