Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com
Λέγεται «Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και είναι στο Ιλινόις των ΗΠΑ!
Βρέθηκαν πινάκια με ελληνικές γραφές, και άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις!
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάποιοι ισχυρίζονται πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι ούτε στην Ασία, ούτε στην Αφρική, ούτε στην Ευρώπη, αλλά στην. Αμερική! «Μια τέτοια αρχαιολογική θέση από την Λεκάνη της Μεσογείου, να. βρεθεί στην Βόρειο Αμερική, «κανονικά» δεν θα έπρεπε να. υπάρχει! Η κλειστή νοοτροπία είναι μια τραγωδία που πλήττει τους ακαδημαϊκούς μας», λέει ο Paul Schaffranke, στο «Alexander Helios, Inc.» (http://www.illinoiscaves.com/)
Βέβαια, εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή όλων των αιώνων. Εάν αποδειχθεί ψέμα, θα είναι το μεγαλύτερο λάθος των αιώνων!
«Συνεχίζουμε αυτήν την μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, όπως και με πολλούς άλλους ιστορικούς χώρους, η λεηλασία που ανακαλύπτω ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας. Πολύτιμα αντικείμενα έχουν διασκορπιστεί και πωλούνται σε ιδιώτες συλλέκτες και πολλά λείψανα έχουν υποστεί ζημιά εξ αιτίας αυτού. Σε πολλές περιπτώσεις απείλησαν την ζωή μας», λέει ο κ. Schaffranke.
Και αφού επιβεβαιώνει ότι «τίποτε στο παραπάνω site δεν είναι μυθοπλασία. Και ως εκ τούτου, τίποτε δεν έχει παρασκευαστεί ή επινοηθεί» δίνει διάφορες «αποδείξεις»:
Κατ' αρχήν, να αναφέρω ότι στην περιφέρεια Μάριον του Ιλλινόις, των ΗΠΑ, ευρέθη σπήλαιο με τάφο, που ονομάσθηκε «Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» από ένα δισκίο / tablet, το οποίο ευρέθη σε αυτόν. Είχε γραφή από επάνω προς τα κάτω(*), με χαρακτήρες από τρεις γλώσσες: ελληνική, λατινική και πουνική. Γράφει «Βασιλέως Αλεξάνδρου του Πελλαίου» (από την Πέλλα)! Ευρέθη στην Κύρια Κρύπτη του σπηλαίου, ή στον διάδρομο έξω από την Κύρια Κρύπτη.
Έκτοτε το σπήλαιο είναι γνωστό ως "Illinois Mystery Cave" / «Μυστικό Σπήλαιο του Ιλλινόις»!
Αλλά δεν έχουμε δει πολλά ελληνικά ευρήματα σε αυτόν τον τάφο, όπως θα περίμενε κανείς. «Ίσως στο μέλλον», λέει ο Schaffranke.
Προς το παρόν:
Ένα ή δυο αντικείμενα, σαν περίαπτα (φυλακτά), το ένα με ελληνική επιγραφή.
Και ένα πινάκιο / tablet με σαφείς ηλιακές / αστρονομικές πληροφορίες, που περιγράφει, καθώς λένε, «πώς ο Θεός του Ανέμου, Αίολος / AEOLUS ωθεί το φεγγάρι από το έδαφος και πέρα από τον ουρανό. Το όνομα του Θεού των Ανέμων στο κέντρο του tablet - μια ελληνική λέξη γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Το υπόλοιπο tablet είναι ως επί το πλείστον, λένε, με ιερογλυφικά / glyph και χαρακτήρες της Νουμιδίας / numidian, αλλά υπάρχουν εύκολα αναγνωρίσιμοι ελληνικοί χαρακτήρες που στο κείμενο».
Η επιγραφή είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Στην κορυφή υπάρχει ο Ήλιος και από κάτω η Σελήνη σε όλες τις φάσεις της. Εάν είναι αληθινή, έχει ενδιαφέρον. Διότι παρακάτω διαβάζονται, πιθανόν, 3 από τις 5 λέξεις. Υπάρχουν φωνήματα που έχει, τα οποία δεν υπάρχουν αλλού, όπως το «Ω», που είναι χαρακτηριστικό ελληνικού αλφαβήτου και το οποίο εμφανίζεται από το 550 π.Χ. Πάντως η τελευταία κάτω λέξη, μου γράφει ο δρ. Μηνάς Τσικριτζής, ειδικός στις αιγαιακές γραφές, «είμαι πεπεισμένος, ότι είναι ενεργητικό ρήμα σε -ΕΩ και διαβάζετε ΘΕΩ».
