Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Η 21χρονη Βουλγάρα αναζητείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα βασικά πρόσωπα κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης στις αρχές Μαΐου
Στις 22 Ιουνίου 2018, η 21χρονη Βουλγάρα Μαρία γέννησε στην Κομοτηνή. Τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα της, χωρίς το παιδί της. Ήταν η τρίτη φορά που έδινε, τόσο άμεσα μετά τον τοκετό, τέκνο της για υιοθεσία. Η νεαρή είχε ήδη κινήσει υποψίες όταν έμεινε πριν από δύο χρόνια, ετοιμόγεννη και τότε, σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Αλεξανδρούπολη. Αστυνομικοί που ερευνούσαν τη δράση κυκλώματος εμπορίας βρεφών εστίασαν στην περίπτωσή της. Εντόπισαν τα πιο πρόσφατα ίχνη της στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, πέντε μήνες μετά την τελευταία της γέννα. Είχε επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα Ιστιαίας, στην Εύβοια, για άλλη υπόθεσή της. Μιλώντας με τον συνάδελφό τους που την εξυπηρέτησε οι αστυνομικοί στάθηκαν σε μια κρίσιμη λεπτομέρεια η γυναίκα ήταν και πάλι έγκυος.
Η 21χρονη αναζητείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα βασικά πρόσωπα κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης στις αρχές Μαΐου. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση και εκκρεμεί ο εντοπισμός άλλων έξι. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος έφερναν στην Ελλάδα ετοιμόγεννες από τη Βουλγαρία, εξασφάλιζαν τη διαμονή τους στη χώρα μας και αναλάμβαναν ρόλο διαμεσολαβητή με δικηγόρους και υποψήφιους γονείς. Τα ζευγάρια των Ελλήνων πλήρωναν πάνω από 5.000 ευρώ για ένα βρέφος. Όπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση της Μαρίας, οι γυναίκες που παρέδιδαν τα νεογέννητα παιδιά τους συνήθως ήταν ιερόδουλες και τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλεύονταν την ανέχεια και την ευάλωτη θέση τους.
Τα έξοδα της γέννας και η «μοιρασιά»
Κομβικό ρόλο για να ξεκινήσουν οι αστυνομικές έρευνες στην πρόσφατη υπόθεση της Αλεξανδρούπολης φέρεται να έπαιξε η παρατηρητικότητα κοινωνικής λειτουργού, η οποία υποπτεύθηκε το ενδεχόμενο παράνομης συναλλαγής όταν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία επικύρωσης μιας υιοθεσίας. Ακολούθησε παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων από την Αστυνομία. Ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων είχε ρόλο διερμηνέα σε συμβολαιογραφική πράξη που υπέγραψε η Μαρία τον Ιούνιο του 2018 για την υιοθεσία του παιδιού της. Λίγους μήνες μετά, όταν η Μαρία έμεινε και πάλι έγκυος, ο ίδιος άνδρας φέρεται να οδηγεί το όχημα με το οποίο η 21χρονη εισέρχεται στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό Ορμενίου.
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Στις απολογίες τους και οι τέσσερις συλληφθέντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομη πράξη και αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι τον είχαν προσεγγίσει αναζητώντας μια γυναίκα που θα μπορούσε να δώσει το παιδί της σε οικογένεια Ελλήνων. «Ρωτώντας έμαθα τι έξοδα έχει μια τέτοια υπόθεση. Δηλαδή υπολόγισα ότι η βιολογική μητέρα (αν βρεθεί) και είναι από το εξωτερικό ή από την Ελλάδα ανάλογα, να πάρει για τα έξοδά της και την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ένα ποσό γύρω στις 4.000 ευρώ για κλινικές, δικηγόρους, γιατρούς και ένα ποσό περίπου 2.000-4.000 ευρώ για να μοιραστούμε οι υπόλοιποι για τα έξοδα που θα γίνονταν», ανέφερε, αλλά υποστήριξε ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε κάποια υιοθεσία. Ο δικηγόρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, Θεόδωρος Αγγλιάς, επισημαίνει πόσο δύσκολο και χρονοβόρο παραμένει το σύστημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα.
Τα τελευταία ίχνη της Μαρίας εντοπίστηκαν στην Ιταλία. Ελέγχθηκε από αστυνομικούς στην Πάντοβα τον περασμένο Φεβρουάριο και στη Βενετία τον Απρίλιο. Δεν είναι γνωστό τι της συνέβη, αν τελικά γέννησε το τέταρτο παιδί της και ποια ήταν η τύχη του.
Πηγή Kathimerini.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News