Τα κόκκινα δάνεια (χρέη επιχειρήσεων) και η εξωδικαστική λύση που προτείνεται | xronos.gr
Άρθρο γνώμης του οικονομολόγου-φοροτεχνικού Γεωργίου Βασιλάκη

Τα κόκκινα δάνεια (χρέη επιχειρήσεων) και η εξωδικαστική λύση που προτείνεται

12/05/17 - 11:00

Μοιραστείτε το

Με τη θετική πρόταση μετά τις 04/05/2017 που δημοσιεύτηκε στο νομοσχέδιο,  έχουμε ένα νέο τοπίο για οφειλέτες άνω των 20.000 ευρώ. Με την προϋπόθεση στις 31/12/ 2016 και για πάνω από 90ημέρες να υπάρχει η οφειλή. Υιοθετήθηκε η πρόταση του εξειδικευμένου συμβούλου για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας Οctane Management Consultants,  σε σχέση με το καθεστώς εταιρειών διαχείρισης των "κόκκινων  δανείων". 


Τελικά μέχρι στιγμής μόνο 4 εταιρείες διαχείρισης αδειοδοτήθηκαν το 2016 και από αυτές οι δυο  είναι θυγατρικές Τραπεζών. Μάλλον επιλέχτηκε ένα βαρύ πλαίσιο,  που είναι παράδοξο για μία χώρα στη κόψη του ξυραφιού και όχι ένας ευέλικτος τρόπος. 


Οι εγγυήσεις είναι ένα εξ ίσου σοβαρό  Θέμα,  ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις του νόμου.


Ποιό είναι το ζήτημα που προκύπτει; Μπαίνουν περιορισμοί που δημιουργούν εξαιρέσεις. Όπως η εξαίρεση  ελευθέρων επαγγελματιών και το να υπάρχει κερδοφόρα χρήση στα τελευταία 3 χρόνια, εν μέσω κρίσης που αποκλείει κάποιες επιχειρήσεις. 


Μιλάμε ακόμα και  για 420.000 "κόκκινα δάνεια" ύψους 110 δις τα οποία επιδεινώνουν τη γενική κατάσταση  της οικονομίας και των επιχειρήσεων.


Η προ φόρων κερδοφορία με θετικό EBITDA έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και τη καθαρή θέση που θα αξιολογείται με αυτόματη ηλεκτρονική εφαρμογή. Τα επιμελητήρια θέλουν να προχωρήσουν οι υποθέσεις των κόκκινων δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.


Όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση μπορεί να πάρει 5 με 10 χρόνια. Η δε αναγκαιότητα που χρειάζεται για τη προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων,  είναι η πολιτική  σταθερότητα και η διασφάλιση σταθερού φορολογικού καθεστώτος, που  είναι ζητούμενο για τις επιχειρήσεις.


Η πρόβλεψη για μετά από τρίμηνο έναρξης της ισχύος του νόμου,  δηλαδή 03/08/2017 μέσα στη θερινή περίοδο της απραξίας,  το να προβλεπόταν ως τις 30/09/2017 είναι επιβεβλημένο,  με βάση  την εμπειρία μας.  Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πληρότητα της αίτησης και να μην έχουν υπαχθεί σε κάποιο άλλο ευεργετικό νόμο.  


Το ότι ο συντονιστής ειδοποιεί τους πιστωτές να συναινέσουν στη ρύθμιση είναι στα συν, όπως  και να συντονίζει τους πιστωτές όταν  έρθουν με αντιπροτάσεις και τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία. 


Η τήρηση της ρύθμισης με τη τήρηση των όρων καταβολής τριών διαδοχικών η πέντε συνολικά δόσεων, είναι απαραίτητη για την μη ανατροπή και ακύρωση της ρύθμισης, που  οδηγεί σε αναβίωση χρεών.  Και αν είναι ως προς το Δημόσιο,  ανατρέπεται έναντι όλων των πιστωτών η ρύθμιση αυτοδίκαια.


Οι δόσεις είναι αρκετές,  αλλά προϋποθέτουν συμμόρφωση και βιώσιμο σχέδιο. 


Θα δούμε αν στη εφαρμογή δοθεί προτεραιότητα στην ευελιξία και στο να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος των βιώσιμων επιχειρήσεων. Οι ευχές δεν αρκούν, χρειάζονται εγκύκλιοι εφαρμογής και πράξεις από τη πλευρά της πολιτείας...

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr