XαρτοποιΪα Κομοτηνής: Αντικαθιστά το μαζούτ με βιομάζα | xronos.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΤΜΟΥ

XαρτοποιΪα Κομοτηνής: Αντικαθιστά το μαζούτ με βιομάζα

06/09/12 - 12:00
5346347.jpg

Μοιραστείτε το

Εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ Το υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και χρησιμοποιείται ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας

Στην τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) προχώρησε η βιομηχανία «Χαρτοποιία Κομοτηνής Α.Β.Ε.Ε.», εξαιτίας της απόφασής της να αντικαταστήσει το μαζούτ με βιομάζα. Αρμόδιο για να εγκρίνει την συγκεκριμένη τροποποίηση είναι το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αφορά την τροποποίηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 448/27-06-2011 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία της βιομηχανίας, που εκδόθηκε από την Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.Σ. Α.Μ.Θ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ., λόγω προσθήκης νέου συστήματος παραγωγής ατμού  (ικανότητας 10.000 kg/h ατμού σε πίεση 18 bar) που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη βιομάζα (pellets, wood chips, πυρηνόξυλο). Σκοπός είναι η αντικατάσταση μέρους του έως σήμερα χρησιμοποιούμενου καυσίμου (μαζούτ) με βιομάζα. Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ.

Αρμόδιο για να εγκρίνει την τροποποίηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στην τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου το θέμα εισηγήθηκε ο Νικόλαος Λαζαρίδης δρ. χημικός μηχανικός, ο οποίος έκανε γνωστά τα εξής στοιχεία για τη λειτουργία της βιομηχανίας, «η δυναμικότητα της εγκατάστασης είναι 16.500 tn/έτος ακατέργαστου tissue και 12.000 tn/έτος χαρτιού συσκευασίας (τελεί σε αργία). Η παραγωγική διαδικασία τόσο για την παραγωγή tissue όσο και για την παραγωγή χαρτιού συσκευασίας αποτελείται από το στάδιο της προετοιμασίας, το στάδιο χαρτοποίησης στις χαρτοποιητικές μηχανές και το στάδιο της κοπής σε ρολά και συσκευασίας των ετοίμων προϊόντων. Η παραγωγική διαδικασία και στις δυο γραμμές παραγωγής περιλαμβάνει συνοπτικά: πολτοποίηση, προκαταρτικό καθαρισμό, άλεση, ρύθμιση πυκνότητας, φυγοκέντριση – κοσκίνηση, χαρτοποίηση, κοπή-συσκευασία. Πρώτες ύλες της μονάδας είναι χαρτομάζα (17.160 tn/έτος) και παλιόχαρτα (12.000 tn/έτος)». 
Η ΒΙΟΜΑΖΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ

Με την τροποποίηση που προτάθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «θα γίνει προσθήκη νέου συστήματος παραγωγής ατμού (ικανότητας 10.000 kg/h, 18 bar) που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη βιομάζα (pellets, wood chips, πυρηνόξυλο). To σύστημα θα αποτελείται από επιμέρους τμήματα, δηλαδή αποθήκευσης βιομάζας, καύσης βιομάζας, ατμοπαραγωγής, καυσαερίων ΚΑΙ αποθήκευσης και διαχείρισης της στάχτης. Ο χώρος του νέου λεβητοστασίου θα διαμορφωθεί παραπλεύρως του υφιστάμενου, σε υπάρχοντα χώρο αποθήκευσης. Η υφιστάμενη συνολική κινητήρια ισχύς είναι 5.676,15 kW (συμπεριλαμβανομένου του βοηθητικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού αντιρρύπανσης), ενώ μετά την προτεινόμενη τροποποίηση θα ανέρχεται σε 5.784,55 kW.
Όσον αφορά τα απόβλητα, αέρια, στερεά και υγρά, που προκαλούνται από την λειτουργία της επιχείρησης, ο κ. Λαζαρίδης στην εισήγησή του σημειώνει: «Τα αέρια απόβλητα της εγκατάστασης προέρχονται από την καύση για παραγωγή ατμού στους ατμολέβητες. Ειδικότερα, τα παραγόμενα καυσαέρια από την καύση της βιομάζας είναι πλούσια σε τέφρα η οποία θα συγκρατείται σε κυκλωνικό διαχωριστή, θα συλλέγεται και θα οδηγείται σε σιλό αποθήκευσης στάχτης. Τα στερεά απόβλητα της μονάδας περιλαμβάνουν απόβλητα συσκευασίας, απόβλητα οικιακού τύπου καθώς επικίνδυνα απόβλητα, όπως χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και συσσωρευτές. Επίσης θα συλλέγεται τέφρα από την καύση της βιομάζας, η οποία θα παραδίδεται σε αδειοδοτημένο φορέα διαχείρισης. Τα υγρά απόβλητα προέρχονται από τις τρεις χαρτοποιητικές μηχανές που διαθέτει η μονάδα. Αυτά επεξεργάζονται πριν την διάθεση στην μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ». Η επιχείρηση να σημειωθεί ότι υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2008/1/ΕΚ (IPPC) «για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης από ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», καθώς και στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ «Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου».
ΘΕΤΙΚΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία υπόψη της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση της δραστηριότητας και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Έθεσε όμως όρους και προϋποθέσεις: Να τηρούνται με ακρίβεια οι εγκεκριμένοι από την αρμόδια Υπηρεσία περιβαλλοντικοί όροι. Η επιχείρηση να ορίσει υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. O εξοπλισμός της εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των καυστήρων και λοιπού εξοπλισμού του συστήματος παραγωγής ατμού, να συντηρείται και να ελέγχεται τακτικά ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του. Να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία αρχεία. 

Οι αγωγοί καπναερίων να καθαρίζονται τακτικά. Η αποθήκευση και ο χειρισμός των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία να γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα φύλλα δεδομένων ασφαλείας (MSDS). Δεν θα γίνεται καμία διάθεση ανεπεξέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον (έδαφος, υπέδαφος ή τελικό αποδέκτη υγρών αποβλήτων). Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα οδηγούνται στο δίκτυο της ΒΙ.ΠΕ.,  τηρουμένων πάντα των οριζόμενων από την Α.Ε.Π.Ο. οριακών τιμών παροχής και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Τα παντός είδους στερεά απόβλητα θα παραδίδονται σε αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Να τηρούνται αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας. Να πραγματοποιείται κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων στην εφαρμογή σχεδίων εκτάκτων αναγκών.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν ήδη ενημερωθεί μέσω της εισήγησης για την τροποποίηση στη μελέτη περιβαλλοντικών ορών, οπότε και έδωσαν ομόφωνα την ψήφο τους στο αίτημα της βιομηχανίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Χαρτοποιία Κομοτηνής είχε διακριθεί με το Βραβείο Οικόπολις Περιβαλλοντικής Επένδυσης για την εγκατάσταση πρωτοποριακού βιομηχανικού λέβητα βιομάζας τον οποίο ανέπτυξε με ελληνικά λεβητοποιεία. Ο λέβητας παράγει 10 τόνους ατμού την ώρα που χρησιμοποιείται εξολοκλήρου στην παραγωγική διαδικασία υποκαθιστώντας το μαζούτ που μέχρι τώρα έκαιγε για τις ανάγκες της. Με αυτό τον τρόπο είναι η πρώτη βιομηχανία του κλάδου και από τις λίγες στην Ευρώπη με σχεδόν μηδενικές εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr