Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ - ΜΕΡΟΣ Β ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΕΣ «ΚΟΠΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ»…
Το αρχαίο μεγαλιθικό μνημείο της Al-Naslaa, στην Σαουδική Αραβία διαχωρίσθηκε στα δύο με ακρίβεια… λέιζερ; Ένα… θαύμα στην… Tayma…
Θεωρείται ως ένα από τα πιο φωτογενή πετρογλυφικά στην επιφάνεια του πλανήτη! Ευρίσκεται στην όαση Tamya, σε υψόμετρο 830 μ. επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια κοιλάδα, ανάμεσα στις ανατολικές υπώρειες της οροσειράς Hejaz (προς τα Δ.) και την έρημο Νεφούντ (προς Α.), στην Σαουδική Αραβία. Είναι ένας συναρπαστικός μεγάλιθος, που ονομάζεται Al-Naslaa. Ανακαλύφθηκε από τον Charles Huver το 1883. Η ανακάλυψίς του αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ εμπειρογνωμόνων, που έχουν και πάλι… διαιρεθεί και όσον αφορά την προέλευσή του. Διότι το άλλο μεγάλο θέμα συζητήσεων είναι ο απόλυτα διαχωρισμός του, ακριβώς στα δύο και, τρίτον, τα περίεργα σύμβολα στην επιφάνειά του! Επίσης, οι δύο βράχοι που χωρίστηκαν στο μισό, με… «ακρίβεια… λέιζερ», έχουν καταφέρει να παραμείνουν αιώνες τελείως ισορροπημένοι! Τέλος, ο σε τέλεια ισορροπία βράχος, στηρίζεται σε δύο βάσεις, σαν «αποσβεστήρες κραδασμών» στο κάτω μέρος, εμποδίζοντας το σχισμένο κομμάτι να αγγίζει το έδαφος! (Αλλά πόσον καιρό οι δυο βράχοι θα παραμείνουν ισορροπημένοι;). Η πέτρα της al-Naslaa είναι αληθινά ένα μεγα-μυστήριο…
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η «κοπή ακρίβειας» ΔΕΝ δημιουργήθηκε τεχνητά!.. Η διάσπαση ανάμεσα στους δύο όρθιους βράχους και την επίπεδη επιφάνεια είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο, λένε. Αλλά όλα δείχνουν το αντίθετο… Ότι «κάποτε» ο βράχος πρέπει είχε επεξεργαστεί με εξαιρετικά ακριβή εργαλεία, μερικοί έχουν αποτολμήσει και λένε ακόμη-ακόμη και με λέιζερ…
Σύμφωνα με πολλούς συγγραφείς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που βρήκε ο άνθρωπος. Αυτή η απίστευτη αρχαία πετρδομή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, που έρχονται στην al-Naslaa για να παρατηρήσουν την τελειότητα και την ισορροπία της…
Το Unusual Places δίνει μια φυσική εξήγηση για την αινιγματική «κοπή με λέιζερ»: «Πιθανότατα το έδαφος να μετατοπίσθηκε ελαφρώς και να χώρισε τον βράχο. Θα μπορούσε να είναι από μια ηφαιστειακή λίμνη, κάποιου ασθενέστερου ορυκτού που στερεοποιήθηκε εκεί, πριν όλα αυτά εμφανισθούν. Ή, θα μπορούσε να είναι μια παλιά ρωγμή από την πίεση (διότι υπάρχει και μια παράλληλη ρωγμή στα δεξιά της). Ή, θα μπορούσε να είναι μια παλαιά (ήσσονος σημασίας) γραμμή σφάλματος, αφού η κίνηση των σφαλμάτων συχνά δημιουργεί μια ζώνη εξασθενημένου βράχου, που διαβρώνεται σχετικά πιο εύκολα από τον γύρω βράχο...».
Όντως υπήρχε μια λίμνη στην περιοχή, η οποία εξακολουθούσε να είναι αξιόλογη πιθανώς έως και την 5η χιλιετία π.Χ. Η λάσπη της χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του πηλού για τούβλα, με τα οποία κατασκευάσθηκε το αρχαίο τείχος της πόλεως.
