Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Οι Ολυμπιακές συνεργασίες Ελλάδας - Κύπρου αποτυπώνονται σε έκθεση στο αίθριο του ΤΕΦΑΑ με επίκεντρο τον μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο αίθριο των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής έχει τίτλο: «Ολυμπιακές συνεργασίες Ελλάδας- Κύπρου, Στέλιος Κυριακίδης ο μεγάλος αθλητής και Έλληνας». Περιλαμβάνει 31 πινακίδες 1,00 x 0,70 μ. με περιεχόμενο την συμμετοχή των Κυπρίων αθλητών στις Ολυμπιάδες με την Ελληνική αποστολή, από την Ολυμπιάδα της Αθήνας του 1896 μέχρι και την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980. Επίσης ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη ο οποίος έκανε το σκελετωμένο από τις κακουχίες και την πείνα της κατοχής σώμα του πνεύμα και δύναμη, καταφέρνοντας να κερδίσει τον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, φέρνοντας στην δεινοπαθούσα Ελλάδα το πρώτο πακέτο βοήθειας από την Αμερική που ονομάστηκε «πακέτο Κυριακίδη».
«Την ιδέα για την έκθεση αυτή μου την έδωσε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που πήρα που αναφερόταν στον Στέλιο Κυριακίδη» θα πει μιλώντας στο «Χ» η ακούραστη πρόεδρος των Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου. «Με συγκίνησε τόσο πολύ η ιστορία του, η οποία είναι άγνωστη στην πλειοψηφία των Ελλήνων εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που είναι πολύ γνωστός, ένα παράδειγμα προς μίμηση για την νεολαία μας, αλλά και για όλους εμάς που πρέπει πάνω από όλα να βάλουμε την πατρίδα μας για να μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει. Το μέγεθος της σημασίας της νίκης του Κυριακίδη το δίνει ο βασικός του αντίπαλος και το μεγάλο φαβορί τότε του μαραθωνίου ο Αμερικανός Τζόνι Κέλι που σε ερώτηση του προέδρου Τρούμαν, πως ένας σκελετωμένος Έλληνας σε κέρδισε, ο Κέλι είπε: εγώ κύριε Πρόεδρε έτρεχα για τον εαυτό μου, αυτός έτρεχε για ένα ολόκληρο λαό, για ένα έθνος!».
«…Κατέβασα την πρόταση στο ΔΣ του συλλόγου μας κι αποφασίσαμε να κάνουμε την έκθεση με όλους τους αθλητές μας που συμμετείχαν στις σύγχρονες ολυμπιάδες. Σκοπός μας πάντα να τιμήσουμε όλους αυτούς τους αθλητές μας που πάλεψαν σε δύσκολες εποχές για να φέρουν την νίκη στην Ελλάδα, κάνοντας τους γνωστούς κυρίως στη νέα γενιά. Πρέπει τα παιδιά μας να αποκτήσουν πρότυπα και αυτό είναι δική μας υποχρέωση να τους το προσφέρουμε. Έτσι άρχισα να ψάχνω υλικό αρχικά για τον Κυριακίδη, στο διαδίκτυο είδα ότι είχε γήπεδο στην Φιλοθέη που φέρει το όνομα του, για την ίδρυση του οποίου είχε δουλέψει ο Κυριακίδης ανιδιοτελώς. Από τον πρόεδρο του σωματείου βρήκα το τηλέφωνο της μιας του κόρης της Ελένης και του γιού του Δημήτρη. Ο Δημήτρης Κυριακίδης όταν τον ενημέρωσα για το την δημιουργία της έκθεσης, αγκάλιασε την ιδέα και μου έστειλε πάρα πολύ μεγάλο υλικό φωτογραφικό και σε βίντεο για τον πατέρα του, ακόμη και κάποιες πινακίδες με δημοσιεύσεις εφημερίδων της εποχής. Στην παρουσίαση της έκθεσης εδώ στην Ξάνθη που είχαμε κάνει στις 3 Σεπτεμβρίου είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας τις δύο κόρες του Κυριακίδη την Μαίρη και Ελένη».
Για τους υπόλοιπους αθλητές πολύ υλικό κυρίως φωτογραφικό βρέθηκε από το σύλλογο Βετεράνων Αθλητών Στίβου Λεμεσού και μάλιστα σε ψηφιακή μορφή, από το σύλλογο Παγκύπρια (ΓΣΠ), από το γυμναστικό σύλλογο Ευαγόρα Αμμοχώστου, από την ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Εραστιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων) από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και από το ΣΕΓΑΣ.
«Εμείς κάναμε την αρχή, πιστεύω ότι πιο σχετικοί από μας άνθρωποι του αθλητισμού μπορούν να συνεχίσουν με πιο λεπτομερείς περιγραφές. Ομολογώ ότι μαζεύοντας το απαιτούμενο υλικό για να στήσω τις πινακίδες, εντυπωσιάστηκα από όλους τους αθλητές μας, για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν, για τους χωρίς υποδομή χώρους που αθλούνταν, μα κυρίως για το ότι αγωνιζόντουσαν προπαντός για την νίκη, με έπαθλο την μεγάλη τιμή να είναι νικητές, ένα μετάλλιο στο στήθος και ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να γίνουν γνωστοί στην νεολαία μας και όχι μόνο και να αποτελέσουν πρότυπα, γιατί δυστυχώς σήμερα οι νέοι μας δεν έχουν και πολλά πρότυπα.
Και για όσους σήμερα αμφισβητούν την ελληνικότητα του νησιού μας, άλλη μια απόδειξη ότι το νησί μας ήταν ελληνικό από αρχαιοτάτων χρόνων δίνει η παρουσία και μάλιστα πολλές φορές νικηφόρα Κυπρίων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ολυμπία από τον 4ο αιώνα π.Χ. καθώς και σε άλλους αγώνες που γινόντουσαν σε άλλες ελληνικές πόλεις, Ίσθμια, Παναθήναια, Νεμαία, κλ.
Προς τούτο δε υπάρχουν αδιάψευστες μαρτυρίες, οι επιγραφές που διασώζονται μέχρι τις μέρες μας για τις νίκες που πέτυχαν οι Κύπριοι αθλητές.
Ο επισκέπτης στην έκθεση αυτή θα διαβάσει την προκήρυξη που είχε γίνει για Παγκύπριους αγώνες το Φεβρουάριο 1896 ώστε να επιλεγούν οι αθλητές που θα συμμετείχαν στους 1ους Πανελλήνιους αγώνες αλλά και ποιοι θα απάρτιζαν την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Αθήνας. Σ? αυτήν την Ολυμπιάδα των Αθηνών, συμμετέχει ο πρώτος Κύπριος αθλητής στίβου ο Αναστάσιος Ανδρέου, ο αθλητής “ελάφι” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι έτρεχε πολύ γρήγορα. Μάλιστα οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν « Ο Ανδρέου έτρεχε, εφαίνετο πετών μετεωριζόμενος διήρχετο υπερπηδών τα εμπόδια μετά ασυλλήπτου ταχύτητος?. Δυστυχώς στην Ολυμπιάδα, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, τον οποίο κέρδισε ο Αμερικανός Κούρτις. Παρά το γεγονός αυτό όμως, η ικανοποίηση ήταν μεγάλη στην Κύπρο, όπως καταγράφει η εφημερίδα της εποχής «Αλήθεια» στο φύλλο της 2/4/1896, να σημειωθεί ότι η Κύπρος τότε είναι υπό Αγγλική κατοχή, αποικία της Αγγλίας, γράφει λοιπόν η εφημερίδα Αλήθεια «Δεν πρώτευσεν εις τους Ολυμπιακούς, ξεπέρασε όμως τον Άγγλο, δεν είχαμε μεγαλυτέρας αξιώσεις απ? αυτή την τιμή ότι ενικήσαμεν εις τους Πανελληνίους, τιμή ότι μετέσχομεν των Ολυμπιακών?. Η περηφάνια μεγάλη για ένα ολόκληρο κυπριακό λαό, γιατί ο Αναστάσης ξεπέρασε τον Άγγλο. Ένας άλλος μεγάλος Κύπριος αθλητής που ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, ήταν ο Ιωάννης Φραγκούδης, που πέτυχε μια χρυσή νίκη στην σκοποβολή με πιστόλι και μια αργυρή στις βολές με τυφέκιο από τα 300μ. Τρανό παράδειγμα αγώνα και θέλησης για νίκη όμως ήταν και ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης που έφερε χρυσή νίκη στο αγώνισμα της ποδηλασίας, παρά το γεγονός ότι άλλαξε δύο ποδήλατα που χαλούσαν όταν έπεφτε σε λάσπες.
«Βέβαια το υλικό που είχαμε στην διάθεση μας είναι πολύ μεγαλύτερο και πολλές φορές πολύ λεπτομερές, νομίζω ότι επέλεξα τα σημαντικότερα στοιχεία που μπορούσαν να παρουσιαστούν σ? αυτή την μορφή σε πινακίδες έκθεσης. Ελπίζουμε η προσπάθεια μας αποτελέσει ένα μνημόσυνο στους μεγάλους αθλητές που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας, είναι ταυτόχρονα μια εκδήλωση αγάπης και τιμής στους βετεράνους αθλητές μας αλλά και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας κυρίως για την νεολαία μας. Οφείλω να ευχαριστήσω κι απ? αυτό το σημείο την Τράπεζα Κύπρου που μας επιχορήγησε με το ποσό των 500 € για την εκτύπωση του υλικού, καθώς και τις εκτυπώσεις Τελεία & Παύλα που εκτύπωσαν το υλικό μας. Επίσης τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και τον καθηγητή κ. Βαγγέλη Αλπανίδη για τη φιλοξενία της έκθεσης» καταλήγει η Ελένη Χατζηγεωργίου, που αν και δεν ανήκει στο χώρο της άθλησης ως πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος μηχανικός κατάφερε λειτουργώντας με το πάθος που την χαρακτηρίζει με ότι καταπιάνεται να οργανώσει μια έκθεση υψηλών αξιώσεων που παροτρύνουμε να την επισκεφθείτε στην πανεπιστημιούπολη και το κεντρικό κτήριο του ΤΕΦΑΑ απ΄ όπου οι σημερινές φωτογραφίες.
Μελαχροινή Μαρτίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News