Μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης | xronos.gr
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

17/03/23 - 15:43
Μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα

Μία στις δύο γυναίκες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας της κατά τη διάρκεια της καριέρας της, σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση της Ipsos που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Fondation L'Oréal και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 5.000 ερευνητές και ερευνήτριες από 117 χώρες, το 49% των γυναικών επιστημόνων δηλώνουν ότι «αντιμετώπισαν προσωπικά τουλάχιστον μία κατάσταση σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της καριέρας τους». Και το ήμισυ αυτών των περιστατικών τοποθετείται χρονικά μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo το 2017. Για το 65% αυτών, οι καταστάσεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις καριέρες τους και στις πέντε ηπείρους. Ωστόσο, μόνο ένα στα πέντε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατήγγειλε το γεγονός στον φορέα στον οποίο εργαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα που αφορά ερευνητές και ερευνήτριες στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε 50 δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Πολλές από τις καταστάσεις αυτές περιγράφονται με λεπτομέρειες: το 25% δηλώνει ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος της εργασίας τους απευθύνονταν σε αυτές κατά ανάρμοστο και επαναλαμβανόμενο τρόπο, με την χρήση παρωνυμίων όπως «κούκλα», «μωρό», «γκομενάκι»… ή βρισιών. Το 24% καταγγέλλει «προσωπικές και επαναλαμβανόμενες» ερωτήσεις για την ιδιωτική ή την σεξουαλική τους ζωή οι οποίες τους προκαλούσαν αμηχανία. Η πλειονότητα αυτών των καταστάσεων αφορούν την αρχή της καριέρας. Και συνέπεια αυτού ήταν η αρνητική επίπτωση στην επιστημονική τους διαδρομή. Το 52% των θυμάτων δηλώνουν ότι «απέφευγαν ορισμένα μέλη του προσωπικού» και το 25% δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο στον χώρο εργασίας τους. Το 64% των επιστημόνων ανδρών και γυναικών που ερωτήθηκαν διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr