Αποχαιρετώντας το 2011... | xronos.gr

Αποχαιρετώντας το 2011...

31/12/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Οι δημοσιογράφοι του ΧΡΟΝΟΥ καταγράφουν τα γεγονότα Οι φωτορεπόρτερ αποτυπώνουν τις εξελίξεις στο φακό τους

Ανάπτυξη και όχι ύφεση, εργασία και όχι ανεργία, αισιοδοξία και όχι κατήφεια, ελπίδα και όχι μιζέρια, περιμένουν όλοι από το 2012 προσδοκώντας να ζωντανέψει ξανά το όνειρο που έκλεψαν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά κυρίως οι αδέξιοι χειρισμοί διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Η χρονιά του μνημονίου το 2010, έδωσε τη θέση της το 2011 στη χρονιά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των Συμφωνιών, του PSI και του «κουρέματος» των χρεών. Το μνημόνιο έγινε πράξη και όλοι οι Έλληνες ζήσαμε εν μία νυκτί περικοπές μισθών, επιβολή απανωτών φόρων και έκτακτων τελών. Ζήσαμε όλοι την περιπέτεια στην οποία οδήγησε τη χώρα η φαεινή ιδέα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. 

Ο καταιγισμός των εξελίξεων που ακολούθησε της εξαγγελίας κορυφώθηκε με τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Μέρκερ «αποφασίστε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ ή όχι». Το ερώτημα ακόμα αντηχεί στα αυτιά πολλών Ελλήνων, που δε θέλουν ούτε να σκεφτούν το ενδεχόμενο εξόδου από το ενιαίο νόμισμα και την επιστροφή στη δραχμή. Η σιγουριά του Ευρωπαίου Νεοέλληνα κλονίστηκε. Ο σωτήρας, όπως πολλοί αποκάλεσαν την κυβέρνηση συνεργασίας και τον Λουκά Παπαδήμο, επιβεβαίωσε το χειρότερο φόβο όλων των Ελλήνων. Δηλαδή ότι ήρθε όχι για να σώσει τη χώρα και τους πολίτες της από την κατάρρευση, οικονομική και κοινωνική, αλλά για εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές του μεσοπρόθεσμου. Το 2011 μας αποχαιρετά με μισθούς μειωμένους ακόμα και στο μισό, ανεργία σε υψηλά επίπεδα και όλους μας να βάζουμε βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τα χαράτσια. 

Ο αντίκτυπος των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ήταν άμεσος και στη Θράκη, η οποία άλλωστε εδώ και χρόνια ζει το δικό της οικονομικό γολγοθά. Η αποβιομηχάνιση δεν είναι μία λέξη που πρώτη φορά ακούσαμε το 2011, ούτε η μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και φυσικά ούτε η ανεργία. Η Περιφέρεια μας κατέχει εδώ και χρόνια μία θέση ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρώπης. Εν έτη 2011 η περιοχή μας βίωσε τη στασιμότητα έργων με χαρακτηριστικότερο τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα, που δεν αναμένεται να δοθεί ολοκληρωμένος στην κυκλοφορία ούτε το νέο χρόνο, παρά τις εξαγγελίες για παράδοσή του τον περασμένο Νοέμβριο. Σε ναυάγιο όμως καταλήγει και ο πολυδιαφημισμένος αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μετά την αποχώρηση της Βουλγαρίας. Οι χρυσωθήρες έχουν πεδίο δόξης λαμπρό να δράσουν. Με εξαγορά συνειδήσεων και υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, προσπαθούν να διχάσουν την τοπική κοινωνία και να κάμψουν αντιστάσεις. Περιφερειακό συμβούλιο και δημοτικά συμβούλιο επικαιροποιούν αρνητικές αποφάσεις στην επένδυση χρυσού και ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. 

Το εμπόριο ζει δύσκολες στιγμές, όπως αυτές αποτυπώνονται από τα δεκάδες κλειστά καταστήματα σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Κομοτηνής. Η επιχειρηματικότητα πλήττεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι απολύσεις στις άλλοτε κραταιές εταιρεία της βιομηχανικής περιοχής. Η ψυχολογία των εργαζομένων δέχεται ένα ισχυρό όταν η Alfa Beta Roto καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά και ένας 31χρονος εργαζόμενος καταλήγει νεκρός υποκύπτοντας στα εγκαύματά του. Μία ακόμα μαύρη σελίδα προστίθεται στο βιβλίο της χρονιάς όταν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο που οδηγεί διακινητής καταλήγει σε χαντάκι της Εγνατίας Οδού στην Κομοτηνή. Εννέα μετανάστες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, καταλήγουν νεκροί και διαμελισμένοι, ενώ ο οδηγός - διακινητής τους επιβιώνει. 

Η εφαρμογή του Καλλικράτη δε φέρνει μόνο τέσσερις δήμους στη Ροδόπη, φέρνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αποδυνάμωση κοινωνικών υπηρεσιών και μετακινήσεις προσωπικού. Η Κομοτηνή ως διοικητικό κέντρο τείνει να μείνει μόνο στα χαρτιά. Στον κύριο άξονα της Εγνατίας Οδού, άνοιξαν τα διόδια στον Ίασμο Κομοτηνής ενώ δόθηκαν οι προσφορές για την ανάπτυξη Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Καρβάλη. Με αντίτιμο 2 ευρώ η επιβολή διοδίων προκαλεί αντιδράσεις και αποκλεισμούς του σταθμού, που όμως δεν αποδίδουν. Οι «Αγανακτισμένοι» κάνουν την εμφάνισή τους και με ορμητήριο την κεντρική πλατεία Κομοτηνής προσπαθούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Στον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη ποντάρουν οι Komotinistas και προτρέπουν τους πολίτες με προσωπική εργασία να βελτιώσουν την καθημερινότητα της πόλης. 

Στην αποτίμηση των γεγονότων της χρονιάς, όπως αυτές κατεγράφησαν από τους δημοσιογράφους του Χρόνου, περιλαμβάνονται τοπικά, αλλά και πανελλαδικά και παγκόσμια γεγονότα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν τη ζωή μας. Αφήνοντας πίσω το 2011 η ευχή όλων μας είναι γρήγορα η χωρά μας να ξαναβρεί το βηματισμό της και να σταθεί άξια απέναντι στη ιστορία της, μία ιστορία χιλιάδων χρόνων που μετέδωσε αρχές και αξίες σε όλη την ανθρωπότητα. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr