Η κ. ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ. ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ «ΧΡΟΝΟ». ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΤ? ΟΥΣΙΑΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΤΙΔΗ. | xronos.gr
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η κ. ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ. ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ «ΧΡΟΝΟ». ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΤ? ΟΥΣΙΑΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΤΙΔΗ.

15/03/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Κύριε διευθυντή του Χρόνου,
Ανυπόγραφο άρθρο της εφημερίδας σας 11.03.2011 καθυβρίζει το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», ονομάζοντάς το «ανθελληνικό» και «παταγωδώς αποτυχημένο». Κάνει όμως και κάτι άλλο, συκοφαντεί τους υπευθύνους του για «σπατάλες» και «προκλητικά έξοδα, άσκοπα ταξίδια και πολυτελείς συνεστιάσεις».

Το άρθρο αναπαράγει συκοφάντηση του προγράμματος από τον βουλευτή του ΛαΟΣ, κο Η. Πολατίδη. Να δεχτώ ότι ο συντάκτης σας δεν σκέφθηκε πως θα ήταν ποτέ δυνατό να δημοσιοποιεί κατηγορίες ασύστατες και ψευδείς ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που επιπλέον λόγω της θέσης του χαίρει ασυλίας για το αδίκημα της συκοφαντίας. Το πρόγραμμα όμως είναι από πολλά χρόνια γνωστό στη Θράκη, σε όλο τον τοπικό τύπο και στην εφημερίδα σας.

Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το πρόγραμμα διαχειρίζεται ειδική υπηρεσία του πανεπιστημίου Αθηνών που υπόκειται σε συστηματικούς ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, ενώ χρήση των κονδυλίων για οτιδήποτε δεν προβλέπεται ρητά στα επισήμως εγκεκριμένα τεχνικά του δελτία δεν επιτρέπεται.  
Είναι γνωστό επίσης ότι τα κονδύλια του προγράμματος από το 1997 αναλώθηκαν για τα εξής: (α) Για να γίνουν εκατοντάδες ανά σχολικό έτος ώρες διδασκαλίας σε χιλιάδες μαθητές της μειονότητας μετά τη λήξη του κανονικού σχολικού ωραρίου. (β) Για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν 8 εξωσχολικά Κέντρα ελληνομάθειας και κινητές μονάδες που επισκέπτονταν τα απομονωμένα μειονοτικά χωριά. (γ) Για να παραχθεί πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό για το δημοτικό και το γυμνάσιο, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ελληνομάθεια των μειονοτικών μαθητών. (δ) Για να γίνουν εκατοντάδες το χρόνο επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και να παραχθεί πλούσιο επιμορφωτικό υλικό, έντυπο και διαδικτυακό, που συνέβαλαν στη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας με πολύ θετικές συνέπειες στην επίδοση των μαθητών. 

Είναι γνωστό στη Θράκη, όλο τον τοπικό τύπο και την εφημερίδα σας ότι σε αυτά τα πολλά και σημαντικά αναλώθηκαν τα υψηλά κονδύλια του προγράμματος.
Είναι τραγικωμικό να αναφέρει η εφημερίδα σας «σπατάλες» και «πολυτελείς συνεστιάσεις» για ανθρώπους που επί χρόνια ανεβοκατεβαίνουν τα βουνά της Θράκης, γιατί γνωρίζετε καλύτερα από τον κάθε Αθηναίο ή Σερραίο πόσο κραυγαλέα αντίθετο με την «πολυτέλεια» είναι και πόσος μόχθος χρειάζεται για να μεταφέρει κανείς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της μειονότητας έως και στα δυσπρόσιτα και απομονωμένα μειονοτικά χωριά.
 Είναι και κάτι άλλο. Το πρόγραμμα είναι από καιρό στόχος του κόμματος του ΛαΟΣ με επιχειρήματα που νομίζει πατριωτικά. Με δεδομένα όμως τα αποτελέσματά του και την αναγνώρισή του, φαίνεται ότι η επί μήνες καταιγιστική εκστρατεία με ψευδείς πολιτικές καταγγελίες δεν απέδωσε. Έτσι ο κος Πολατίδης κατέφυγε στη μέθοδο της σπίλωσης με συκοφαντικές αναφορές σε «σπατάλες» δημόσιου χρήματος. Μέθοδος απολύτως αχαρακτήριστη, αλλά και επικίνδυνη για την κοινωνία γενικότερα.

Έχω μερικές ερωτήσεις για το συντάκτη σας που έσπευσε τόσο άκριτα να αναπαράγει συκοφαντίες εναντίον της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου. Πώς είναι νοητό ένα άτομο να έχει συμβάλει στη «σπατάλη» δημόσιου χρήματος και ωστόσο να έχει παραμείνει επί 14 χρόνια επικεφαλής υπεύθυνη ενός προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας επί θητείας επτά στη σειρά υπουργών (τεσσάρων του ΠαΣοΚ και τριών της ΝΔ); Σας πληροφορώ ότι αυτό δεν συνέβη σε κανένα αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με κονδύλια του ΕΚΤ. Πώς είναι νοητό μια «ανθελληνίς» να έχει από το 1997 καθοδηγήσει εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, των οποίων η σκληρή εργασία να έχει συμβάλλει στην επιτυχία της από δύο δεκαετίες νέας πολιτικής για τη μειονότητα, με σχεδόν θεαματικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα; Αναφέρω μόνο ενδεικτικά τη δραστική μείωση της σχολικής διαρροής: το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του υποχρεωτικού σχολείου το 2000 (με εθνικό μέσο όρο 8%) έφτανε στο 65% του συνόλου των μαθητών της μειονότητας. Μόλις το 2006-07 είχε ήδη πέσει στο μισό, κοντά στο 30% και συνεχίζει η πτωτική τάση.

Τέλος, πώς είναι νοητό να αναπαράγονται απαράδεκτες συκοφαντίες με τη μορφή «ειδήσεων», για ένα πρόγραμμα που από καιρό έχει πλέον επίσημη και ευρύτερη αναγνώριση, τόσο από τις ελληνικές αρχές (όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ αλλά και ΝΔ) καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ως «καλή πρακτική» της Ελλάδας για τις μειονότητες (τιμή που κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν έχει λάβει).

Άννα Φραγκουδάκη
Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος
για την «Εκπαίδευση των Παιδιών
της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη»

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr