Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα | xronos.gr
1 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΗΤΗ

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα

01/03/12 - 12:00
diabitologiki_etiria_0.jpg

Μοιραστείτε το

Σεμινάριο με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης, από τη θεωρία στην καθημερινότητα» πραγματοποιείται στην Καβάλα

Σακχαρώδης διαβήτης, από τη θεωρία στην καθημερινότητα, καλείται το σεμινάριο που διοργανώνει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στην Καβάλα σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας το Σάββατο 3 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Lucy.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη διαβήτη (IDF), ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην υφήλιο είναι σήμερα 285 εκατομμύρια. Τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια. Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωή.

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Περίπου 700.000 - 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από (διαβήτη, ενώ περίπου 200.000 - 300.000 έχουν (διαβήτη και δεν το ξέρουν. Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα συμπτώματα στο (διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως. Αποτελεί «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος είναι επίσης ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη. Ο διαβήτη τύπου 2 κάποτε εθεωρείτο ως νόσος που προσέβαλε ενήλικες, ειδικά όσους έχουν ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας. Όμως, σήμερα, ο διαβήτη τύπου 2 άλλαξε πρόσωπο και προσβάλλει μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνήθως, τη στιγμή της διάγνωσης, η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 85%) είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Δεν υπάρχει ήπιος διαβήτη. Οι συνέπειές του είναι σοβαρές και αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία. «Προς το παρόν, τρόπος πρόληψης του διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχει. 

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που πιστεύεται ότι πυροδοτούν τη διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη ακόμη ερευνώνται. Αντίθετα, ο διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί έως 60%, όταν κάποιος φροντίζει να μειώσει το σωματικό του βάρος και παράλληλα να έχει συχνή σωματική δραστηριότητα. Σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι το περπάτημα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, για τουλάχιστο 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης  διαβήτη τύπου 2 από 35-40%. Υπάρχουν, λοιπόν αποδεδειγμένα, αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη ή τουλάχιστον την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 που είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το υγιεινότερο (αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με υγιεινή διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας). Είναι επιβεβλημένη η πρόληψη ή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, από την παιδική ηλικία, με τη μύηση των παιδιών στον κατά τεκμήριο υγιεινό τρόπο διατροφής από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Χωρίς την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, τα άτομα με διαβήτη είναι λιγότερο προετοιμασμένα να συμφιλιωθούν με την ιδέα για να λάβουν σωστές αποφάσεις, καθώς και να αντεπεξέλθουν ψυχικά και κοινωνικά στις απαιτήσεις του διαβήτη. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr