Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης διαπίστωσε στη Θράκη η Γερμανίδα υπουργός Υγείας | xronos.gr
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης διαπίστωσε στη Θράκη η Γερμανίδα υπουργός Υγείας

03/11/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Η Γερμανία προσφέρει σε Έλληνες αποφοίτων ιατρικών σχολών 9.000 θέσεις ειδικευομενων με αμοιβή 3-6000 ευρώ και εκμάθηση της γλώσσας της Η Γερμανίδα υπουργός Υγείας βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το Ελληνογερμανικό Ιατρικό Συνέδριο που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή, πραγματοποίησε την Παρασκευή, γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρλις Μπρέντεχορστ.

Η κ. Μπρέντεχορστ, έτυχε θερμής υποδοχής από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Ά. Γιαννακίδη, το δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Πετρίδη, τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή Σταμάτη Κουρούδη, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας καθώς και φορείς. Η κ. Μπρέντεχορστ η οποία συνοδεύονταν από τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ συνεργάτες της τον επίτιμο πρόξενο Κομοτηνής Σταμάτη Κουρούδη, συζήτησε με την ελληνική πλευρά, θέματα μελλοντικής συνεργασίας στους τομείς της μετεκπαίδευσης Ελλήνων γιατρών στο Γερμανικό κρατίδιο, της απασχόλησης και του εναλλακτικού τουρισμού. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Γερμανίδα υφυπουργός και οι συνεργάτες της επισκέφθηκαν νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και εγκαταστάσεις του ΔΠΘ. 

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Να σημειωθεί πως η Γερμανίδα υπουργός Υγείας βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το Ελληνογερμανικό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Ελληνογερμανικού ιατρικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το συνέδριο χαιρέτισαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου καθώς και η υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας ? Βεστφαλίας. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας με τη βοήθεια του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ένωση των 413 νοσοκομείων του γερμανικού κρατιδίου και πλήθος Ελλήνων γιατρών.
Όπως επισημάνθηκε, η Γερμανία είναι η κύρια χώρα παροχής τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης (Task Force). Ως εκ τούτου, έχει ήδη εντατικοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή τη διμερή συνεργασία.
Η γερμανική πλευρά προσέφερε σε Έλληνες αποφοίτους ιατρικών σχολών 9.000 θέσεις ειδικευομένων ιατρών με αμοιβή από 3 έως 6 χιλιάδες ευρώ καθώς και ενίσχυση για την εκμάθηση, προηγουμένως, της γλώσσας. 
Αντίστοιχα, από την ελληνική πλευρά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πρότεινε την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο και την υπογραφή των ανάλογων συμφωνιών, που θα επιτρέπουν την ασφαλιστική κάλυψη Γερμανών ασφαλισμένων από τα ταμεία τους, ώστε να συνδυάζουν στην Ελλάδα τον ιατρικό τουρισμό με την αποκατάσταση και τον τουρισμό αναψυχής.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε την ενθάρρυνση επιχειρηματικών συμπράξεων, που θα επενδύσουν στη χώρα μας σε αυτό το πεδίο και θα αξιοποιήσουν όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό, που θα εξειδικεύεται στη Γερμανία, ανοίγοντας την ελληνική αγορά για πρώτη φορά σε 70 εκ. νέους πελάτες.
Όπως τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, «η συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάρη στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, φέρνει τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, την οικονομία και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας που ξεκινήσαμε, συνεχίζεται με στοχευμένες πρακτικές πολιτικές, που μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική ανάκαμψης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι άλλα από το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και το υπέροχο κλίμα για ιατρικό τουρισμό».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Κατά την επίσκεψη της στην Κομοτηνή, η Γερμανίδα υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον φιλοξενία των αρχών που την υποδέχθηκαν και τόνισε: «Χαίρομαι που δεν μείναμε απλά στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί ξεκινήσαμε μία συνεργασία στον τομέα υγείας αλλά ήρθαμε και στην δική σας περιοχή. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τις δυνατότητες που βλέπω ότι έχει αυτή η περιοχή λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, ουσιαστικά αποτελεί η πύλη προς την Ευρώπη και το δίαυλο προς τις άλλες χώρες». 

Ουσιαστική χαρακτήρισε από την πλευρά του, την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Υγείας ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Όπως αναλυτικά είπε: «Στη δίωρη συνάντηση μας, βρήκα την ευκαιρία να της παρουσιάσω τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, τις τεράστιες δυνατότητες της ΑΜΘ. Στη συζήτηση μας κυριάρχησαν οι λέξεις αμοιβαιότητα, ισοτιμία και συνεργασία. Η Γερμανία έχει ένα έλλειμμα σε γιατρούς, η Ελλάδα έχει μεγάλη προσφορά γιατρών, άρα αυτή η συνεργασία να παν Έλληνες στα νοσοκομεία της Γερμανίας να κάνουν την ειδικότητα τους,  να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και στην πορεία να επανέλθουν με όλα αυτά τα εφόδια στη χώρα μας,  θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από την συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, αναπτύσσεται και μία συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Μιλήσαμε για τον εναλλακτικό τουρισμού, την ιατρική συνεργασία στοχεύοντας σε ανταποδοτικά οφέλη και για τις δύο χώρες», κατέληξε ο περιφερειάρχης.
 
Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr