Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 14 Μαΐου στους Δήμους Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών

Τα περιστατικά διακομίζονται στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης που έχει φουλάρει ή στην Αθήνα. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Β. Λούρμπας: «Έχει αμεληθεί (από την πολιτεία), είναι θέμα προτεραιότητας και πρέπει να το διεκδικήσουμε»
Ευχάριστα νέα ήρθαν από τη Δράμα, αναφορικά με την υπόθεση αγοριού δύο ετών, που πριν μερικές ημέρες διασωνηλώθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και στη συνέχεια αεροδιακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» όπου έλαβε την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν για να παραμείνει εν ζωή.
Η υπόθεση αυτή όμως, συγχρόνως με το φουλάρισμα όλων των κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης λόγω τριπλής έξαρσης ιώσεων, γρίπης και covid, αποτέλεσαν αφορμή προβληματισμού για ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα υγείας στον τόπο μας: η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δεν έχει ούτε ένα κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων. Παρότι διαθέτει πέντε Περιφερειακές Ενότητες και δύο νησιά, συνολικά έξι Νοσοκομεία μεταξύ των οποίων ένα Γενικό Πανεπιστημιακό στην Αλεξανδρούπολη, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει έστω ένα κρεβάτι ΜΕΘ Παίδων.
Τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ Παίδων μεταφέρονται ή στη Θεσσαλονίκη («Ιπποκράτειο») ή όταν εκεί είναι γεμάτα τα κρεβάτια σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Το πρόβλημα αναγνώρισε ο Βασίλης Λούρμπας, αντιπεριφερειάρχης Υγείας κι αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».
«Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας, που έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και καιρό. Δεν είναι δυνατό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική (στην Αλεξανδρούπολη) να μην έχει δύο τρία κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά! Γιατί πρέπει να γίνονται όλες οι διακομιδές στη Θεσσαλονίκη;» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πολιτεία για αμέλεια ως προς τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στην ακριτική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Έχει αμεληθεί, είναι θέμα προτεραιότητας και πρέπει να το διεκδικήσουμε» τόνισε. Αναγνώρισε πως το προηγούμενο διάστημα δόθηκε μεγάλο βάρος στις ΜΕΘ Covid λόγω πανδημίας, αλλά από εδώ και στο εξής πρέπει να βρεθούν λύσεις και για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παιδιών.
Συμβουλές προς τους γονείς
Αναφορικά με την τριπλή έξαρση ιώσεων, γρίπης και covid στις παιδικές ηλικίες, ο Βασίλης Λούρμπας ενημέρωσε πως η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής είναι γεμάτη με παιδιά που έχουν ιώσεις, αλλά δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επιβαρυμένα περιστατικά.
Συμβούλεψε τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία, εάν έχουν πυρετό ή είναι αδιάθετα, γιατί έτσι κολλούν όλη την τάξη ή και τους εκπαιδευτικούς, ενώ εκτίμησε πως «τέλη Γενάρη-μέση Φλεβάρη θα έχουμε μεγάλη έξαρση».
Γι’ αυτό ζήτησε τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής από όλους, αποφυγή των κλειστών χώρων με συνωστισμό και χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε σε τέτοιους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος έθιξε ένα συγγενές ζήτημα που προβληματίζει τα Νοσοκομεία, το ότι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους ακόμη και… για μία απλή γρίπη.
«Το να πηγαίνεις το παιδί σου με απλά συμπτώματα στο Νοσοκομείο, δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί πήζουν στον κόσμο με απλά λόγια, αλλά και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο που μπορεί να υπάρχουν άλλες πιο σοβαρές ιώσεις. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί (να κολλήσει) άλλες πιο σοβαρές ιώσεις, όπως RSV, γρίπες κτλ.
Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση, η εξέταση του παιδιού από τον οικογενειακό γιατρό, από τον οικογενειακό παιδίατρο, από την λεγόμενη πρωτοβάθμια είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού επιπέδου» είπε αναλυτικά, συνιστώντας στους γονείς και κηδεμόνες ψυχραιμία.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News