Αλλά η εξαιρετικά ακριβής «κοπή», που διαιρεί τις δύο πέτρες, θέτει περισσότερες ερωτήσεις από αυτές τις απαντήσεις…
Από την περιοχή έχουν εξαχθεί πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Το 2010, η SCTH (Σαουδική Επιτροπή για τον Τουρισμό και την Εθνική Κληρονομιά) ανακοίνωσε και την ανακάλυψη ενός βράχου, κοντά στην Tayma (Ταϊμα, Ταϋμά < Θαύμα; Θέμα; > Tamya, Tema), με ιερογλυφική επιγραφή του φαραώ Ραμσή Γ΄ (ο οποίος εβασίλεψε έως το 1156 π.Χ.)... Βάσει αυτής της ανακάλυψης, οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η Tayma ήταν μέρος μιας σημαντικής χερσαίας οδού, μεταξύ της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας της Αραβικής Χερσονήσου και του Δέλτα και της κοιλάδος του Νείλου. Ενός άκρως εμπορικού δρόμου, όπου μεταφέρονταν κυρίως θυμίαμα, χαλκός, χρυσός και άργυρος. Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι η Tayma έχει κατοικηθεί ήδη από την εποχή του Χαλκού.
Από την 2η χιλιετία π.Χ. ένα τείχος από άργιλο και αμμοπέτρα, 10 μέτρων, με εξωτερική περίμετρο, η οποία περικλείει μια έκταση περίπου 20 εκταρίων, επροστάτευε την ζωή των κατοίκων…
Η λατρεία των κατοίκων της ήταν τριαδική και είχε ως «Αγία Τριάδα» τον Ήλιο, την Σελήνη και την Αφροδίτη (με τα ονόματα Salm, Sengalla και Ashima). Κορυφαίος ο Ήλιος/Salm, με σύμβολο τον πτερωτό ήλιο.
Η αρχαιότερη αναφορά στην πόλη ως "Tiamat" εμφανίζεται στις ασσυριακές επιγραφές, που χρονολογούνται από τον 8ο αι. π.Χ. Στην όαση αναπτύχθηκε μια ευημερούσα πόλις, πλούσια σε πηγάδια νερού και όμορφα κτήρια. Επί πλέον, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σφηνοειδείς επιγραφές, που πιθανόν χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. και αραμαϊκές επιγραφές (η αραμαϊκή είναι διάλεκτος της ελληνικής) – πολλές τέτοιες μπορεί να ιδεί κανείς στο Μουσείο της Teyma.
Η πόλις αναφέρεται πολλλακις και στην Παλαιά Διαθήκη. Ο βιβλικός επώνυμος ιδρυτής της είναι ο Τέμα, ένας από τους υιούς του Ισμαήλ. Για μέρος της βασιλείας του, ο Βαβυλωνιακός βασιλιάς Ναβονίδης αποσύρθηκε στην Tayma για λατρεία και αναζήτηση προφητειών, αναθέτοντας την βασιλεία της Βαβυλώνας στον γιο του, Belshazzar. Τότε ήταν, μάλλον, που εισέβαλαν στην πόλη «στρατιώτες από την Θάλασσα», δηλ. προφανώς Έλληνες – βλ. «Χρονικό» του Ναβονίδου.
Ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της πέτρας; Είναι η διάσπαση στον βράχο πραγματικά ένα αποτέλεσμα των δυνάμεων της φύσεως; Ή μήπως είναι δυνατόν, «κοπές ακριβείας» (όπως υπάρχουν και σε πολλά άλλα αρχαία μέρη στην Γη, που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια), έτσι και αυτή η πέτρα να δημιουργήθηκε από μια «άγνωστη» έως τώρα τεχνολογία;
ΠΗΓΕΣ: Ancient Code, Saudi Archaeology.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε μια φωτογραφία του μεγαλιθικού μνημείου, που αποτελείται από 160 μεμονωμένες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν ληφθεί με φωτογραφική μηχανή Canon PowerShot G11. Η αρχική φωτογραφία είναι 1.500 megabytes και 536 megapixel: http://saudi-archaeology.com/gigapan/al-naslaa-tayma/
Επίσης: https://scth.gov.sa και http://www.livius.org
Τρεις «σαρκοφάγοι» της νεκρόπολης της αρχαίας Νίκαιας Βιθυνίας ανακαλύφθηκαν σε ελαιώνα!
Ήταν όντως… πέτρινα φέρετρα 7 τόνων;
Τρεις αρχαίες σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν σε ελαιώνα στην δυτική επαρχία Προύσας της Βιθυνίας της Ανατολίας.
Οι σαρκοφάγοι φέρεται να βρέθηκαν σε έναν ελαιώνα της Hatice Suren, κοντά στην περιοχή Hisardere, 5 χλμ. μακριά από το κέντρο της Νίκαιας (η οποία νυν καλείται παραφρασμένα Ιζνίκ). Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι μια νεκρόπολις - ένα μεγάλο και αρχαίο νεκροταφείο με περίτεχνους «ταφικούς θαλάμους».
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχει την εκτέλεση των εργασιών και προχώρησε σε απαλλοτρίωση, μετά την ανακάλυψη αρχαίας σαρκοφάγου, του 3ου μ.Χ. αιώνα. Το συγκεκριμένο άλσος είχε δεχθεί προηγουμένως επιδρομή από κυνηγούς θησαυρών, οι οποίοι βρήκαν έναν τάφο και κατέστρεψαν το κάλυμμά του, όταν προσπάθησαν να τον ξεθάψουν, ενδεχομένως, προς αναζήτησιν χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, που υπέθεσαν ότι θα ήταν μέσα σε αυτόν…
Η νέα σαρκοφάγος φέρεται να διαθέτει μοναδικά ανάγλυφα με τον θεό Έρωτα των Ελλήνων, και να καλύπτεται από λουλούδια, λωτούς, και κεφάλια λιονταριού. Μια από αυτές αναφέρθηκε ότι ζυγίζει 7 τόνους!..
Αξιωματούχοι από το Μουσείο της Νίκαιας φυλούν τις σαρκοφάγους, ενώ ομάδες χωροφυλακής είναι σε επιφυλακή 24 ώρες την ημέρα, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αρχαίων τάφων, μέχρι μια ομάδα ειδικών αρχαιολόγων να φθάσουν από την Άγκυρα, για να ξεκινήσει η ανασκαφή. Τον Σεπτέμβριο του 2016, αστυνομικές ομάδες που έψαχναν στην περιοχή για ένα κλεμμένο φορτηγό, ανακάλυψαν μια σαρκοφάγο από την Ύστερη Αρχαιότητα στον ίδιο ελαιώνα! Μια άλλη σαρκοφάγος, που ανήκει μάλλον σε βασίλισσα, βρέθηκε κοντά στην ίδια περιοχή, το 2015. Ήταν επίσης από την ίδια περίοδο και ζύγιζε επίσης 7 τόνους! Όταν ανακαλύφθηκε, οι υπάλληλοι… απλώς διαπίστωσαν ότι κυνηγοί θησαυρών είχαν ήδη βρεθεί και εισέβαλαν πρώτοι σε αυτήν!
Και οι προηγουμένως ανακαλυφθείσες σαρκοφάγοι, στην ίδια περιοχή, είχαν επίσης απεικονίσεις μυθολογικών προσώπων των Ελλήνων, όπως ο θεός Έρως, καθώς και του Ηρακλή και της Μέδουσας. Οι σαρκοφάγοι φέρεται να ζυγίζουν μεταξύ 4-6 τόνους και εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 1.800 και 2.000 ετών.
ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα Sabah, DHA, 13.2.2017.
Φωτογραφίες από την νέα ανακάλυψη δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, για ευνόητους λόγους. Τα σχετικά άρθρα συνόδευαν παλαιές φωτογραφίες (της ανακαλύψεως του Σεπτεμβρίου 2016).
Αλλά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Γιατί τις λέμε συμβατικώς… «σαρκοφάγους»; Ποιος ανόητος θα έφτιαχνε πέτρινα φέρετρα, βάρους 4-7 τόνων; Θα επανέλθω…
(*) Το Α ΜΕΡΟΣ του ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ στις σαρκοφάγους δημοσιεύθηκε σε αυτήν την στήλη στον «Χρόνο», στις 25.4.2018, με τίτλο «Οι άγνωστες και μυστήριες “σαρκοφάγοι” των Μεσοχωρίων Εύβοιας… ΚΑΙ ΚΙΟΝΕΣ ΥΨΟΥΣ 11 μ. ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ΤΟΝΩΝ!!!». Αλλά και «Η γέννηση του Διόνυσου εικονίζεται σε σαρκοφάγο από την Αφροδισιάδα Καρίας!», στήλη «Χρονοτοπία», στον «Χρόνο» 20.12.2017.
(**) Για περισσότερα βλ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News