Eurovision 2025: Πόσα πλήρωσε η Ελλάδα για την αποστολή της Κλαυδίας

Οι επαγγελματίες του κλάδου αγοράζουν αλεύρι αυξημένο κατά 10 λεπτά το κιλό
Άλευρα σε «τσιμπημένες» τιμές ακόμα και έως 30% προμηθεύονται αρτοποιοί της Ροδόπης, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια ώστε αυτή η αύξηση να μην μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Μετά την κρίση με το ρωσικό εμπάργκο στα σιτηρά φαίνεται ότι ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη από το μέσα Αυγούστου το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρέπεμψε τους αλευροβιομήχανους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς αυτοί με δηλώσεις τους, ύστερα από τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τα σιτηρά, συνέστησαν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών Γιώργος Δαλθανάσης οι επαγγελματίες του κλάδου αγοράζουν αλεύρι με τιμή αυξημένη κατά 10 λεπτά το κιλό. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε σαν αρτοποιοί είναι οι αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, κυρίως στο αλεύρι, στις μαγιές και γενικά στα υλικά που χρησιμοποιούμε για να πουλήσουμε το προϊόν, ακόμα και στα συσκευαστικά χαρτί, χαρτόκουτα, οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων. Μας έκαναν αύξηση της τάξεως των 10 λεπτών στο κιλό αλεύρι δήθεν λόγω έλλειψης σιτηρών». Σήμερα οι αρτοποιοί χρειάζονται να καταβάλλουν 28 ευρώ το σακί για να προμηθευτούν ένα σακί αλεύρι των πενήντα κιλά\.
ΔΥΟ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ
Πάντως είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια ενός έτους οι αρτοποιοί μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα και δύο αυξήσεις. «Αυτή τη στιγμή βαλλόμαστε από παντού σαν αρτοποιοί. Πρώτα από όλα έχουμε ενσωματώσει στις τιμές μας τις δύο αυξήσεις του Φ.Π.Α. που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν ένα 5% δηλαδή. Έχουμε συνεχώς αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων. Μη φανταστείτε ότι επειδή υπάρχει έλλειψη σιτηρών έγινε η αύξηση, αυξήσεις γίνονται συνεχώς. Αυτό εξαρτάται από τους αρτοβιομηχάνους οι οποίοι όσο και να μην το παραδεχόμαστε είναι καρτέλ» ανέφερε ο κ. Δαλθανάσης. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν σημειώνεται πρόβλημα επάρκειας, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες. Όσον αφορά στα μαλακά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για το ψωμί), η εγχώρια παραγωγή των οποίων καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών, εκτιμάται και πάλι ότι τα αποθέματα είναι επαρκή για το επόμενο διάστημα.
ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΨΩΜΙ
Οι αρτοποιοί της περιοχής μας καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να απορροφήσουν την ανατίμηση ωστόσο αν η πρακτική αυτή συνεχιστεί, ενδεχομένως να αναγκαστούν να την μετακυλίσουν στην τιμή του ψωμιού. «Θα προσπαθήσουμε πάλι όλοι οι συνάδελφοι να ενσωματώσουμε την αύξηση αυτή και να μην ανεβάσουμε τις τιμές. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά. Ο καθένας έχει το δικό του κοστολόγιο και ο καθένας κοιτάζει το δικό του το μαγαζί και πως θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή ακόμη και σε μια οικογενειακή επιχείρηση που δουλεύεις μόνο εσύ και η σύζυγος ή τα παιδιά μέσα και με προσωπική εργασία το κοστολόγιο πάλι είναι πολύ ανεβασμένο. Την ίδια ώρα οι τιμές του ψωμιού που είναι πάλι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είμαστε η πιο φθηνή χώρα στο ψωμί».
Οι συνθήκες επιβάλλουν λουκέτα στον κλάδο των αρτοποιών υπάρχουν και στο νομό Ροδόπης, αλλά όπως είπε ο κ. Δαλθανάσης, «γι? αυτό δεν ευθύνεται τόσο πολύ η οικονομική κρίση όσο η ποιότητα. Από τη στιγμή που δεν παράγεις ποιότητα δεν μπορείς να βγεις να πουλήσεις το προϊόν σου, οπότε λογικό και αναμενόμενο είναι να κλείσεις. Μεταξύ 2010-2012 έκλεισαν έξι αρτοποιία, αλλά ιδρύθηκαν άλλα δέκα σε αυτό το διάστημα με τη διαφορά ότι δεν είμαστε στα ίδια επίπεδα ποιότητας. Κάποιος ο οποίος είναι αγρότης για παράδειγμα και έχει τα στρέμματά του, λέει ότι μπορώ να κάνω και εγώ αυτή τη δουλειά, επειδή το επάγγελμα είναι απελευθερωμένο. Κάνει ένα φούρν και λέει ότι εμένα με ενδιαφέρει να βγάζω 500 ευρώ το μήνα, παραπάνω δε θέλω να βγάζω».
Πάντως ο κίνδυνος αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής μεταξύ των οποίων και το ψωμί έχει επισημανθεί και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορείου. «Βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας, το γάλα και το ψωμί, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ οι παρενέργειες από τις αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής είναι ανησυχητικές, αφού έρχονται να προστεθούν στη χειρότερη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη με τα χίλια μύρια προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News