Βλ. και Russell Burrows "Rock Art Pieces from Burrows Cave", 1992.
Φωτογραφίες: Virginia Hourigan.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
(*) Βουστροφηδόν γραφή από πάνω προς τα κάτω έχει βρεθεί και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. «Πρόκειται για την επιμήκη λίθινη στήλη (αρχαϊκής εποχής), επιτύμβιο μνημείο στον τάφο του πολεμιστή Αρνιάδα (Στήλη του Αρνιάδα). Είναι θραυσμένη σε δύο κομμάτια, αλλά σώζεται σε καλή κατάσταση. Στην επιφάνεια της στήλης είναι χαραγμένη επιγραφή βουστροφηδόν, σε τέσσερις στίχους, με επίγραμμα σε ομηρικό εξάμετρο, που αναφέρεται στον ηρωικό θάνατο του νεκρού, σε μάχη στις όχθες του ποταμού Αράχθου. Το μέτρο, το υψηλό ύφος και η έκβαση της μάχης δίπλα στα πλοία φανερώνουν έντονη ομηρική επίδραση, η οποία, όπως φαίνεται και από άλλα μνημεία, την εποχή αυτή ήταν ισχυρή στην Κέρκυρα», λέει το υπ. Πολιτισμού.
Κατά τ' άλλα, βουστροφηδόν οριζόντιες επιγραφές έχουμε πολλές στην Ελλάδα.
Βλ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ξεπουλήθηκε. χθες το αρχαίο ελληνικό πιάτο με τον Διόνυσο!
Έχει καταγωγή από την αρχαία Αθήνα.
Φιλοτεχνήθηκε εκεί στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
Πρόκειται για ένα πολύ κομψό αγγείο-πιάτο, που απεικονίζει τον θεό των Θρακών (και όλων των Ελλήνων), Διόνυσο, τον ολύμπιο θεό του κρασιού, της ευχαρίστησης, της ιερής τρέλλας, της έκστασης και του θεάτρου!
Κάθεται προφίλ, σε ένα σκαμνί με δύο πόδια και φορά ένα μακρύ ρούχο. Κρατά κέρατο για πόση - όλα μέσω της τεχνικής της μαύρης φιγούρας. Λευκό διαφωτιστικό χρώμα χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει ένα χαρακτηριστικό στο άλλο του χέρι, ίσως ένα κέρατο τράγου, που ήταν ένα από τα ιερά ζώα του Διονύσου. Αυτή η εικόνα περιβάλλεται από ομόκεντρους κύκλους στο καμπύλο χείλος.
Ένα θαυμάσιο αγγείο (15,9 Χ 7,9 εκατ.), που ίσως χρησιμοποιήθηκε για να περιέχει σταφύλια (ήταν δηλ. φρουτιέρα) ή κρασί.
Αυτό το κομμάτι είναι χαρακτηριστικό της ισχυράς αρχαίας αττικής μαύρης ζωγραφικής - μια τεχνική ζωγραφικής γνωστή από την αρχαϊκή περίοδο των Ελλήνων. Ο καλλιτέχνης πρώτα το ζωγράφισε και μετά με ένα είδος βελόνας έκανε τις γραμμές και τα ευχάριστα στοιχεία και σχέδια.
«Ανήκε», λένε σε «συλλογή του Μανχάταν (Νέας Υόρκης, ΗΠΑ), που αποκτήθηκε το 1982 ή προηγουμένως». Αοριστίας (και παρανομίας) το εγκώμιον.
Κι όμως ξεπουλήθηκε χτες (17 Απριλίου 2018). Από την. Artemis Gallery! Εκτιμάτο. κιόλας 7.000 δολλ. Και κανείς δεν νοιάστηκε, για την παρανομία, την παρατυπία, την απόκρυψη του πολιτισμού, την λαθρεμπορία, την εμπορευματοποίηση των αρχαίων αντικειμένων. Τα αρχαία αντικείμενα και έργα τέχνης δεν είναι είδος που μπορεί να έχει διατίμηση! Δεν είναι τα φλυτζανάκια της γιαγιάς. Είναι η ψυχή και η ταυτότητα ενός ολόκληρους λαού, εν προκειμένω του εν ύπνω θρακιώτικου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News