Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Αναζητείται νέο μοντέλο αναχαίτισης της πανδημίας, με δεδομένη την δικαιολογημένη κόπωση του κόσμου
Με το κινητό στο χέρι ή το έντυπο υπό μάλης κυκλοφορούν οι Κομοτηναίοι έξι και πλέον μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ αυτό το διάστημα η πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται να έχει απηυδήσει από τα περιοριστικά μέτρα. Οι κυβερνώντες ζητούν «δύο εβδομάδες» υπομονή από τους πολίτες, από τον Μάρτιο του ’20, ωστόσο οι εβδομάδες περνούν κι η υπομονή εξαντλείται, κάτι που είναι εμφανές και στην Κομοτηνή, ιδίως στο κέντρο της πόλης.
Οι εικόνες συνωστισμού στην πλατεία Ειρήνης, ιδίως βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα, είναι πλέον καθημερινότητα, με τον κόσμο δικαιολογημένα να ψάχνει λύση στον παρατεταμένο εγκλεισμό του.
Στην πιο δύσκολη στιγμή
Κι ενώ το αφήγημα για «δύο δύσκολες εβδομάδες» φαίνεται πως δεν ίσχυε στην υπερβολή του ένα χρόνο τώρα, αυτή την φορά πράγματι η κατάσταση έχει φτάσει στο όριό της, αλλά το ίδιο κι οι αντοχές των πολιτών. Έτσι, ένα και πλέον χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα εκρηκτικό «μείγμα»:
Από τη μία τα Νοσοκομεία είναι σχεδόν γεμάτα κι η πίεση του προσωπικού ασφυκτική, από την άλλη η οικονομία μπαίνει από τον θάλαμο νοσηλείας στην «Εντατική». Και μέσα σε αυτό το δίπτυχο, οι πολίτες δικαιολογημένα έχουν απηυδήσει από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, αφού βάσει στοιχείων το ιδιότυπο ελληνικό lockdown δεν συμβάλει τα μέγιστα στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι 12 μήνες φαίνεται πως δεν ήταν αρκετοί ούτε για την επαρκή στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ούτε για να μάθουμε να κυκλοφορούμε με τον ιό. Μετά από έναν χρόνο, ζητούμενες παραμένουν οι σωστές υγειονομικές συμπεριφορές των πολιτών, που εστιάζονται κυρίως στην ατομική υγιεινή, την τήρηση αποστάσεων και την σωστή χρήση μάσκας κι όχι στον επιβαλλόμενο πολύμηνο εγκλεισμό. Όμως, με την κυβερνητική πολιτική να εστιάζει έναν χρόνο κυρίως στην επιβολή εγκλεισμού, το μήνυμα της υγειονομικής «αυτοπροστασίας» δεν έχει «επικοινωνηθεί» ορθά στους πολίτες.
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πληθαίνουν οι επιστήμονες που επιχειρηματολογούν υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων σε όλους τους υπαίθριους χώρους, της άρσης των χρονικών περιορισμών και της κυκλοφορίας με το SMS, προς αποσυμφόρηση των κεντρικών δημόσιων χώρων των πόλεων, αλλά και της μερικής ανάτασης του ηθικού του κόσμου.
5 μήνες με sms και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Η κυκλοφορία με έντυπο ή sms, που στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας διατηρήθηκε για ενάμιση μήνα κι οι πολίτες την κατανόησαν, στο δεύτερο «κύμα» έχει ήδη συμπληρώσει πέντε μήνες.
Συγχρόνως, το «πλαφόν» κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00 το βράδυ, στο κέντρο της πόλης, αντί να συντελεί στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού, δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, ιδίως το διάστημα 19:00 με 21:00, οπόταν στους κεντρικούς κοινόχρηστους της πόλης κυκλοφορούν συγχρόνως άτομα τρίτης ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και πλήθος νέων. Εάν το ωράριο ήταν απελευθερωμένο, ενδέχεται να αποφευγόταν ο συνωστισμός στον εικονιζόμενο βαθμό. Το μοντέλο των sms/εντύπων και της παρατεταμένης νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι, άλλωστε, ιδιάζον ελληνικό, καθώς μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο ισχύει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η κυκλοφορία με sms/έντυπο, ενώ το μοντέλο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν παραμένει σε ισχύ, καθώς προκρίνονται ως λειτουργικότερα lockdown πραγματικής εφαρμογής στην καθημερινότητα, αλλά μικρής χρονικής διάρκειας.
Ανάκαμψη εμβολιασμών, επαρκεί;
Ως προς την πορεία των εμβολιασμών, η ΠΕ Ροδόπης έχει ανακάμψει σε σχέση με την αρχή του προγράμματος «Ελευθερία», όταν φιγούραρε στις τελευταίες θέσεις εμβολιαστικής κάλυψης πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 29/03, είχαν διενεργηθεί πανελλαδικά 1.635.676 δόσεις εμβολίων. Εξ αυτών, 1.066.880 εμβολιασμοί 1ης δόσης (9,4% εμβολιαστική κάλυψη) και 568.796 εμβολιασμοί 2ης δόσης (5,4% εμβολιαστική κάλυψη).
Στη Ροδόπη έχουν διενεργηθεί 10.036 δόσεις εμβολίων. Εξ αυτών, 6.619 εμβολιασμοί 1ης δόσης (6,1% εμβολιαστική κάλυψη) και 3.417 εμβολιασμοί 2ης δόσης (3,2% εμβολιαστική κάλυψη). Επομένως, η ΠΕ Ροδόπης παραμένει αρκετά πιο χαμηλά από τον πανελλαδικό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης.
Μέχρι και σήμερα στο Νομό λειτουργούν πέντε εμβολιαστικά κέντρα, τρία στην Κομοτηνή (Νοσοκομείο για Pfizer και AstraZeneca, Κέντρο Υγείας για Pfizer) κι από δύο στον υπόλοιπο Νομό (Κέντρο Υγείας Σαπών για Pfizer και Κέντρο Υγείας Ιάσμου για AstraZeneca). Προσεχώς, αναμένεται η λειτουργία άλλων δύο εμβολιαστικών κέντρων στο Νομό, προς περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας.
Με πέντε εμβολιαστικά κέντρα, η ΠΕ Ροδόπης έχει δυνατότητα περί των 250 εμβολίων ημερησίως, ήτοι 50 σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο. Ενδεικτικά, στις 29/03 έγιναν 79 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 118 εμβολιασμοί 2ης δόσης, δηλαδή περί των 200 συνολικά. Το τελευταίο διάστημα και στην ΠΕ Ροδόπης έχει ενταθεί η καχυποψία πολιτών ως προς τον εμβολιασμό, ιδίως στον ορεινό όγκο του Νομού, καθώς οι αρμόδιοι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με επιστημονικό μεν, αλλά κατανοητό σε όλους τρόπο, την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για το ασφαλές «άνοιγμα» της κοινωνίας.
Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News