Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Γράφει ο Παύλος Δαμιανίδης
Πατώσαμε στον βαθμό εμπιστοσύνης προς τα κεντρικά ΜΜΕ
Τελευταία σε σύνολο 47 χωρών ήρθε η Ελλάδα στον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις ειδήσεις και τα κεντρικά ΜΜΕ. Στην ετήσια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη δημοσιογραφία, ισοβαθμήσαμε στον πάτο με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Μόλις ένα ποσοστό 23% των Ελλήνων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις ειδήσεις που ακούει και διαβάζει στα κεντρικά ΜΜΕ. Βέβαια θα μου πείτε ότι η πραγματική αξιοπιστία των ΜΜΕ δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με το τι καταλαβαίνει ή υποθέτει ο καθένας και τον βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνει τελικά (γιατί στην Ελλάδα μας αρέσουν γενικά και οι θεωρίες συνομωσίας). Αλλά το 23% είναι τόσο λίγο και το υπόλοιπο 77% τόσο πολύ, που δεν μπορεί να καταλαβαίνουμε όλοι λάθος. Ορίστε λοιπόν για όσους ψάχνουν τομείς προς μεταρρύθμιση. Η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των κεντρικών ΜΜΕ, πεδίον δόξης λαμπρόν.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην Χ. Τρικούπη για μετεκπαίδευση
Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε προχθές ειπώθηκαν όπως ήταν φυσικό πολλά, με το κάθε στρατόπεδο να λέει τα δικά του. Από τη μια μεριά οι Προεδρικοί λέγανε ότι το κόμμα πηγαίνει αργά αλλά σταθερά μπροστά και θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία του με τη σημερινή ηγεσία, κάνοντας μερικές αναγκαίες αναπροσαρμογές. Από την άλλη, οι αμφισβητίες, που συνεχώς πληθαίνουν, λέγανε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να προκόψει με τον Ανδρουλάκη, γιατί έχει πρόβλημα επαφής με την κοινωνία, αλλά και σοβαρό θέμα εσωκομματικής λειτουργίας, αναφερόμενοι τόσο στη μη λειτουργία των οργάνων, όσο και στις πρόσφατες απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές. Και πάνω σε αυτή τη συζήτηση ακούστηκε και η ατάκα της ημέρας από τον Φίλλιπο Σαχινίδη: «Αν δείτε τον Κιµ Γιονγκ Ουν να χτυπάει την πόρτα, µην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα για το πως λειτουργεί το κόμμα».
Στο ίδιο κλίμα και ο Χριστοδουλάκης που τόνισε ότι η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές και ο Σκανδαλίδης που εξέφρασε την απογοήτευση του για τη συνέντευξη Ανδρουλάκη και του είπε πως, εάν δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία του κόμματος με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσει σε εκλογή ηγεσίας από την βάση. Με αυτά που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ βλέπω όντως τον Κιμ να έρχεται στην Χ. Τρικούπη για μετεκπαίδευση. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, αν κανείς συγκρίνει τα διαδραματιζόμενα στο ΠΑΣΟΚ, με αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κατηχητικό και όαση εσωκομματικής δημοκρατίας.
Ο Κιμ και στην Κουμουνδούρου
Ενώ λοιπόν όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ, περνάει στα ψιλά η μεγάλη σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος Stefanos, μετά τον πόλεμο που κήρυξε ουσιαστικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα που θέλει να του ξαναπάρει το μαγαζί, είναι αποφασισμένος να ξεριζώσει μέσα από το κόμμα κάθε νοσταλγό του Αλέξη. Έτσι μέσα σε δύο ημέρες καρατόμησε τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Τσίπρα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης και Κατερίνα Νοτοπούλου. Αλλά η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Υπό επιτήρηση βρίσκεται και η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης και πολλοί άλλοι. Και κάπως έτσι άρχισαν ήδη να «φτύνονται» μεταξύ τους, προφανώς όχι για να μην τους ματιάσουν (βλ. δήλωση Γ. Τσίπρα: «τα περί αργομισθίας, όχι απλά τους τα επιστρέφω, αλλά τους φτύνω στα μούτρα»).
Πάντως στο κόμμα που «σκίζονται» για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και απαιτούν από τον Μητσοτάκη περισσότερη διαφάνεια, οι αποπομπές και οι απολύσεις στελεχών, «με απόφαση του Προέδρου» και χωρίς να τηρηθεί καμία διαδικασία ή να συνεδριάσει κάποιο όργανο, πηγαίνουν σύννεφο. Επίσης, στο κόμμα που ζητά να έρθουν στην Ελλάδα διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές (κλαίω πραγματικά), έγιναν και οι πρώτες παγκοσμίως «εκλογές» για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν ποτέ αποτελέσματα, παρά μόνο τα ονόματα των «επιτυχόντων» (προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου).
Κιμ, αν θες τη γνώμη μου, άσε την μετεκπαίδευση στο ΠΑΣΟΚ και τράβα κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ για διδακτορικό.
83% των ψηφοφόρων ςτου ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θέλουν συνεργασία
Μπορεί οι ηγεσίες στην κεντροαριστερά να σφυρίζουν αδιάφορα, να παίζουν καθυστέρηση και να δείχνουν διατεθειμένες ακόμη και να μικραίνουν τα κόμματα τους προκειμένου να κρατήσουν τις καρεκλίτσες τους, όμως σε επίπεδο βάσης τα πράγματα φαίνονται απολύτως ώριμα για το επόμενο βήμα. Το αίτημα της συνεργασίας στην κεντροαριστερά εκφράζεται πλέον με ένα σχεδόν καθολικό τρόπο. Σε σχετική έρευνα της Metron Analysis το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν θετικά στο ερώτημα «εάν θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι θετικά βλέπει το εγχείρημα και το 54% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που προφανώς δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένο και ψάχνει μια σοβαρή και δημοκρατική εναλλακτική λύση.
Ακολουθήστε και επικοινωνήστε με τη στήλη και στο Facebook πληκτρολογώντας: «Εντός τόπου και Χρόνου».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News