Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

? Επιμέλεια: Νεκτάριος Κεραμιτζής http://oinofilos.blogspot.com ? Η πρόταση της εβδομάδας: Κτήμα Λίγα 2007, ερυθρός ? Ποικιλίες: Ξινόμαυρο/Merlot (Βιολογικό) ? Ωρίμανση: 12 μήνες βαρέλι ? Ενδ. τιμή: 11.50 ευρώ
Ένα αξιόλογο, καθημερινό ερυθρό κρασί από τα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας και από έναν εξίσου ποιοτικό και χαμηλού προφίλ παραγωγό, τον Θωμά Λίγα. Οινολόγος ο ίδιος με σπουδές στη Γαλλία, αφού εργάστηκε πρώτα στις εταιρίες Τσάνταλη και Βαενί (Νάουσα), ξεκίνησε να παράγει δικά του κρασιά, στο τόπο του λίγο πριν τις αρχές του 1990. Παράγει 4 μόνο οίνους (2 λευκά,1 ροζέ, 1 ερυθρό), αρκετά ποιοτικούς και σε οικονομικές τιμές, καθώς όπως λέει και ο ίδιος θέλει να παράγει κρασιά σε προσιτές τιμές, που να ανοίγονται συχνά στο καθημερινό τραπέζι.
Εδώ έχουμε ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Merlot σε αναλογία 70-30% αντίστοιχα, και με επιπλέον παλαίωση 1-2 ετών στη κάβα του κτήματος. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός που τυγχάνει να είναι ο πλέον αγαπητός του υπογράφοντα (όσον αφορά βέβαια τον ελληνικό αμπελώνα), αποτελεί μια ιδανική συνοδεία για χειμωνιάτικα μαγειρευτά κατσαρόλας με βάση το κρέας και τη σάλτσα ντομάτας.
Ειδικότερα τώρα, η υπό δοκιμή ετικέτα εμφανίζεται με ρουμπινί λαμπερό χρώμα, σχεδόν διάφανο και κάποιες κεραμιδί ανταύγειες, στοιχεία που φανερώνουν τη κυριαρχία του ξινόμαυρου στο παρόν χαρμάνι. Έντονη μύτη με σύνθετα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (βατόμουρο, κράνο-χαρ/κό της ετικέτας, αγριοκέρασο, δαμάσκηνο), ντομάτας (πελτέ), καπνού (διαρκώς παρών στο φόντο) και γλυκά μπαχαρικά (βανίλια, κανέλα).
Νόστιμο, βελούδινο, εξίσου πολύπλοκο στόμα, με ισορροπία φρούτου-βαρελιού. Σχεδόν καλό σώμα, λίγες αλλά καλές, στρογγυλές τανίνες (στυφάδα), μέτρια οξύτητα, ξεπλένει ικανοποιητικά το στόμα. Αρκετά λιπαρό. Καλή επίγευση.
Ένα καλοφτιαγμένο, κομψό, ισορροπημένο, ποιοτικό κρασί που σίγουρα φέρει τη σφραγίδα ενός ειδήμονα οινοποιού.
Δεν είναι σαγηνευτικό όπως το ομοειδές, πολύ πιο αναγνωρίσιμο “Γιαννακοχώρι” του κτήματος Κυρ-Γιάννη (σαφώς πιο νεοκοσμίτικο, με διπλάσιο πλέον ποσοστό Merlot-εντελώς άλλος χαρακτήρας), που αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό ως η πρώτη ιστορικά οινοποίηση του συγκεκριμένου χαρμανιού πριν 15 χρόνια στη Νάουσα. Περισσότερο θυμίζει το στυλ της γειτονικής Γουμένισσας Ν. Κιλκίς (π.χ. ?Φιλυριά? Μπουτάρη) ή κάποια παλαιωμένη, παραδοσιακή Νάουσα (κατηγορίας ?grand reserve?). Καθαρά παλιομοδίτικο κρασί φαγητού, απευθύνεται κυρίως στους φίλους του είδους.
Στερείται πιθανόν ιδιαίτερης δυναμικής (θα το ήθελα λίγο πιο ζωηρό, νευρώδες). Σίγουρα πάντως δεν ενδείκνυται μακρόχρονης παλαίωσης (άνω της δεκαετίας), παρόλο που όπως έχω διαπιστώσει δοκιμάζοντας λίγο παλαιότερες σοδειές του συχνά τα τελευταία χρόνια (π.χ. 2003, 2005), εξελίσσεται όμορφα, εμφανίζοντας ένα πιο ήπιο, αλλά και πιο μεστό, πυκνό χαρακτήρα.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι στο παρόν οινοποιείο παράγεται και η ερυθρή ετικέτα ?Δίδυμος? σε ελάχιστο αριθμό φιαλών, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα.
Ειδικότερα, το κρασί αυτό φτιάχνεται από κρασιά γνωστών οινοπαραγωγών που είναι όλοι τους γονείς δίδυμων παιδιών, οι οποίοι ίδρυσαν, μάλιστα και σύλλογο με την επωνυμία ΣΔΟΕ ?Σύλλογος Διδυμότεκνων Οινοποιών Ελλάδος?. Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στον κ. Λίγα. Μεταξύ των 21 μελών του συλλόγου, είναι και οι παραγωγοί πολύ γνωστών κτημάτων της χώρας όπως Σκούρα, Λαζαρίδη (Κώστα), Αϊδαρίνη, Βογιατζή, Παυλίδη, Μερκούρη, Ντούγκου, Αβαντίς, Σεμέλη. Στο σύλλογο συμμετέχει επίσης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος (ναι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης). Κάθε χρόνο λοιπόν, ο καθένας στέλνει ένα ή δύο βαρέλια κρασί στο οινοποιείο του Θωμά Λίγα στα Γιαννιτσά, όπου και οινοποιείται ο ?Δίδυμος?.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News