Ταξίδι μνήμης στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας | xronos.gr
ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ταξίδι μνήμης στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας

21/10/16 - 11:00

Σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Κομοτηνή παρουσιάζεται το ταξίδι πέντε νέων στα 49 ελληνικά χωριά της Γεωργίας 

Επέστρεψαν στον τόπο των προγόνων τους για να διαπιστώσουν την εγκατάλειψη, την ερήμωση και τους λιγοστούς εναπομείναντες Έλληνες. Σε αυτό το ταξίδι νοσταλγίας οι πέντε νέοι ήταν εφοδιασμένοι με φωτογραφικές μηχανές, στυλό και τετράδια, για να καταγράψουν όλα όσα μπορούν να μείνουν στον χρόνο, παρακαταθήκη για τους σημερινούς νέους και τις επόμενες γενιές. 


Η ερευνητική ομάδα "Χωρίς παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον" αποτελούμενη από τους Ανατολή Καρυπίδου, Μαρία Πλις, Δαμιανό Μαξίμωβ, Γεώργιο Κωστίδη και Γιάννη Ονουφριάδη, είναι αυτή που πραγματοποίησε ένα ταξίδι νοσταλγίας στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας και σήμερα αυτό το ταξίδι το μεταφέρει ανά την Ελλάδα μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας. 


Το έργο των πέντε νέων που ταξίδεψαν στη Γεωργία για να απαθανατίσουν τα 49 ελληνικά, ποντιόφωνα και τουρκόφωνα, χωριά, συνεχίστηκε στην πόλη της Κομοτηνής. Τις εκατοντάδες εντυπωσιακές φωτογραφίες των χωριών και των κατοίκων τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι της πόλης μας έως τις 23 Οκτωβρίου, στην πολιτιστική κυψέλη «Καπναποθήκη». Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου με την Ανατολή Καρυπίδου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, να εξηγεί τους λόγους αυτού του ταξιδιού "θελήσαμε να αποδείξουμε στον ντόπιο πληθυσμό ποιοι είναι οι Έλληνες της Γεωργίας, γιατί οι περισσότεροι από αυτά τα χωριά μετακόμισαν στην Ελλάδα. Θελήσαμε να δείξουμε στη γενιά μας, σε αυτούς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, από που κατάγονται οι πρόγονοί τους, οι γονείς τους, οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους. Τέλος θελήσαμε να δείξουμε στους γονείς και στους συγγενείς μας σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα χωριά, στα οποία εκείνοι μεγάλωσαν".


Το οδοιπορικό αυτό των πέντε νέων έγινε το καλοκαίρι του 2012 και διήρκησε δύο μήνες εντός των οποίων, επισκέφτηκαν 49 ελληνικά χωριά. 


"Πολλοί από τους παλιννοστούντες που μένουν σήμερα στην Κομοτηνή, κατάγονται από τα χωριά της Γεωργίας", είπε ο Λεωνίδας Καρελιάδης εκ των διοργανωτών της έκθεσης στην πόλη μας. 


Μετά την παρουσίαση των φωτογραφιών στη Θεσσαλονίκη η ερευνητική ομάδα "Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον" αποφάσισε να συνεχίσει την περιοδεία της έκθεσης στις πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Αυτή τη φορά όμως, όπως έκανε γνωστό η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Ανατολή Καρυπίδου, "οι φωτογραφίες δεν θα διατίθενται μόνο για προβολή, αλλά θα πωλούνται σε ένα μοναδικό λεύκωμα που θα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα πλάνα. Στο λεύκωμα επίσης θα αναγράφονται και αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία του κάθε χωριού". Το λεύκωμα φιλοτέχνησαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας με την ιστορική επιμέλεια του δρ Ιστορίας Σωκράτη Αγγελίδη. Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στην Κομοτηνή, ενώ ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ "Ένας δρόμο με μακρά ιστορία...". 


Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται στην Κομοτηνή από την ερευνητική ομάδα «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού Κομοτηνής. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 23 Οκτωβρίου στην Καπναποθήκη Κομοτηνής και ώρες 11:00 - 21:00. 
Η έκθεση φωτογραφίας αναμένεται να παρουσιαστεί και στην Αλεξανδρούπολη μέσα στον Νοέμβριο.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr