Τα «Θρακικά Μετέωρα» της Ανατολικής Ροδόπης

Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα: «Δυστυχώς στη χώρα μας, μετά από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, το τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να θεωρείται “ατομικό γεγονός”»
Στις 4 Μαρτίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιοποίησε τα στοιχεία που αφορούν τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα» τον Δεκέμβριο 2024. Σύμφωνα με αυτά τον τελευταίο μήνα του 2024 είχαμε 49 νεκρούς από τροχαίες συγκρούσεις. Προσθέτοντας τα τελευταία στοιχεία σε αυτά των προηγούμενων μηνών όπως τα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως το 2024 ο αριθμός των νεκρών από τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας έφτασε τους 665.

Ο αριθμός των 665 νεκρών σε ένα χρόνο (παρότι προσωρινός) αποτελεί ρεκόρ πενταετίας δεδομένου ότι είχαμε 524 νεκρούς το 2020, 624 το 2021, 654 το 2022 και 637 το 2023.
Θέση για την παραπάνω ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη πήρε ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα: «Ο τρομερός αυτός αριθμός νεκρών που έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια προφανώς θεωρείται ικανοποιητικός από τους αρμοδίους που δεν εκφράζουν την παραμικρή ανησυχία και επανεκτυπώνουν με γλωσσικές και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές τον προηγούμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αποτελούσε επανεκτύπωση του αμέσως προηγούμενου ενώ απέχουν από τις παγκόσμιες διυπουργικές συναντήσεις για την Οδική Ασφάλεια, όπως η πρόσφατη (18-20 Φεβρουαρίου) στο Μαρόκο με τη συμμετοχή 101 υπουργών, της ηγεσίας του ΠΟΥ και του ΟΗΕ […].

Υποτίθεται πως η χώρα μας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έχει θέσει σα στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις κατά 50% στη δεκαετία 2021 – 2030. Αν πραγματικά στοχεύαμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, να φτάσουμε από τους 624 νεκρούς του 2021 σε 312 το 2030 θα έπρεπε ήδη να έχει αποτυπωθεί μια πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών. Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια τάση αλλά αντίθετα και τα τρία χρόνια μετά το 2021 κάθε χρόνο είχαμε περισσότερους νεκρούς από ότι το 2021! Στην πράξη είναι ήδη ανέφικτος ο στόχος “50% το 2030” γεγονός που είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει μιας και στην ουσία δεν αποτελούσε στόχο αλλά ευχή.
Δυστυχώς στη χώρα μας, μετά από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, το τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να θεωρείται “ατομικό γεγονός”. Δεν παράγει κοινωνικές αντιστάσεις ούτε καν διεκδικήσεις. Είναι “εκτός πολιτικής”, μια συγκυριακή παράμετρος της Κοινωνίας του Θεάματος που ομολογεί την κατάρρευση του συλλογικού και της κριτικής σκέψης».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News