Καθημερινές στιγμές | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Φανφάνης

Καθημερινές στιγμές

03/11/11 - 12:00
kathimerines_stigmes.jpg

Μοιραστείτε το

Αραγε όταν ο Γ. Παπανδρέου διατυμπάνιζε ότι «λεφτά υπάρχουν», αυτό εννοούσε; Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι αυτό, είναι πολύ απλό. Εταιρία κατασκευής αλεξίσφαιρων τσαμιών, μονωτικών και ειδών ασφαλείας επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να διαφημίσει το νέο της άθραυστο προϊόν.
Επέλεξε μία πολυπληθή στάση λεωφορείων και μέσα σ΄ ένα περίβλημα από το καινοτόμο προϊόν της έβαλε 3.000.000 δολάρια, προκαλώντας κάθε πιθανό κλέφτη να δοκιμάσει να σπάσει το –άθραυστο- τζάμι και να τα πάρει.
Αυτό βέβαια που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι η στάση αυτή βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο στο Βανκούβερ του Καναδά κι έχει δύο τρεις φύλακες που προσέχουν ότι κάποιος δεν θα επιχειρήσει να σπάσει το τζάμι, όπως και ότι παρότι τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας, μέσα στο κουτί αυτό βρίσκονται μόνο 500 δολάρια.
Θα ήθελα να δω μία τέτοια διαφήμιση στην Ελλάδα, σε κάποια στάση στην Πλατεία Συντάγματος, ή στην Αριστοτέλους, και κάπου εκεί μεταξύ πορείας και κυνηγητού να δούμε πόσο άθραυστο είναι τελικά το τζάμι της εν λόγω εταιρίας, ή η όψη τόσων χαρτονομισμάτων σου δίνει υπεράνθρωπη δύναμη, και ταχύτητα σκέψης.
Η εικόνα αυτή μου θύμισε πολύ την χώρα μας όμως. Θα μπορούσε να είναι το έργο τέχνης κάπου εικαστικού, προσπαθώντας να απεικονίσει την σύγχρονη Ελλάδα. Μία χώρα, όπου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει τεράστια ποσά, τα οποία όμως δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Είτε γιατί, για περίεργους και σκοτεινούς λόγους δεν μπορεί να φορολογήσει, είτε γιατί τα έχει δεσμευμένα (ορυκτός πλούτος κτλ) είτε γιατί πολύ απλά δεν τα γνωρίζει.
Εδώ που τα λέμε όμως, μετά την ανακοίνωση φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων ιδιοκτητών σε τράπεζες της Ελβετίας, μέσα σε μία νύχτα, εκατοντάδες λογαριασμοί άδειασαν και τα υπόλοιπά τους μεταφέρθηκαν σε τράπεζες άλλων χωρών εκτός Ε.Ε. Και βεβαίως μιλάμε για πολλά λεφτά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr