Το άγνωστο χριστιανικό κοιμητήριο του Εχίνου Ξάνθης | xronos.gr

Το άγνωστο χριστιανικό κοιμητήριο του Εχίνου Ξάνθης

04/05/25 - 9:00
Το άγνωστο χριστιανικό  κοιμητήριο του Εχίνου Ξάνθης

Γράφει ο Παράσχος Ανδρούτσος

Είναι ενταφιασμένοι επτά ήρωες Έλληνες στρατιωτικοί.


Θα πρέπει να τους τιμούν μαζί με τους ήρωες του Οχυρού Του Εχίνου

Επί δύο χρόνια το 1978 και 1979 ευρισκόμουν στον Εχίνο της Ξάνθης. Εκεί απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που τους χωρίζει ένα ρέμα βρίσκονται τα άγνωστα χριστιανικά νεκροταφεία, πρόκειται για έναν περιφραγμένο χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων περίπου, με έναν μαρμάρινο σταυρό πάνω από την είσοδο και 2-3 μαρμάρινους σταυρούς απ’ ότι θυμάμαι μπηγμένους στο χώμα. Όσες φορές επισκεπτόμουν τότε το νεκροταφείο αυτό με έκανε εντύπωση πως ένα χριστιανικό νεκροταφείο βρίσκεται σε ένα αμιγές μουσουλμανικό πομακικό χωριό. Όσους ρώτησα τότε ποιοι μπορεί να βρίσκονται ενταφιασμένοι εκεί, κανείς δεν γνώριζε εκτός από κάποιους γεροντότερους που με είπαν ότι πιθανόν να είναι κάποιοι χριστιανοί στρατιωτικοί, μη γνωρίζοντας τίποτα περισσότερο. Πριν λίγες ημέρες μου λύθηκε η απορία διαβάζοντας το γραπτό του αξιέπαινου δημοσιογράφου ερευνητή Παντελή Αθανασιάδη.

Έτσι λοιπόν, επειδή πιστεύω ότι και άλλοι ίσως και κανείς από την περιοχή δεν γνωρίζει ποιοι είναι θαμμένοι εκεί. Το αναδημοσιεύω με σκοπό να το πληροφορηθεί ο κόσμος και όταν ένα ιστορικό γεγονός όσο πιο πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν τόσο δεν κινδυνεύει να ξεχαστεί.

Ας δούμε την ιστορία αυτή από την αρχή: Από το 1920 και μετά στη Θράκη δρούσε μαζί με Βούλγαρους Κομιτατζήδες ο Τούρκος Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας, Φουάτ Μπέης, συνεργαζόμενος με τους Βουλγάρους εναντίον των Ελλήνων.

Στην Τουρκία όπου η δράση του υπήρξε πολυποίκιλη, ο Φουάτ Μπέης, που έλαβε λόγω της δράσης του στην Θράκη το όνομα Φουάτ Μπαλκάν, θεωρείται ήρωας. Επιπλέον θαυμάζεται γιατί υπήρξε ιδρυτής της γνωστής αθλητικής ομάδας Μπεσίκτας και πολιτικός. Ο Φουάτ Μπαλκάν λειτούργησε ως κατάσκοπος της μυστικής οργάνωσης των Νεότουρκων Teskilat - L Mhausa. Η μυστική αυτή παρακρατική οργάνωση ιδρύθηκε από τον Εμβέρ Πασά στο πλαίσιο της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου των Νεότουρκων. Στόχος της οργάνωσης αυτής ήταν να πραγματοποιεί αναταραχές, προπαγάνδα και δολοφονίες στην Τουρκία και στο εξωτερικό όπως εδώ στην Θράκη. Δραστηριοποιήθηκε από το 1911.

Ωστόσο η υπονομευτική αποστολή του στην Θράκη, δεν θεωρείται ότι πέτυχε γενικά. Για τις αποστολές του αυτές θα ασχοληθούμε με γραπτό σε επόμενο άρθρο μας στον «Χρόνο». Αρχικά εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι ο Φουάτ έκανε δύο γάμους. Και τις δύο φορές οι γυναίκες του είχαν ελληνική καταγωγή άσχετα αν εμφανίζονταν επίσημα με τουρκικά ονόματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουάτ Μπαλκάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1887 και πέθανε το 1970.

Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο το «Komitaci-Bjknin Anilari» αναφέρεται ότι η δική του συμμορία δολοφόνησε τον ταγματάρχη Πιερρουτσάκο στην περιοχή του Εχίνου Ξάνθης τον Μάιο του 1923… Ειδικότερα στην σελίδα 200 αναφέρεται ότι ο Φουάτ που εκείνες τις μέρες ήταν στη Βουλγαρία πληροφορήθηκε από κατασκόπους του, ότι θα επισκεφθεί την περιοχή του Εχίνου και τις Θέρμες ο ταγματάρχης για επιθεώρηση των στρατιωτικών φυλακίων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Τον ταγματάρχη θα συνόδευαν τέσσερις αξιωματικοί και άλλοι τρεις στρατιώτες. Ήταν συνολικά λέει οκτώ άτομα όλοι έφιπποι. Υπήρχε τότε στον ελλαδικό χώρο, η συμμορία του Φουάτ, με αρχηγό τον Ιμπραχήμ Τσαβούς. Στις 31 Μαΐου του 1923, ο Ιμπραχήμ Τσαβούς έμαθε την ακριβή ώρα που θα περνούσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στο δρόμο από τον Εχίνο προς τις Θέρμες. Έστησε ενέδρα μαζί με 20 περίπου Κομιτατζήδες στην ανηφόρα που λεγόταν Χαλήλ Αγά. Στο σημείο λοιπόν εκείνο δολοφονήθηκαν επτά στρατιωτικοί. Επικεφαλής τους ήταν ο ταγματάρχης Τζανέτος Πιερρουτσάκος που κατήγετο από το Γέρμα Οίτυλου Μάνης. Μόνο ένας στρατιώτης αναφέρεται στο βιβλίο του ότι κατάφερε να ξεφύγει από την ενέδρα. Είναι -λέει- θαμμένοι στον Εχίνο, οι δολοφονηθέντες. Ο δολοφονηθείς ταγματάρχης μετέβαινε από τις Θέρμες προς τον Εχίνο, μετά από επιθεώρηση φυλακίων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο… Έπεσαν σε ενέδρα περίπου 20 Κομιτατζήδων που είχαν καταλάβει στο δρόμο τρία επίκαιρα σημεία. Οι Βούλγαροι επωφελήθηκαν από το πυκνό δάσος της περιοχής και εξαφανίσθηκαν μετά την δολοφονία, βρέθηκαν όμως ίχνη αίματος, σημάδι πως κάποιος Κομιτατζής είχε τραυματισθεί.

Σχετικά με το φόνο των Ελλήνων στρατιωτικών, ο τότε Βούλγαρος επιτετραμμένος στην Αθήνα Κανταρτζήεφ επισκέφτηκε τον διευθυντή του Α’ Πολιτικού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών Ραφαήλ και του ανακοίνωσε προφορικά, ότι διατάχθηκε η λήψη αυστηρότατων μέτρων για την παρεμπόδιση εισβολής Κομιτατζήδων στο ελληνικό έδαφος, όσο για τους δράστες ισχυρίσθηκε ότι το μέρος που έγινε το επεισόδιο είναι πυκνό δάσος και μέσα εκεί μάλλον κρύβονται λαθρέμποροι παρά Κομιτατζήδες!

Ο Τζανέτος Πιερρουτσάκος ήταν από το Γέρμα Οίτυλου Μάνης και ως λοχίας πήγε εθελοντής στη Μακεδονία και πολέμησε με τον καπετάν Μαλέα εναντίον των Βουλγάρων Κομιτατζήδων. Στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως μόνιμος αξιωματικός.

Προτάσεις
Απέναντι το Οχυρό του Εχίνου από 6-10 Απριλίου 1941 δέχθηκε την επίθεση από τους φασίστες χιτλερικούς Γερμανούς και σκοτώθηκαν τότε 20 χριστιανοί και 3 μουσουλμάνοι, προς τιμή αυτών των ηρώων ανήγειρε η πολιτεία ηρώο εκεί δίπλα στο δρόμο στην είσοδο του χωριού και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι αρμόδιοι τους τιμούν μνημονεύοντας και τα ονόματά τους.

Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει αφού γίνει έρευνα από το 4ο Σώμα Στρατού σε ιστορικά αρχεία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να γραφούν στο ηρώο αυτό και τα ονόματα των επτά ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα στις 31 Απριλίου 1941. Καλό θα είναι να βρεθούν και απόγονοι συγγενείς τους και να τους καλούν κάθε φορά. Επίσης να αναφέρουν συνοπτικά και το ιστορικό τους καθώς επίσης να γίνεται μνημόσυνο και στα νεκροταφεία που είναι ενταφιασμένοι, τιμώντας τους εκτός από το 4ο Σώμα Στρατού το Τάγμα Εθνοφυλακής Εχίνου, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης και λοιποί.

Τιμή και δόξα στους ήρωές μας που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Τα ονόματά τους είναι για πάντα γραμμένα με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των ηρώων της πατρίδας μας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr