Η οικονομία της Κομοτηνής, εξαρτάται από την Κωνσταντινούπολη και τη Φιλιππούπολη | xronos.gr
Αριστειδης Μπαμπασιδης συνιδιοκτητης του ροδοπη tours στο «χ»

Η οικονομία της Κομοτηνής, εξαρτάται από την Κωνσταντινούπολη και τη Φιλιππούπολη

07/07/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Το είχε πει ένας υπουργός και κόντεψαν να τον σκοτώσουν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια», εξομολογήθηκε ο κ. Μπαμπασίδης έχοντας στην πλάτη του πολλά χρόνια εμπειρίας στον τουριστικό κλάδο. Οι νέοι προτιμούν το διαδίκτυο, αν και τα τουριστικά γραφεία είναι φθηνότερα και προσφέρουν δυνατότητες διακοπών σε φθηνότερες τιμές. Τα κοσμοπολίτικα νησιά επιλέγουν οι Κομοτηναίοι για τις διακοπές, παρά την Χαλκιδική, τη Θάσο ή τη Σαμοθράκη. Συνέντευξη Σταύρος Φανφάνης

Τουριστική ανάπτυξη με μειωμένο ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά όχι στα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, δεν μπορεί να επιτευχθεί στο βαθμό εκείνο που έχει ανάγκη η περιοχή μας, αλλά και η χώρα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε μιλώντας στο «Χ» ο Αριστείδης Μπαμπασίδης συνιδιοκτήτης στο τουριστικό πρακτορείο της Κομοτηνής «Rodopi Tours» πολλά χρόνια συνδικαλιστής του κλάδου. Η προσέλκυση τουρισμού συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο για τη Ροδόπη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπασίδη, εξαρτάται οικονομικά από την Κωνσταντινούπολη και την Φιλιππούπολη. Απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων που έχουν να κάνουν με ταξίδια, διακοπές και προορισμούς και τώρα που όλοι κάνουν τις περικοπές τους εξ ανάγκης.

Η κρίση και η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, έχει επιπτώσεις στον τουρισμό κ. Μπαμπασίδη;
- Στον τουρισμό η μείωση δεν έρχεται μόνο από το ξενοδοχείο, ο τουρισμός είναι πακέτο. Επομένως για να υπάρξει καθολική μείωση έπρεπε να μειωθεί το ΦΠΑ και στα τουριστικά λεωφορεία και στα τουριστικά γραφεία. Στα λεωφορεία το ΦΠΑ είναι 13% και στα ξενοδοχεία είναι 6,5%, αλλά στα γραφεία είναι 23%, επομένως η μείωση αυτή είναι πάρα πολύ μικρή, ώστε να προσελκύσει τουλάχιστον ξένους τουρίστες.

Οι κάτοικοι του νομού Ροδόπης θα κάνουν φέτος διακοπές;
-Πάρα πολλοί και ειδικά η νέα γενιά. Άνθρωποι από 20 έως 35 ετών συνεχίζουν τις συνήθειές τους όπως κάθε χρόνο και πριν την κρίση. Στρέφονται κυρίως προς τα νησιά μας που αποτελούν την πρώτη τους επιλογή. Οι κρατήσεις βέβαια γίνονται μέσω διαδικτύου και εκεί είναι το λάθος τους, καθώς πολλοί αλλάζουν σκέψη στην πορεία ή τους συμβαίνει κάτι και χάνουν τα λεφτά τους. Μέσω διαδικτύου πρέπει να δώσεις προκαταβολή ή πρέπει να δώσεις την πιστωτική σου, οπότε αν συμβεί κάτι ή μετανιώσεις, τότε δεν επιστρέφονται τα χρήματα. Τότε αποφασίζουν να απευθυνθούν στο τουριστικό γραφείο. Αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους μέχρι 35 ετών, καθώς οι μεγαλύτεροι δεν χρησιμοποιούν διαδίκτυο, αλλά το τουριστικό γραφείο το οποίο έχει χαμηλότερες τιμές από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο έχει ειδικές τιμές, ειδικά portal ίσως για να προσελκύσει πελάτες, αλλά βάζει ένα μικρό ποσοστό κάτω από την πόρτα. Το τουριστικό γραφείο έχει ειδική τιμή που είναι 20 -30% από την τιμή της πόρτας και πολλές φορές κάνουμε συμφωνίες και παζάρια, οπότε συμφέρει κανείς να πάει στο τουριστικό γραφείο, παρά να ξεκινήσει μόνος του μέσω διαδικτύου να κλείσει τις διακοπές του.

Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Ροδοπίτες;
-Προτιμούν σε μικρό βαθμό τη Θάσο, ακόμη λιγότεροι τη Χαλκιδική και οι περισσότεροι Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και κάποιοι την Κέρκυρα. Κάποτε η Κέρκυρα ήταν  ο νούμερο ένας προορισμός, αλλά σήμερα δεν είναι.
Το εξωτερικό αποτελεί επιλογή ή είναι αποτελεί χειμερινό προορισμό;
-Είναι πιο χειμερινός προορισμός σίγουρα. Όμως με τις συνθήκες που επικρατούν τώρα η έξοδος στην Ευρώπη έχει μειωθεί πάρα πολύ από τον νομό μας, σε ποσοστό 60-70%. Επιλέγουν περισσότερο Ελλάδα και Τουρκία.

Βάσει της οικονομικής κρίσης και του γενικευμένου φόβου, μπορούν τα τουριστικά πακέτα να γίνουν πιο ελκυστικά;
-Και βέβαια μπορούν, αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι ταξιδιώτες. Το τουριστικό γραφείο έχει τη δυνατότητα να φτιάξει ένα πακέτο πάρα πολύ φτηνό και μάλιστα να ετοιμάσει και οργάνωση, να βάλει άνθρωπο μαζί τους να τους παρακολουθεί, να τους προσέχει, να τους υπερασπίζεται, να φροντίζει για το φαγητό, για τα πάντα. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει αυτή η οργάνωση και δεν υπάρχει και η ζήτηση βέβαια. Το σωστό είναι Απρίλιο – Μάιο πρέπει να τακτοποιήσουμε τις διακοπές, αν θέλουμε να έχουμε επιλογή, τότε που ακόμη δεν υπάρχει κίνηση και τα ξενοδοχεία «λυγίζουν» εύκολα, διότι οι ξενοδόχοι μόλις δουν ότι υπάρχει πληθώρα πελατών, σηκώνουν τις τιμές.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει δεχτεί «σφαλιάρες» τα τελευταία χρόνια. Έχει μάθει από τα λάθη του;
-Τα λάθη είναι πολλά. Το κυριότερο ότι δείξαμε προς τα έξω πως η χώρα μας είναι μια ακριβή χώρα και αυτό ο ξένος τουρίστας και ο Ευρωπαίος το προσέχει πάρα πολύ. Παρατηρώ τους τουρίστες στην Τουρκία γιατί είμαι τακτικός εκεί, και βλέπω ότι οι Γερμανοί με χαρτί και μολύβι σημειώνουν τις τιμές ακόμα και την κόκα κόλα. Πρέπει να φροντίσουμε να διαφημίσουμε την χώρα μας ως «φθηνό προορισμό». Πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να δείξουμε μια καλή διαγωγή.

Μπορούμε να το ξανακερδίσουμε την τουριστική αίγλη που είχε η Ελλάδα την δεκαετία του ’80;
-Μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα γιατί τώρα υπάρχουν παιδιά με μόρφωση. Παλιά όσοι δούλευαν στις ρεσεψιόν ήταν όλοι αγράμματοι, τώρα είναι όλοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σε μορφωμένους επιστήμονες, που είναι άνεργοι, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε ξενοδοχεία και να αποδώσουν στη δουλειά τους, αφού γνωρίζουν τρεις και τέσσερις ξένες γλώσσες. Σε κανένα κράτος που πάω εγώ δεν βλέπω ανθρώπους με τέτοια μόρφωση που έχει η Ελλάδα στα τουριστικά επαγγέλματα.

Στην περιοχή μας θα έχουμε τουριστική κίνηση;
-Κάποτε ένας υπουργός είχε πει ότι η οικονομία της Κομοτηνής, εξαρτάται από την Κωνσταντινούπολη και την Φιλιππούπολη και κόντεψαν να τον σκοτώσουν. Αυτή είναι η αλήθεια όμως. Εάν εκλείψει η Κωνσταντινούπολη και η Φιλιππούπολη ο τουρισμός στην Κομοτηνή θα έχει πρόβλημα. Σήμερα περνάνε πάρα πολλά γκρουπ που πάνε στην Τουρκία και διανυκτερεύουν στην Κομοτηνή. Εγώ έχω επαφές με τέτοια γκρουπ και έχω βοηθήσει την πόλη μου σ’ αυτό το θέμα. Όσοι ζητάνε την βοήθεια μου για την Τουρκία και κυρίως για την Κωνσταντινούπολη, θέτω έναν όρο, ή μένεις Κομοτηνή ένα βράδυ ή δεν έχεις την βοήθεια μου. Ρωτήστε τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, ότι όλοι έχουν ωφεληθεί από την δική μου πράξη που την έκανα χωρίς να την επιδιώξω, αλλά ήρθε μόνη της στα χέρια μου».

Μια κίνηση αξιέπαινη του κ. Μπαμπασίδη που θα είχε αντίκρισμα μεγαλύτερο αν ο καθένας από την πλευρά του πάσχιζε να αποτελέσει κράχτη για την πόλη. Βέβαια και οι τουριστικοί πράκτορες και άλλοι εμπλεκόμενοι με αυτά έχουν βαριές ευθύνες για την προβολή της περιοχή, για προτάσεις που δεν έγιναν ώστε και ο ξένος που μένει εδώ να απολαύσει πράγματα, να ξεναγηθεί στα μουσεία, να γνωρίσει αρχαιολογικούς χώρους, να δει χωριά, να βιώσει την συνύπαρξη.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr