Τα έργα για τα οποία δεσμεύεται ο Δημήτρης Καρασταύρου | xronos.gr
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τα έργα για τα οποία δεσμεύεται ο Δημήτρης Καρασταύρου

09/12/22 - 8:00
Τα έργα για τα οποία δεσμεύεται ο Δημήτρης Καρασταύρου

Ποια κατασκευάζονται, ποια βαίνουν προς υλοποίηση, ποια έχουν «κολλήσει» και ποια σχεδιάζονται σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων

Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 60εκ€ παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου. Ο αυτοδιοικητικός πραγματοποίησε μία αναλυτική παρουσίαση περί της μίας ώρας, με τη χρήση οθόνης, προκειμένου να καταγράψει το σημείο που βρίσκονται ένα προς ένα τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος.


Προλογικά, να σημειώσουμε πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα συνεχιζόμενα από το παρελθόν αλλά και προς υλοποίηση ή διεκδικούμενα, καθώς επίσης μελέτες. Επομένως, δεν σημαίνει ότι το 60εκ€ «πέφτουν» όλα μονομιάς σε πόλη και οικισμούς το 2023. Δεύτερον, να σημειώσουμε πως ένα-ένα τα έργα έχει παρουσιάσει αυτή και τις προηγούμενες χρονιές ο «Χ» αναλυτικά. Μεταξύ των έργων, ξεχωρίζουν όσα πρόσφατα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης για ανάπλαση πλήθος δρόμων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, με τον αντιδήμαρχο να υπόσχεται πως «θα αποκτήσει καινούργιο πρόσωπο» η περιοχή παρέμβασης, η ριζική ανακαίνιση της δημοτικής αγοράς και η ανάπλαση της περιοχής Παλιάς Νομικής, ενώ όπως έγινε γνωστό κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί ποτέ η επέκταση του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Συνοπτικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 60.114.870€. Από αυτά:

Μελέτες:
-Συνεχιζόμενες από ΣΑΤΑ και επιχορηγούμενες 1.790.105€
-Νέες μελέτες και επιχορηγούμενες 480.486€
Έργα:
-Συνεχιζόμενα από ίδιους πόρους και ΣΑΤΑ 7.594.486€
-Συνεχιζόμενα έργα επιχορηγούμενα 25.653.690€
-Συνεχιζόμενα επιχορηγούμενα υπηρεσιών/προμηθειών 3.528.950€
-Νέα έργα από ίδιους πόρους και ΣΑΤΑ 5.862.380€
-Νέα έργα επιχορηγούμενα 13.404.770€
-Νέες υπηρεσίες/προμήθειες επιχορηγούμενες 1.800.000€
-Μελλοντικά έργα (διεκδικούμενα)

ΜΕΛΕΤΕΣ:
Ποιες προχωρούν και γιατί
Από τις συνεχιζόμενες με ίδιους πόρους μελέτες ξεχωρίζει η συνολική ανασύνταξη της πράξης εφαρμογής οικισμού Γρατινής.

Οι τέσσερις συνεχιζόμενες χρηματοδοτούμενες είναι οι εξής:

(1) Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας Δήμου Κομοτηνής

(2) Ειδικό χωριό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση Ρομά. Σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που οφείλει και εναπόκειται στην πολιτεία να χρηματοδοτήσει οικιστικό πρόγραμμα-γίγας, που υπολογίζεται σε 30εκ ευρώ, για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι απαραίτητες δημόσιες υποδομές.

(γ) Τοπικό χωρικό σχέδιο Δήμου Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων ζητημάτων, θα επιλύσει το πρόβλημα με τις χρήσεις γης, ώστε να μπορούν να ανοίξουν καταστήματα εστίασης σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως του ΚΤΕΛ.

(δ) Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Αφορά την ενεργητική πυρόσβεση, σε σχετική σύμβαση με την Κ. Καραθεοδωρή.
Από τις νέες μελέτες ξεχωρίζουν οι εξής:

(α) Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάδειξης κεντρικών οδών Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη, διότι υπάρχει ακόμη διαβούλευση με το Πράσινο Ταμείο για ένα τεχνικό ζήτημα, με τη δημοτική αρχή να αισιοδοξεί πως γρήγορα θα επιλυθεί.

(β) Επικαιροποίηση πράξης εφαρμογής οικισμού Αρωγής. Πρόκειται για μία κολλημένη από το 1995 υπόθεση, η σύμβαση της οποίας λύθηκε το 2022, ώστε να προχωρήσει από την αρχή.


Οι τρεις νέες χρηματοδοτούμενες μελέτες είναι οι εξής:
(α) Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Προσεχώς αναμένεται η δημοπράτησή της.

(β) Εκπόνηση σχεδίου αστικής προσβασιμότητας στον Δήμο Κομοτηνής.

(γ) Μελέτη για την εγκατάσταση συστήματος τριτοπαραγωγής στο δημοτικό κολυμβητήριο

Δήμου Κομοτηνής. Επικουρικά, ο Δήμος Κομοτηνής προχωράει τις διαδικασίες κατασκευής δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροκτήματα της Μελέτης για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
ΕΡΓΑ: Ποια προχωρούν,

ποια «κολλούν»,

ποιο κινδυνεύει,

οια διεκδικούνται

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Τα συνεχιζόμενα έργα με ίδιους πόρους αφορούν κυρίως συντηρήσεις αστικής οδοποιίας, αγροτικής οδοποιίας, ιρλανδικών διαβάσεων, οδοφωτισμού, κτιρίων ευθύνης Δήμου και σχολικών διδακτηρίων.

Τα συνεχιζόμενα χρηματοδοτούμενα έργα ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

(1) Δίκτυα υποδομών - οδοποιία:

(1α) Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Έχει ολοκληρωθεί το τμήμα προς τα Σφαγεία, κατασκευάζεται στο Κόσμιο.

(1β) Ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων. Πρόκειται για τη γνωστή πολιτιστική διαδρομή παράλληλα στο κάστρο και τη Βενιζέλου. Ο Δήμος περιμένει την έκβαση της δικαστικής διαμάχης με τη Λέσχη Κομοτηναίων, που αντιδρά στη χάραξη. Επίσης, ο ανάδοχος δεν κινείται γρήγορα, σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου.

(1γ) Ανόρυξη έξι αρδευτικών γεωτρήσεων και κατασκευή δύο δεξαμενών σε οικισμούς.

(1δ) Προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Κομοτηνής στο νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης.

(2) Οικοδομικά:

(2α) Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

(2β) Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Κομοτηνής.

(2γ) Συντήρηση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς Δήμου.

(2δ) Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής.

(2ε) Ανάπλαση ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Παλιού Γυμνασίου Αρρένων» (Παλιά Νομική).
Σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου γίνεται επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

(2στ) Ανάπλαση οδών πέριξ ιστορικού τόπου Κομοτηνής (οδοί Κανάρη, Β. Παύλου, πεζόδρομοι πέριξ Ερμού, Σ. Κρητών, Μπακάλμπαση). Η ένταξη του έργου ήρθε πρόσφατα μέσα από το Ταμείο

Ανάκαμψης και περιλαμβάνει εκ βάθρων ανάπλαση των οδών.

(2ζ) Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής. Αντίστοιχο με το παραπάνω έργο, αφορά δρόμους από Λεωφόρο Ηρώων μέχρι Σοφούλη κι από Χαριλάου Τρικούπη μέχρι Νικολάου Ζωίδη. Εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει εκ βάθρων ανάπλαση των οδών.

«Με τα δύο αυτά έργα όλη η περιοχή θα αποκτήσει καινούργιο πρόσωπο» υποσχέθηκε ο αντιδήμαρχος.

(2η) Αντιπλημμυρική προστασία Βορείου Τομέα Κομοτηνής. Έχουν σταλεί τα τεύχη δημοπράτησης. Αυτό το διάστημα αντιμετωπίζεται με σύμβαση με την Κ. Καραθεοδωρή τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, καθώς τη μελέτη έκανε η ΔΕΥΑΚ και τη δώρισε στο Δήμο Κομοτηνής.

(2θ) Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δημοτικής αγοράς. Το έργο περιλαμβάνει ριζική ανακαίνιση κι εντάχθηκε πρόσφατα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, υπάρχει συνεννόηση με τους επαγγελματίες προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος κατασκευής του έργου, καθώς η δημοτική αγορά λειτουργεί.

(2ι) Επέκταση και συντήρηση δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Κομοτηνής. «Ένα έργο που πραγματικά κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί» παραδέχθηκε ο κος Καρασταύρου. Αποδείχθηκε ότι η έκταση στην οποία θέλει να κάνει επέκταση ο Δήμος δεν του ανήκει. Τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα παραχώρησης. «Το μοναδικό έργο που μου χτυπάει καμπανάκι κινδύνου» επανέλαβε ο αντιδήμαρχος.

(2κ) Ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Έργο παράλληλο με την ανάπλαση περιοχής παλιάς Νομικής, που περιλαμβάνει την κατασκευή νέου γυμναστηρίου. Αναμένεται η δημοπράτηση κατασκευής.

(3) Αστικό περιβάλλον - περιβάλλον

(3α) Αναβάθμιση και βελτίωση της ελκυστικότητας και προσβασιμότητας του κοινόχρηστου χώρου στον οικισμό Φαναρίου (ανάπλαση πλατείας πλησίον λιμένα).

(3β) Λειτουργική αναβάθμιση αύλειων χώρων των διδακτηρίων Δήμου Κομοτηνής. Αφορά 19 σχολικές υποδομές σε πόλη και οικισμούς.

(3γ) Ανάπλαση κυκλοφοριακών νησίδων στην Κομοτηνή. Αφορά τρεις μεγάλους κόμβους και δύο μικρούς. Το έργο καθυστερεί με ευθύνες του αναδόχου, σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου.


Συνεχιζόμενες επιχορηγούμενες υπηρεσίες/προμήθειες:
(α) Δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης και προμήθεια κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Αφορά πάνω από 10 σημεία ανακύκλωσης στον Δήμο και πάνω από 20 σε σχολεία. Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

(β) Προμήθεια εξοπλισμού για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Ο διαγωνισμός ήταν προς το παρόν άγονος.

(γ) Προμήθεια λεωφορείου για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Υπογράφτηκε σύμβαση, αναμένεται η προμήθεια.

(δ) Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Ο διαγωνισμός ήταν προς το παρόν άγονος.

(ε) Προμήθεια έξι βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα. Τοποθετήθηκαν σε χωριά.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Τα νέα έργα από ίδιους πόρους αφορούν κυρίως συντηρήσεις αστικής οδοποιίας, αγροτικής οδοποιίας, κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών, ιρλανδικών διαβάσεων, οδοφωτισμού, κτιρίων ευθύνης Δήμου και σχολικών διδακτηρίων. Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή αγροτικού ιατρείου στον οικισμό Τυχηρού.


Τα νέα επιχορηγούμενα έργα ανά κατηγορία έχουν ως εξής:
(1) Δίκτυα μεταφορών - οδοποιία

(1α) Βελτίωση βατότητας αγροτικών οδών Δήμου Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον κο Καρασταύρου το έργο το είχε ανάγκη ο πρωτογενής τομέας καθώς θα αναβαθμίσει την προσβασιμότητα. Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

(1β) Βελτίωση οδικής ασφάλειας οδών Δήμου Κομοτηνής. Αφορά φωτισμό στη ΖΕΠ Κομοτηνής, του περιμετρικού δρόμου Αιγείρου κι άλλες παρεμβάσεις. Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

(2) Οικοδομικά έργα - συντηρήσεις

(2α) Ανέγερση 1ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής. Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

(2β) Ανέγερση 11ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής. Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο.

(2γ) Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός κλειστού κολυμβητηρίου Κομοτηνής.
Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ηλέκτρα.

Νέες υπηρεσίες/προμήθειες:
Ψηφιακός μετασχηματισμός Δήμου Κομοτηνής.


Έργα υπό σχεδιασμό:
(α) Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο, γιατί το έργο δεν περιλαμβάνεται στην ευρύτερη ανάπλαση περιοχής παλιάς Νομικής κατόπιν τροποποιήσεων.

(β) Ανάπλαση παλιών σφαγείων. Έχουν γίνει τα πρώτα σχέδια. Πρόκειται για «ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, η ανάπλαση του οποίου θα αναβαθμίσει την περιοχή», σύμφωνα με τον Δ. Καρασταύρου. Το έργο είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

(γ) Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Φαναρίου-Αρωγής. Το έργο είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

(δ) Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ). Ο αντιδήμαρχος χαρακτήρισε το έργο «δικαίωμα του Δήμου Κομοτηνής» και προϋπολογισμού 14εκ ευρώ. Βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, με τη δημοτική αρχή να ετοιμάζει παρέμβαση σε νέα περιοχή της πόλης. Εξετάζονται, για παράδειγμα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια πλατείας Ειρήνης και πάρκου Αγίας Παρασκευής που έγιναν γνωστά πέρσι.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr