Ακριβότερα και δυσκολότερα τα διπλώματα οδήγησης από το 2013 | xronos.gr
ΝΕΑ ΚΟΣΤΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ακριβότερα και δυσκολότερα τα διπλώματα οδήγησης από το 2013

09/01/13 - 0:00
2223325423543 (52).JPG

Μοιραστείτε το

Μία από τις αλλαγές που προκύπτει είναι ότι οι ερασιτέχνες οδηγοί θα υποχρεώνονται να ανανεώνουν το δίπλωμα τους ανά 15 χρόνια

Τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης έρχονται  με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, με τη ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, και το κόστος θα αυξηθεί. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Γκουντέλας πρόεδρος των εκπαιδευτών οδήγησης Ροδόπης- Έβρου του σωματείου «Άγιος Χριστόφορος». Όπως έκανε γνωστό μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας. 
Παράλληλα δημιουργούνται νέες κατηγορίες οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα. «Στις μοτοσικλέτες, τα μηχανάκια, τα μοτοποδήλατα και  στα δίκυκλα αποκτάμε πλέον τέσσερις κατηγορίες. Για να βγάλει κάποιος δίπλωμα για 50αρι θα πρέπει να έρθει στις σχολές οδήγησης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δε δίνουν εξετάσεις μόνοι τους. θα περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ώστε να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Αυτό ίσως βοηθήσει και το κράτος να βγάλει κάποια έσοδα γιατί το τμήμα Μεταφορών αναλαμβάνει και την έκδοση των αδειών κυκλοφορίας στις μοτοσυκλέτες.  Κατά συνέπεια επέρχονται τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ και σε αυτή την κατηγορία των δικύκλων». 
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 

Όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, κατά τον κ. Γκουντέλα, ο νέος οδηγός του μοτοποδηλάτου μπορεί να είναι 16 ετών εφόσον οι γονείς του συναινέσουν. 
«Έπειτα έρχεται σε μία σχολή οδήγησης, τον εκπαιδεύουμε σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι κάνει εκπαίδευση ενώ τόσο καιρό πήγαιναν στην τροχαία και η τροχαία τους έκανε μόνο εξέταση». Ο ίδιος νόμος προβλέπει  οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους και πλήρη εξοπλισμό, σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από την εξέταση. «Συγκεκριμένα η νομοθεσία προβλέπει ακύρωση των εξετάσεων  και ποινή δύο μηνών στον υποψήφιο ώστε να επιστρέψει με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να δώσει τις εξετάσεις». 
Ο εξοπλισμός όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία είναι το κατάλληλο ειδικό μπουφάν με τα προστατευτικά «κόκκαλα», το αντίστοιχο παντελόνι με επιγονατίδες, τις ειδικές μπότες που χρησιμοποιούν οι οδηγοί δικύκλων για την προστασία των αστραγάλων τους,  φυσικά το κράνος το οποίο παρέχεται από τις σχολές οδήγησης και τα ειδικά γάντια. «Αυτά είναι υποχρεωτικά. Πλέον ένας υποψήφιος οδηγός ο οποίος θα πάρει μέρος στις εξετάσεις, εκτός από την υποχρέωση που έχει στα μαθήματα να κυκλοφορεί με αυτό τον εξοπλισμό, οφείλει και στις εξετάσεις να έχει μαζί του τα απαραίτητα». 
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Περαιτέρω ο κ. Γκουτέλας τόνισε ότι οι κατηγορίες των μηχανών γίνονται τέσσερις, ενώ  εισέρχεται πλέον η υποκατηγορία Α2 που αφορά μηχανές έως 400 κυβικά και μπορεί να αποκτηθεί από έναν υποψήφιο όταν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. 
«Πλέον ένας υποψήφιος που θέλει να βγάλει άδεια οδήγησης μηχανής πρέπει να είναι 24 ετών».   
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 

Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κόστος έκδοσης των διπλωμάτων. Θα ακριβύνουν τα παράβολα που θα πρέπει να υποβάλλονται με τον φάκελο του κάθε υποψηφίου.  Επιπλέον αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από τους γιατρούς. Σε αυτή την υπόθεση δεν εμπλέκεται πλέον η υπηρεσία Μεταφορών. Με τις τροποποιήσεις τις εξετάσεις των υποψηφίων θα κάνουν γιατροί που έχουν ειδική σύμβαση με την υπηρεσία Μεταφορών ωστόσο όπως είπε ο κ. Γκουντέλας, «η αμοιβή τους δε θα περιορίζεται από το παράβολο  που πληρώνουμε μέχρι σήμερα αλλά θα κόβουν μία απόδειξη».

ΑΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ 

Τα ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται ανά 15ετία και  όχι στα 65 χρόνια όπως ισχύει τώρα. Όσον αφορά στους επαγγελματίες,  υποκατηγορίες δημιουργούνται και σε ό,τι αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τη θεσμοθέτηση υποκατηγοριών  Γ1 φορτηγό έως 7,5 τόνων και λεωφορείο έως 16 θέσεων δηλαδή Δ1, κατηγορίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.  
Όσον αφορά στους κατόχους διπλωμάτων οδήγησης, αν και δεν έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις, ειδικά οι ερασιτέχνες οδηγοί, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τις σχολές οδήγησης τόνισε ο κ. Γκουντέλας.  «Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε οδηγούς που κυκλοφορούν χωρίς άδεια οδήγησης.  Και το πρόβλημα εντείνεται γιατί πλέον ανεβαίνει και το κόστος και δεν ξέρω κατά πόσο θα ανταπεξέλθουν οι νέοι», κατέληξε. 

Μελαχροινή Μαρτίδου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr