Καθημερινές στιγμές | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Φανφάνης

Καθημερινές στιγμές

07/02/12 - 12:00
kathimerines_stigmes_18.jpg

Μοιραστείτε το

Μαθήματα καλής γειτονίας παραδίδουν οι βόρειοι γείτονες μας. Θυμόσαστε, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο νεοεκλεγείς Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, χλεύασε την χώρα μας, και τα όσα αυτή περνάει, ενώ δεν έλειψε να δώσει και οικονομικές συμβουλές. 

Εκεί φτάσαμε, να μας δίνουν πολιτικές και οικονομικές συμβουλές οι Βούλγαροι. Και πολύ καλά κάνουν από ότι φαίνεται. Τα Μπάνσκο και Παμπόροβο, Μπόροβετς  έχουν γεμίσει Έλληνες, οι οποίοι όχι μόνο τα επισκέπτονται τακτικά, αλλά έχουν αγοράσει ακίνητα και έχουν επενδύσει ήδη εκεί. Τι είχε πει ο κ. Πλεβνέλιεφ, μερικές μέρες πριν; 

«Η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη». Την ίδια ώρα που πρότεινε στην Ελλάδα την κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Βουλγαρία ως «χώρα υπόδειγμα της Ε.Ε» στην γερμανική έκδοση των Financial Times. 

Τελικά τι είναι η Βουλγαρία και πώς έφτασε να ρίξει το ΑΕΠ της από το 100% της προηγούμενης δεκαετίας στο μόλις 16%; Η γείτονα χώρα, δεν κατάργησε απλώς 100.000 θέσεις στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και 15.000 θέσεις στον Δημόσιο Τομέα, ενώ προχώρησε σε γρήγορες και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις. Ότι συζητάμε δηλαδή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην Ελλάδα. 

Όταν όμως στην Βουλγαρία πλήρωναν 150 και 200 ευρώ κατώτατο μισθό, πηγαίναμε οι «πλούσιοι» Έλληνες και κάναμε τους κροίσους, τους Ωνάσηδες. Πλέον οι μισθοί στη χώρα μας έχουν πάρει την κάτω βόλτα, έχοντας ακόμα όμως το οικονομικό πλεονέκτημα ο Έλληνας έναντι του Βούλγαρου. Φτάσαμε όμως, αν κοιτάξουμε την περιοχή μας, να περιμένουμε πώς και πώς την κατασκευή του κάθετου άξονα που θα συνδέσει τις δύο χώρες, αποκαλώντας το (όπως και είναι) αναπτυξιακό έργο. Περιμένουμε να ανοίξουμε οδούς οι οποίες θα «επιστρέψουν» τα χρήματα που ο Έλληνας ξόδεψε τόσα χρόνια στη Βουλγαρία, πίσω στην Ελλάδα. 

Η υπεροψία του Έλληνα και της Ελλάδας, άρχισε να τσακίζεται, όταν κοίταξε στα μάτια τον Βούλγαρο, τον Αλβανό και τον Τούρκο. Δεν θα χαρακτηριστεί δε και υπερδύναμη η Βουλγαρία, προς Θεού. Τα στοιχεία τουλάχιστον τα οποία βγαίνουν προς τα έξω, αλλά και η εικόνα που προωθούν οι Βούλγαροι κυβερνητικοί για τη χώρα τους, αναβαθμίζουν και ανεβάζουν σκαλιά την εικόνα και τη διαπραγματευτική της δύναμη. 

Ότι δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα δηλαδή! Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Βουλγαρία βρέθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι και πάλι σε αυτή την όμορφη χώρα και να έχω τη δυνατότητα να δείξω την βαθιά φιλία και συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ». 

Στην Βουλγαρία, πιστώνεται από την Αμερικανική πλευρά, ένα μεγάλο επίτευγμα. Η οριστική ακύρωση του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ένα έργο το οποίο τοποθετούσε στην περιοχή τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι ανέκοψαν την είσοδο των Ρώσων στη δύση ? και στην Μεσόγειο, και έθεσε την Βουλγαρία, ως την κυρίαρχη «φιλενάδα» της Αμερικής στην περιοχή. 

Υπάρχουν φωνές που λένε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Βουλγαρία είναι ανακριβή. Ε και; Εμείς το ίδιο δεν κάναμε τόσα χρόνια, παρουσιάζαμε άλλα αντί άλλων, μέχρι που οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να το καταλάβουν και να το δημοσιεύσουν. Το ίδιο που ισχύει στις δημόσιες σχέσεις, η πρώτη εντύπωση μετράει, το ίδιο ισχύει και στην εξωτερική πολιτική, αρκεί να έχεις λάβει τα μέτρα σου για το «ξεβράκωμα» όταν αυτό έρθει. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr