«Υπάρχει κάποιος να βάλει φυλακή αυτούς που πρέπει να μπούνε φυλακή, αλλά το σύστημα προφυλάσσει;» | xronos.gr
Ο Ν. Αρβανίτης σχολιάζει στο Ράδιο Χρόνος 87,5fm

«Υπάρχει κάποιος να βάλει φυλακή αυτούς που πρέπει να μπούνε φυλακή, αλλά το σύστημα προφυλάσσει;»

25/01/12 - 12:00
arvanitis_4.jpg

Μοιραστείτε το

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Στ. Φανφάνη

Με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, καθώς τα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα έβγαλαν την Ελλάδα από την ατζέντα των διεθνών θεμάτων, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων, από το οποίο θα βγει χαμένη ότι και να επιλέξει. Σε τέτοιες στιγμές, η επιλογή του λιγότερο αρνητικού είναι η σοφότερη, αλλά στην σημερινή Ελλάδα και με τα σημερινά δεδομένα, τα πράγματα φαντάζουν απαισιόδοξα. Συνομιλήσαμε «Σε πρωινό χρόνο» στο Ράδιο Χρόνος 87,5 με το Νίκο Αρβανίτη, δημοσιογράφο του Ekonom:east Media Group και διεθνολόγο, για τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους η Ελλάδα, πρέπει να παγιώσει τη θέση της, και να τα ισχυροποιήσει την υπόστασή της, με ξεκάθαρες και ορθολογικές πολιτικές, για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανακτήσει κάποιες από τις χαμένες δυνάμεις της, στο νέα ευρωπαϊκό σκηνικό που εξελίσσετε μπροστά μας και να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά στο χάρτη. 

PSΙ και ιστορίες καθημερινών σκανδάλων στην Ελλάδα

Στην ιστορία με το PSI, νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να κλείσει τα αφτιά του σ’ αυτά που κυκλοφορούν, γιατί δεν είναι η πραγματική απεικόνιση της κρίσης που επικρατεί στην χώρα μας. Νομίζω ότι έχουν ξεφτιλιστεί όλοι αυτοί, όλος ο συρφετός, που άλλα λένε το πρωί, άλλα το βράδυ, και τώρα λένε ότι κακώς υπογράψαμε αυτό που υπογράψαμε. Όμως ο κόσμος πρέπει να κάνει ένα πράγμα, να αρχίσει να ρωτάει και να απαιτεί να λάβει απαντήσεις. Η κρίση έτσι λειτουργεί. Οπότε όλα αυτά αν τα βλέπει ένας ξένος που είναι μνημονιακός, αντιλαμβάνεται και λέει ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για παράδειγμα, είναι το να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι έχουμε γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης με 100 και πλέον άεργους που τους πληρώνει το ελληνικό κράτος –εμείς δηλαδή, και κανένας να μην κάνει τίποτα. Το λένε τώρα, αναγνωρίζουν το πρόβλημα αλλά εξακολουθούν και τους πληρώνουν/πληρώνουμε 2-3 χρόνια τώρα, και η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται. Αυτό που έσκασε στην Θεσσαλονίκη, το σκάνδαλο με τους τοκογλύφους, βλέπεις ότι όλοι μαζί ένα παρεάκι είναι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, παράγοντες, επιχειρηματίες, κτλ. Το ερώτημα όμως παραμένει το ίδιο, που βρίσκονται τα λεφτά του ελληνικού λαού;

Τόσοι έχουν πιαστεί, τόσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν βλέπουμε κάποιον να έχει μπει φυλακή για όλα αυτά. Ακόμα και οι 53 που πιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όσοι από αυτούς κρίθηκαν προφυλακιστέοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή πληρώνοντας κάποια τεράστια ποσά. Φυλακή δεν έχουν πάει οι υπεύθυνοι μέγα σκανδάλων της χώρας, λεφτά δεν έχουν επιστραφεί, τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;

- Κοροϊδεύουμε την κοινωνία και τον εαυτό μας και νομίζω αν αυτό δεν το καταλάβουν εγκαίρως όσοι είναι στα πράγματα, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Παρόλα αυτά οι φυλακές είναι γεμάτες. Το ερώτημα που πρέπει να υποβάλει κανείς είναι, υπάρχει κάποιος να βάλει φυλακή αυτούς που πρέπει να μπούνε φυλακή, αλλά το σύστημα προφυλάσσει; Δεν υπάρχει..

Το δυτικό εμπάργκο στο Ιράν και τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως περιμέναμε είπε ναι στο εμπάργκο, όσον αφορά και τις δοσοληψίες με την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Από εκεί και πέρα οι Ιρανοί λένε εμείς θα αντιδράσουμε ίσως να έχουμε και πολεμική εμπλοκή στα στενά του Χορμούς, κανείς όμως δεν μιλάει για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην ευρωζώνη. Η κρίση θα πλήξει και την Ελλάδα και με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση και το PSI, μπορεί να είναι ίσως η προετοιμασία για την διάλυση της ευρωζώνης, αυτό θα το δούμε στην πορεία. Όμως όπως λέγαμε από τις 10 του μηνός, θα έχουμε ενδεχομένως αύξηση της τιμής του βαρελιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν όμως έχουμε πολεμική εμπλοκή μπορεί να φτάσει και στα 200, πάντως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί στην ουσία το 1/3 των αποθεμάτων τους από πετρέλαιο αργό το παίρνουν από το Ιράν. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το Ιράν δεν έχει πρόβλημα, Θα πουλήσει στους Ασιάτες. Το πρόβλημα είναι δικό μας, γιατί εμείς θα πρέπει να ψάξουμε να πάρουμε πετρέλαιο από άλλες χώρες και σ? αυτή την φάση που δεν έχουμε λεφτά αλλά ούτε καλό πρόσωπο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, και διπλωματία της πίστης

Ναι, θα πάμε για εκλογές στην Σερβία, Μάρτιο θα τις προκηρύξουν, Μάιο θα διεξαχθούν, θα συμπέσουν περίπου με τις δικές μας εκλογές. Είναι απαραίτητο για τους Αμερικάνους ή για την διεθνή κοινότητα να πάει στη νέα φάση με μια νέα ομάδα, έχει παγιωθεί η κατάσταση στα Σκόπια, οπότε φαίνεται ότι και η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την παρουσία του Γκρουέφσκι εκεί γι? αυτό έρχεται και η αντιπρόεδρος του, η αλβανίδα Τεούτ Αρίφ, να μιλήσει με τον Πάγκαλο για το Σκοπιανό. Θα έχουμε τις εκλογές στην Σερβία, έχουμε νέο πρόεδρο στην Βουλγαρία που ορκίστηκε επίσημα την Κυριακή, θα έχουμε νέο πρωθυπουργό περίπου την ίδια περίοδο στην Σλοβενία , μετά τις εκλογές που έγιναν εκεί, έχουμε στην Κροατία νέα κυβέρνηση αλλά έχουμε και το δημοψήφισμα που έγινε για το αν θα μπουν στην Ε.Ε. ή όχι την προηγούμενη Κυριακή. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δίκτυο, σε μια κατάσταση που περιγράφεται με απλά λόγια ως διπλωματία της πίστης και ιερός πόλεμος. Η νέα διάσταση ισχύος, οι άλλες δύο είναι η γεωπολιτική και η οικονομία, και βασίζεται στο άυλο δίκτυο η οποία βασίζεται στις συνειδήσεις των ανθρώπων και των κοινωνιών που επικοινωνούν μαζί τους. Η διπλωματία της πίστης είναι η νέα θεωρεία ισχύος, η οποία λειτουργεί διπλωματικά μαζί με τις άλλες δύο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr