Υπό το φόβο των πλημμυρών θα ζήσει και φέτος ο Έβρος | xronos.gr
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Υπό το φόβο των πλημμυρών θα ζήσει και φέτος ο Έβρος

07/11/12 - 0:00
908789068709608.jpg

Μοιραστείτε το

Να βελτιώσουν τις υποδομές τους στα φράγματα ώστε η ροή των νερών να είναι ελεγχόμενη από τη Βουλγαρία, ζητά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

«Είμαστε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα γιατί ξέρουμε ότι τα νερά θα μας έρθουν με υπερχείλιση οπότε η πλημμύρα είναι αναπόφευκτη». Η δήλωση αυτή του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα περιγράφει την κατάσταση που θα βιώσει και φέτος ο νομός Έβρου, μίας κατάστασης φοβικής, αφού ορατός είναι και φέτος ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή μία επίσκεψη του ίδιου και υπηρεσιακών παραγόντων μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Τσεσμελής από την υπηρεσία υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Γιώργος Κουκουράβας σύμβουλος του περιφερειάρχη  και ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Νιάδας μέλος του μελετητικού σχήματος που εκπονεί το διαχειριστικό σχέδιο για την πλημμύρα του Έβρου, στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η συνάντηση της αποστολής από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έγινε με στελέχη της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων της Τουρκίας, όπου επιβεβαιώθηκε η καλή σχέση και συνεργασία. «Δεν έχουμε προβλήματα με τους Τούρκους, αντίθετα έχουμε κοινό πρόβλημα τις μεγάλες ποσότητες νερών που έρχονται από τη Βουλγαρία. Είμαστε σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος. Με την Τουρκία έχουμε ξεπεράσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και έχουμε απευθείας τηλεφωνικές επαφές. Η πληροφόρηση είναι άμεση μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης σε θέματα τεχνητών πλημμυρών που γίνονται για να εκτονωθεί ο όγκος του νερού έχουμε άριστη συνεργασία, ενώ και οι πληροφορίες που θα μας δίνουν σχετικά με μετρήσεις και αναχώματα είναι συνεχείς», ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιμίγας. Το καινούργιο στοιχείο αυτής της συνάντησης μεταξύ στελεχών υπηρεσιών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας, που γίνεται κάθε χρόνο, ήταν ότι το παρόν έδωσε εκπρόσωπος του μελετητικού σχήματος που εκπονεί το διαχειριστικό σχέδιο πλημμύρας για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα της ειδικής γραμματείας υδάτων. Ειδικότερα η χώρα μας εκπονεί 12 διαχειριστικά σχέδια για την ποιότητα των νερών και 12 διαχειριστικά σχέδια για τις πλημμύρες. Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο που εκπονείται ειδικά για την πλημμύρα του Έβρου. Ο εκπρόσωπος του μελετητικού σχήματος που εκπονεί αυτό το σχέδιο ζήτησε από τους Τούρκους στοιχεία που έχουν να κάνουν με ποσότητες νερών, με αναχώματα, με στάθμες, υψόμετρα, γεωλογικά στοιχεία. Άλλωστε, όπως είπε, ο κ. Κατσιμίγας, «είναι αδιανόητο να μιλάμε για πλημμύρα προς μία κατεύθυνση, το ποτάμι είναι ένα και πλημμυρίζει προς κάθε πλευρά». Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η διάθεση από την τουρκική πλευρά να συνδράμει στην εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης από το ΥΠΕΚΑ, η οποία, εκτός των άλλων, είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Την ίδια στιγμή που η συνεργασία με την Τουρκία είναι πιο απλή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συναντά εμπόδια στη συνεργασία με τη Βουλγαρία στη διαχείριση των νερών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κατσιμίγας, «οι Βούλγαροι έχουν προβλήματα τεχνικά με τα φράγματά τους. Το πρόβλημα των πλημμυρών εμφανίζεται είτε όταν έχουμε ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις σε όλη τη λεκάνη του Έβρου ή όταν έχουμε πλημμύρα στη λεκάνη του Άρδα. Ειδικά η λεκάνη του Άρδα είναι επικίνδυνη για εμάς γιατί έχει τα τρία φράγματα, ιδιαίτερα του Ιβαίλοβγκραντ που απέχει 5 χιλιόμετρα από την ελληνική μεθόριο. Όταν αυτό το φράγμα την εποχή που μπορεί να δώσει νερά δεν τα δίνει, διότι έχουν χαλάσει τα θυροφράγματα ή δεν τολμούν να τα ανοίξουν οι Βούλγαροι, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Το φράγμα αυτό δίνει νερά σε δύο περιπτώσεις, όταν δουλεύουν οι τουρμπίνες του ή όταν υπερχειλίσει. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν χρηματοδοτηθούν οι Βούλγαροι για να φτιάξουν τα φράγματά τους ώστε να μπορούν να μας δίνουν νερά την εποχή που μπορούμε να τα σηκώσουμε. Είμαστε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα γιατί ξέρουμε ότι τα νερά θα μας έρθουν με υπερχείλιση οπότε η πλημμύρα είναι αναπόφευκτη». 

Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, είναι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποχρεώσουμε τους Βούλγαρους να διορθώσουν τα θυροφράγματα και να διαχειριστούν καλύτερα τους ταμιευτήρες που δεν τους χρησιμοποιούν. Στην Ελλάδα πρέπει να διαχειριστούμε τα νερά που περνούν μέσα από ελληνικό έδαφος, τον Άρδα και τον Ερυθροπόταμο και φυσικά να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον ίδιο τον Έβρο που είναι κοινό ποτάμι. Εκεί άλλωστε υπάρχουν νησίδες με βλάστηση, οι οποίες πρέπει να καθαριστούν για να διευκολυνθεί η ροή του ποταμού. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διακρατικής συμφωνίας στην οποία δεν υπεισέρχονται μόνο οι τοπικές υπηρεσίες υδάτων, αλλά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Πολλές φορές φτάσαμε σε συμφωνία, ακόμα και από το 2003, αλλά τελευταία στιγμή τινάχτηκαν στον αέρα. Το σίγουρο είναι ότι ο ρόλος ο δικός μας είναι μικρός και μεγαλώνει όταν έχουμε πλημμύρες». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαχείριση των ποταμών ανήκει σε Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει αρμοδιότητα στην Πολιτική Προστασία και στην συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όχι στην κατασκευή τους. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr