Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com
Ο αρχαίος Έλληνας αγαλματοποιός Ζηνόδωρος, που κατασκεύασε τον Κολοσσό του Ερμή και τον Κολοσσό του Νέρωνα, άγαλμα. μεγαλύτερο
από τον. Κολοσσό της Ρόδου!!!
Και άλλα κολοσσιαία αρχαία έργα τέχνης σε Ολυμπία, Μοσχάτο, Σάμο, Νάξο.
Στην Ιστορία, αυτοί που φημίζονται για τα κολοσσικά τους αγάλματα, είναι οι Αιγύπτιοι. Ένας αρχαίος Έλλην αγαλματοποιός, όμως, άγνωστος στους πολλούς, φαίνεται να αποδεικνύει το αντίθετο.
Αυτός ο Έλλην αγαλματοποιός και τορευτής, άγνωστου πατρίδος[1], είναι ο Ζηνόδωρος, που άκμασε κατά τον 1ο μ.X. αιώνα. Εκατασκεύασε κολοσσικό άγαλμα του θεού Ερμού, προοριζόμενο για την πόλη των Αβερνών της Γαλατίας. Για την κατασκευή τούτου, η εργασία διήρκεσε 10 έτη και εστοίχισε 400.000 σηστερτίους (8.000.000 φρ.)! Έτσι έγινε πασίγνωστος και διάσημος γλύπτης!
Γι' αυτό και προσεκλήθη από τον αυτοκράτορα Νέρωνα στην Ρώμη. Εκεί ανέλαβε την κατασκευή του ανδριάντα του. Στο εργαστήριο του Ζηνοδώρου εθαύμαζε κανείς το πρόπλασμα του αγάλματος, καμωμένο από άργιλο, που ετοίμαζε ο γλύπτης, καθώς και τον σκελετό από κλαδιά. Το πρόπλασμα το είδε και αυτός ο ίδιος ο Πλίνιος! Ο γλύπτης έχυσε, λοιπόν, το χαλκό για τον τεράστιο Κολοσσό του Νέρωνος, ο οποίος υπερέβαινε και αυτόν τον Κολοσσό της Ρόδου [2], αφού το ύψος του ήταν 110 πόδια (μάλλον περίπου 33,5 μ.) - ενώ της Ρόδου, που φιλοτέχνησε ο μαθητής του Λυσίππου, γλύπτης Χάρης, από την Λίνδο, «μόνον» 72 - με την βάση 110 πόδια (25-33,5 μ.) - ο δε πέτρινος κολοσσός του Ραμσή του Β' στην Μέμφιδα είχε ύψος μόλις. 12,5 μ.! Ο ανδριάς αυτός του Ζηνοδώρου ιδρύθη προ του χρυσού οίκου του αυτοκράτορος! Μετά τον θάνατο του Νέρωνος, μετακομίσθηκε απ' εκεί και αφιερώθηκε στον ναό του Ηλίου.
Ο Ζηνόδωρος εδείκνυε, όμως, ίση ικανότητα και στην σμίλευση για μικρά αγάλματα. Μετά την κατασκευή του Ερμού των Αβερνών κατασκεύασε για τον διοικητή της ιδίας επαρχίας, Δούβιο Άβιτο, δύο αντίτυπα των τορευτών ποτηριών του Καλάμιδος, τα οποία ο Γερμανός Καίσαρ είχε δωρίσει στον Κάσσιο Σιλανό, θείο του Αβίτου. Τόση δε ήταν η ομοιότης των αντιτύπων προς τα πρωτότυπα, ώστε απέβαινε σχεδόν αδύνατος ή απ' αλλήλων διάκρισις!
ΠΗΓΕΣ: Ηρόδ., Πλίνιος (34, 18, 6).
Ας αναφερθεί, ότι τουλάχιστον στην Ρόδο, όπως μπορεί να ιδεί κανείς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, θα πρέπει να υπήρχαν πολλά υπερφυσικού μεγέθους γλυπτά, μάλλον στα ελληνιστικά χρόνια, όπως το άγαλμα της «Αιδουμένης Αφροδίτης», ένα κεφάλι Ηλίου[2], κλπ. που έκαναν τους «ειδικούς» να ομιλούν για το «ροδιακό μπαρόκ». Άλλη μια «αστοχία» των ειδικών! Προφανώς ιστορική και χρονική ανακολουθία. Το μεσαιωνικό μπαρόκ της Ευρώπης, θα πρέπει να λέγεται ροδιακή τέχνη, και όχι το αντίθετο. Έχω ξαναγράψει, πως εάν κάποτε αφήσουν ή μπορέσει και βγει στην επιφάνεια ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός της Ρόδου, θα ανατραπούν πολλά. Αλλά. ποιος το θέλει αυτό;
Τέλος, ας σημειωθεί ότι και σε άλλα μουσεία μας έχουμε «κολοσσιαία» αγάλματα:
-Στης Ολυμπίας, τον κολοσσικό κορμό του Αυγούστου.
Στου Πειραιώς, τον κολοσσιαίο λέοντα του Μοσχάτου.
Στης Σάμου, τον υπερμεγέθη κούρο (ύψους 5,5 μ.)[3].
Στην Νάξο τους ημιεργασμένους κούρους (ένας ύψους 11 μ.), κλπ..
Για περισσότερα ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Αναφέρεται γλύπτης Ζηνόδωρος ή Ζηνόδοτος, από την Κνίδο ή την Χίο, υιός του Μενίππου, αλλά δεν πρέπει να ταυτίζονται.
[2] Η μαρμάρινη κεφαλή (ύψους 0,55 μ.) του Ηλίου είναι ένα εντυπωσιακό έργο της ελληνιστικής περιόδου, που ξεχωρίζει για την δύναμη της έκφρασης και την καλαισθησία του. Απεικονίζει τον θεό Ήλιο, τον θεό της Ρόδου. Η ταύτισή του γίνεται χάρη στις οπές, που διακρίνονται στα μαλλιά του και χρησίμευαν για την ένθεση των μεταλλικών ακτίνων. Η έντονη στροφή του κεφαλιού, το μισάνοιχτο στόμα, οι ανάγλυφοι πλόκαμοι και τα σαρκώδη χαρακτηριστικά το καθιστούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του λεγόμενου «ροδιακού μπαρόκ», που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Η εκφραστικότητα του προσώπου διακατέχεται από πάθος και ένταση. Ο θεός θα παριστανόταν γεμάτος ορμή και πάθος πάνω σε άρμα, στοιχείο που δικαιολογεί τα μαλλιά που ανεμίζουν. Ο τόρμος στην πίσω όψη της κεφαλής υποδηλώνει, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, την συμπλήρωση του λίθου με κονίαμα, ενώ σύμφωνα με άλλους (βλ. Νeumann G. "Zum Helioskopf von Rhodos", AA, 1977) δείχνει ότι το γλυπτό προέρχεται από κάποιο οικοδόμημα, πιθανώς από αέτωμα.
[3] Έργο Σάμιου καλλιτέχνη του 6ου αι. π.Χ. με επιγραφή «ΙΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ» (ανάθημα του Ίσχη). Ήταν επιχρωματισμένος. Ευρέθη κατά την ανασκαφική έρευνα στον χώρο της Ιεράς Οδού στα ανατολικά του Ηραίου, το 1980. Ήταν ένας από τους 5-6 κολοσσιαίους κούρους που στόλιζαν την βόρεια πλευρά της Οδού, που οδηγούσε από την αρχαία πόλη της Σάμου στο Ιερό.
Να γιατί δεν προχωρά η έρευνα στην Ελλάδα...
Έλλην επιστήμων επρότεινε ένα έργο που «δύναται να προσφέρει εισόδημα περί τα 2 δισεκ. ευρώ ετησίως» και
τι απάντησε το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος...
Παρακάτω αναφέρεται μια κοινή επιστολή, από τις πολλές που θα φθάνουν στα Γραφεία των Πρωθυπουργών, όλων των χωρών, και της Ελλάδος. Η συγκεκριμένη απεστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, όταν πρωθυπουργός ήταν ο κ. Παπαδήμος.
Η συγκεκριμένη επιστολή όμως διαφέρει από τις άλλες, στο εξής: Την υπογράφει ένας Έλλην επιστήμων, οικονομέτρης - αναλυτής συστημάτων, με 13χρονη προϋπηρεσία, όπως αναφέρει στην διαστημική βιομηχανία, και προτείνει ένα έργο, που βασίζεται σε ιδική του πατέντα, το οποίο αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη, 2 δισεκ. ευρώ ετησίως, να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη, και άλλα πολλά. Φαντάζομαι πως η επιστολή-πρόταση έχει ένα ενδιαφέρον, και δεν θα έρχονται τέτοιου είδους επιστολές κάθε μέρα στο
Γραφείο του Έλληνος Πρωθυπουργού... Η επιστολή, λοιπόν, έλεγε τα εξής:
«ΠΡΟΣ:
Αξιότιμο κο Λουκά Παπαδήμο
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2011,
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων σας και ευχές για ευόδωση των προσπαθειών σας στο ιερό καθήκον της ανόρθωσης της χώρας. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η ασφαλέστερη οδός για την έξοδος από την κρίση είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, και ειδικότερα η προώθηση, κατά προτεραιότητα, ενεργειών με πολλαπλασιαστικές ιδιότητες.
Γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να γίνει αντιληπτό συμβολικά αλλά και έμπρακτα ότι η Ελλάδα "και μπορεί και αλλάζει σελίδα".
Δια τούτα, γνωρίζοντας τον τομέα της οικονομίας με τις καλύτερες πολλαπλασιαστικές ιδιότητες, επιθυμώ να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για αυτό το χώρο για το καλό της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης κοινότητας των Εθνών.
Η Διαστημική βιομηχανία, στην οποία διαπρέπουν πάρα πολλοί Έλληνες της διασποράς και την οποία υπηρέτησε και ο υποφαινόμενος (οικονομέτρης - αναλυτής συστημάτων) επί 13 συναπτά έτη, αποτελεί καταλύτη σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες διότι:
. αυξάνει την αποδοτικότητα πολλών άλλων κλάδων της οικονομίας (μεταφορές, κατασκευές, γεωργία κλπ.)
. αυξάνει την αποτελεσματικότητα πολλών κλάδων της οικονομίας (αεροναυπηγική, υποθαλάσσιες εργασίες, εξόρυξη, κλπ.) μέσα από την διάχυση των αρχών της διαστημικής τεχνολογίας όσον αφορά οιαχετρτσπκές μεθόδους μεγάλων και πολύπλοκων έργων (διαχείριση προδιαγραφών, διαχείριση ποιότητας, διαχείριση χρονοδιαγράμματος, διαχείριση κινδύνου, κλπ.).
Ως επιχειρηματίας και επιστήμονας του εξωτερικού ελπίζω ότι η δική σας ηγεσία του τόπου θα φέρει την αξιοποίηση των αποδήμων επιστημόνων και επιχειρηματιών και των ώριμων ιδεών του.
Θέλω εκ τούτου να θέσω υπ' όψιν σας το έργο ΕΡΜΗΣ το οποίο αναπτύσσω (με άλλους Έλληνες της διασποράς και προμηθευτές του εξωτερικού) για παροχή υπηρεσιών εν τροχιά σε δορυφόρους. Το έργο βασίζεται σε δική μου ευρεσιτεχνία, και δύναται να προσφέρει εισόδημα περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως και καταλυτικές αλλαγές την διαστημική βιομηχανία. Σημαντικότερο ακόμα όμως κρίνω το εθνικό συμβολικό όφελος από τον επαναπατρισμό επιστημόνων και κεφαλαίων για την υλοποίησή του.
Λόγω της ανάγκης μέτρων πολυδιάστατης πολιτικής για την υλοποίησή του (φορολογική, αναπτυξιακή, εξωτερική πολιτική, κλπ.) χρειάζεται η δική σας συνδρομή για τον συντονισμό στην λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική αξιολόγηση της πρότασης και των ωφελημάτων.
Αιτούμαι δια ταύτα της δικής σας παρέμβασης προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών για την ταχεία, συντονισμένη και εις βάθος αξιολόγηση του προτεινόμενου έργου ΕΡΜΗΣ.
Με εξαιρετική τιμή
Χαράλαμπος Κοσμάς».
Η απάντηση του Γραφείο του Πρωθυπουργού ήρθε 10 ημέρες μετά... και έλεγε τα εξής:
«Σας διαβιβάζουμε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για τις ευχές που είχατε την καλοσύνη να του αποστείλετε»...!!! Μα ο άνθρωπος δεν έκανε ευχές!... Πρόταση διαστημικής τεχνολογίας έκανε!.. Ασχέτως του αποστολέως, και της ερεύνης των λεγομένων του, που αμφότερα θα πρέπει να είχε διερευνήσει το Γραφείο ενός Πρωθυπουργού μιας χώρας που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και σοβαρή... η... μνημειώδης απάντησις (;) είναι ένα δείγμα, για να κατανοήσει κανείς, πόσες και πόσες προτάσεις θα χάθηκαν στην «μετάφραση», στην γραφειοκρατία, στην προχειρότητα, στην αφέλεια, στο δημοσιοϋπαλληλίκι, στην τσαπατσουλιά, στην ταχύτητα, στην τυπικότητα, στην καθημερινότητα, ακόμη και μέσα στο ίδιο το Γραφείο του Πρωθυπουργού!!! Δεν είναι ν' απορεί κανείς, λοιπόν, μετά απ' αυτό, γιατί η Ελλάς έχασε το τραίνο... Ευτυχώς, όμως, όχι και τα μυαλά της... που επιμένουν, που ανθίστανται, που γεννούν...
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News