14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία τους οι συντελεστές
Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η ειδικότητα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαΐου μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «ΤΊ είναι αυτό που το λένε αγάπη;…», σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής στο πλαίσιο εργασίας προπτυχιακών φοιτητών της ειδικότητας παραδοσιακών χορών. Συγκεκριμένα, συντελεστές από την ειδικότητα του παραδοσιακού χορού 4ου έτους ΤΕΦΑΑ ήταν ο Βασίλης Καραβασίλης, η Άννα Κουσίδου, η Μαριάννα Μαργαριτοπούλου, η Ευτυχία Μαλφέση, ο Μάριος Μόραλης, η Ανδριάνα Μπεναβίδη, Φωτεινή-Ευαγγελία Ντέλλου, ο Νίκος Τοκουτζής και η Νατάσα Τοπαση.
Λίγο πριν την έναρξη της μουσικοχορευτικής παράστασης, δύο προπτυχιακοί φοιτητές της ειδικότητας παραδοσιακών χορών του ΤΕΦΑΑ, εκ των υπευθύνων της παράστασης, ο Βασίλης Καραβασίλης και ο Μάριος Μόραλης δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους καθώς και το άγχος τους για το συγκεκριμένο εγχείρημα καθώς «ήταν μία προετοιμασία τουλάχιστον έξι μηνών» όπως τόνισε ο Βασίλης Καραβασίλης. Συγκινημένος και ενθουσιασμένος δήλωσε και ο Μάριος Μόραλης, καθώς «η εργασία απαίτησε πολύ κούραση, αλλά συνεργάστηκα άρτια με άτομα που δεν είχα επαφή και νιώθω ότι κάτι κέρδισα από αυτό».
Αναλυτικά, η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε πέντε μέρη «σκηνές» και ξεκίνησε με το ομώνυμο τραγούδι από την ταινία «το παιδί και το δελφίνι». Χορευτές ντυμένοι στα λευκά ταξίδεψαν το κοινό σε ένα κλίμα άλλης εποχής. Στην συνέχεια, δύο νεαρά παιδάκια, έτοιμοι ηθοποιοί, έπαιζαν και χόρευαν γλυκά στην σκηνή ενώ στο βάθος υπήρχε αποτυπωμένη η θάλασσα, θυμίζοντας στο κοινό τις πιο γλυκές και αθώες του αναμνήσεις. Από την παράσταση δεν έλειπαν οι παραδοσιακοί χοροί: Τρεχαντηράκι, Συρτός Τζιάς, Μπάλλος και Πόλκα στην πρώτη σκηνή.
Η δεύτερη σκηνή «ταξίδι στα Κύθηρα», με χορούς από τον Πόντο, είχε Ομάλ, Σέρρα, Τρία τη κότσαρι και Τρίγωνα Τραπεζούντας μεταξύ άλλων. Ακολούθησε η Θεσσαλία με Καραγκούνα, Νταλιάνα, Τσάμικο και Λογκατσάρικο-Δίπατο. Η τέταρτη και πέμπτη ενότητα «σκηνή» εστίασε στην Ήπειρο και την Κρήτη.
Μετά το τέλος της παράστασης, ακολούθησε Θρακιώτικο γλέντι, μιας και σύμφωνα με το πρόγραμμα της μουσικοχορευτικής παράστασης ο Θρακικός τόπος δεν καλύφθηκε χορευτικά.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News