xρονοτοπία | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

xρονοτοπία

22/08/18 - 10:00

«Υπάρχει μια φυλή  ανθρώπων,  μια φυλή θεών…» Πίνδαρος  (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)  Γράφει  από την Αθήνα,  ο συνεργάτης μας,  συγγραφέας - λαογράφος  Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην αρχαία θρακική Ραχωβίτσα

 

Βρέθηκαν βάρη αργαλειού 6.000 χρόνων με προ-αλφαβητική γραφή των αρχαίων Θρακών!

 

Σας έχω ξαναγράψει σε αυτήν εδώ την στήλη «Χρονοτοπία» στον «Χρόνο» Κομοτηνής, πως οι αρχαίοι Θράκες, είχε γραφή πολύ πριν τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες. Και γενικά πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γραφή 4.000 χρόνια πριν από τους Σουμερίους. 
Μια νέα τώρα επίσημη ανακοίνωση έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα (άρα άρρωστα) νερά των επιστημόνων: 
Ένα ανακαινισμένο μοντέλο «προϊστορικού» κάθετου αργαλειού, με αντίγραφα πραγματικών βαρών αργαλειού, 6.000 χρόνων, τα οποία είναι διακοσμημένα με προ-αλφαβητικά γραπτά κείμενα/σημάδια, παρουσιάσθηκε από το Μουσείο Ιστορίας της Gorna Oryahovitsa, η οποία ευρίσκεται κοντά στην πόλη Veliko Tarnovo, της Κεντρικής Βουλγαρίας - τότε Θράκης! 
Το Μουσείο διαθέτει ένα 9 βάρη αργαλειών του 4.000 π.Χ., διακοσμημένα με προ-αλφαβητικά γραπτά σημάδια! Η πρώτη παρουσίαση έγινε τον Ιούνιο του 2018. 
Η αρχαία Θράκη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από «προϊστορικά αντικείμενα» (που όλα ευρέθησαν στο έδαφος που νυν κατέχει η Βουλγαρία), τα οποία παρουσιάζουν ενδείξεις της αρχαιότερης γραφής του κόσμου: Πιο πρόσφατα τέτοια ευρήματα είναι: 
Μια κεραμική πλάκα 8.000 χρόνων από την Nova Zagora (νότια Βουλγαρία), και, ένα κεραμικό 7.000 χρόνων από το Riben (βόρεια Βουλγαρία).
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα «σημάδια» δεν έχει γίνει αποδεκτό επισήμως από την επιστημονική κοινότητα, έως τώρα, ως πραγματική γραφή!
«Ο αργαλειός παρουσιάσθηκε ως μέρος ενός δημιουργικού εργαστηρίου, που διοργάνωσε το εν λόγω Μουσείο Ιστορίας, από διάφορες απεικονίσεις αντικειμένων, που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο», ανέφερε το Μουσείο. Μετά από την παρουσίαση του παναρχαίου αργαλειού, όλοι οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν να υφάνουν σε αυτόν με νήματα από κάνναβη. Αναστηλωτής του αργαλειού ήταν ο Yordan Karastoyanov. 
Η πόλη Gorna Oryahovitsa έχει δώσει πολλά αρχαιολογικά νέα τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τις ανακαλύψεις στο κοντινό Φρούριο Ραχωβίτσας(*) / Rahovets. 
ΠΗΓΕΣ: Μουσείο Ιστορίας Gorna Oryahovitsa, AIB, 12 Αυγούστου 2018.
http://archaeologyinbulgaria.com/2018/08/12/restored-model-of-6000-year-old- prehistoric-loom-with-pre-alphabetic-signs-on-weights-shown-in-bulgarias-gorna-oryahovitsa/
Στα γραπτά σύμβολα των βαρών του αργαλειού της Gorna Oryahovitsa διακρίνονται επίσης τα σύμβολα σπείρα, σταυρός (σύμβολο των ιερέων του Διονύσου), κ.ά. 
(*) Η θρακική Ραχωβίτσα, είναι τοπωνύμιο πανομοιότυπο με την Αράχωβα, το οποίο απαντάται πολλαπλώς στην κυρίως Ελλάδα, πάντα σε τοποθεσίες κοντά στις ράχες των βουνών, από όπου ετυμολογείται κιόλας. 
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

 

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΦΗ ΘΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, 3.000 ΧΡΟΝΩΝ!!!

 

Επίσης και μια ταφή 3.000 χρόνων, αρχαίου Θρακόπουλου, ανακαλύφθηκε στο ίδιο αρχαίο φρούριο (της Ραχωβίτσας / Rahovets), κοντά στην νυν καλουμένη Gorna Oryahovitsa της Βουλγαρίας, παρέχοντας περισσότερες αποδείξεις ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί ενωρίτερα από ό,τι είχε αρχικώς θεωρηθεί. 
Η αρχαιολογική ομάδα με επί κεφαλής τον Iliyan Petrakiev από το Μουσείο Ιστορίας του Βέλικο Τάρνοβο αποφάσισε να ανασκάψει μέρος της εξωτερικής πλευράς του τείχους του φρουρίου και βρήκε δύο τάφους, ακριβώς έξω από αυτό. 
Ο αρχαιότερος είναι αυτός ενός παιδιού, που θάφτηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, σε εμβρυϊκή στάση. 
Το φύλο και η ηλικία του θαμμένου παιδιού, του οποίου ο τάφος είναι προσανατολισμένος από βορρά προς νότο, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί μέσω ανθρωπολογικών αναλύσεων DNA. 
Μόλις εκατοστά μακριά από την παιδική ταφή, η ομάδα του βρήκε μια άλλη ταφή, από τον Μεσαίωνα. Ο εν λόγω ενήλιξ ήταν θαμμένος σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα. Ο τάφος τους είναι προσανατολισμένος ανατολικά προς δυτικά. 
Πριν από τις ανακαλύψεις αυτές, η Ραχωβίτσα ήταν γνωστή οικισμός του 6ου αιώνα π.Χ. (και μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ.). Η πόλις κατοικήθηκε διαδοχικά από τους αρχαίους Θράκες, τους πολίτες της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Βουλγαρικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! 
Ανασκάφηκε από αρχαιολόγους το 1985 - 1991 και πάλι από το 2015. Οι ανασκαφές του 2015 στο φρούριο ήταν αξιοσημείωτες επειδή οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός σπιτιού της Εποχής του Χαλκού και ενός αρχαίου θρακικού τείχους. Το 2016, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μεσαιωνική αγορά του φρουρίου Ραχωβίτσας. Αργότερα, το φρούριο Rahovets ήταν ένα σημαντικό οχυρό κοντά στο Τάρνοβγκραντ (νυν Βέλικο Τάρνοβο), πρωτεύουσα της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Το 2017, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεσαιωνικού σκελετό ανθρώπου, ίσως Κουμάνου, συμμάχων των Βουλγάρων. (Δείγματα από αυτόν έχουν σταλεί για ανάλυση στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ). Η 4η διαδοχική αρχαιολογική περίοδος ξεκίνησε ανασκαφές στο φρούριο Rahovets τον Ιούνιο του 2018 και έχει ήδη προσφέρει ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Το 2018 οι αρχαιολογικές ανασκαφές του φρουρίου Rahovets πραγματοποιήθηκαν με συνολικό ποσόν χρηματοδότησης 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 20.000 από τον Δήμο του Gorna Oryahovitsa, 13.000 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και 5.000 από το Εθνικό Μουσείο της Ιστορίας στη Σόφια. 
ΠΗΓΕΣ: Trud, ΑΙΒ, 15 Αυγούστου 2018.

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr