Κλάδος σε ανάπτυξη το ηλεκτρονικό επιχειρείν | xronos.gr
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ LIKE ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Κλάδος σε ανάπτυξη το ηλεκτρονικό επιχειρείν

19/01/13 - 12:00

Μοιραστείτε το

Για τα επόμενα 4 χρόνια το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι από τους λίγους κλάδους της εθνικής οικονομίας που θα αναπτυχθεί περαιτέρω 2 – 3 δις ευρώ, παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους Τις σύγχρονες τάσεις στη χώρα μας καταγράφει στο «Χ» ο καταγόμενος από την Ξυλαγανή καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης διευθυντής στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Κλάδος σε ανάπτυξη είναι το ηλεκτρονικό επιχειρείν για τα επόμενα χρόνια και είναι ένας τομέας στον οποίον μπορούν να εμπλακούν νέοι άνθρωποι, που σήμερα βρίσκουν κλειστές πόρτες στην παραδοσιακή επιχειρηματικότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο καταγόμενος από την Ξυλαγανή καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης διευθυντής στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγράφοντας στο «Χ» τις σύγχρονες τάσεις της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Κάνουν «like» στο ηλεκτρονικό εμπόριο, φέρει ο τίτλος που άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Έθνος», κάνοντας γνωστό μέσω αυτού ότι η πιο σημαντική τάση, που καταγράφεται για τον Έλληνα καταναλωτή, είναι η σημασία που προσδίδει στην ασφάλεια και τη νομική κάλυψη των συναλλαγών του Η ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καταγράφει ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου B-C (επιχείρηση προς καταναλωτή) ήταν μεγάλη το 2012, αφού 1,9 εκατ. 

Έλληνες συνολικά αγόρασαν on line προϊόντα ή υπηρεσίες αξίας 2,9 δισ. €, έκαναν κατά μέσο όρο ετησίως 20 αγορές μέσω του Διαδικτύου συνολικής αξίας 1.600?. Άρα στους βασικούς δείκτες μέτρησης της on line αγοράς είχαμε αύξηση το 2012 κατά 25-35% σε σχέση με το 2011, ενώ στις συνολικές αγορές από το Internet η αύξηση ήταν πάνω από 50% αφού πέρυσι το σύνολο αγορών ήταν στο 1,8 δισ. ?. Η πιο σημαντική όμως τάση που καταγράφεται για τον Έλληνα on line καταναλωτή είναι η σημασία που προσδίδει στην ασφάλεια και τη νομική κάλυψη των συναλλαγών του, καθώς και η δυσπιστία του στο να δώσει προσωπικά δεδομένα στις on line συναλλαγές του. 

Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων on line καταναλωτών και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου B-C. Στις συνολικές αγορές από το Ιντερνετ υπήρξε αύξηση πάνω από 50%. Μόλις πριν μερικές μέρες ο συμπολίτης μας καθηγητής κ. Δουκίδης μίλησε σε συμπόσιο επιχειρηματικότητας για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, που είναι άλλωστε ο χώρος στον οποίον εξειδικεύεται, πως δηλαδή οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και γενικά τις τεχνολογίες για να αναπτύξουν νέα επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και βέβαια εξωστρεφή δραστηριότητα. Ο «Χ» του έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Το ηλεκτρονικό επιχειρείν πως μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα;
-Το ηλεκτρονικό επιχειρείν αφορά επιχειρήσεις που πουλούν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που πωλούν σε επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτοματοποιεί αυτό που λέμε διεπιχειρησιακές συναλλαγές. Αυτό το οποίο εμείς καταλαβαίνουμε σαν άτομα είναι κυρίως το κομμάτι προς τους καταναλωτές, για παράδειγμα έχω ένα ξενοδοχείο πως θα μπορέσω να το προωθήσω καλύτερα, έτσι ώστε ένας ξένος να μπορεί να δει το ξενοδοχείο και να κάνει την κράτηση απευθείας ή αν έχω ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα πως θα μπορέσω να τα κάνω πιο γνωστά στον ευρωπαϊκό χώρο και να κάνω στη συνέχεια συναλλαγές αυτόματα με τους πελάτες μου που είναι καταστήματα. Εάν το προϊόν είναι υπηρεσία και δεν χρειάζεται μεταφορά, τότε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Η Ελλάδα είναι πίσω στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στη χώρα μας 2 εκ. Έλληνες κάνουν συναλλαγές 2,5 δις ευρώ, ενώ εάν είχαμε τους μέσους όρους της Ευρώπης θα έπρεπε να υπήρχαν 4 εκ. Έλληνες με 5 δις ευρώ συναλλαγές. Όμως το ηλεκτρονικό εμπόριο για τα επόμενα 4 – 5 χρόνια θα είναι από τους λίγους κλάδους της εθνικής οικονομίας που θα αναπτυχθεί περαιτέρω 2 ? 3 δις ευρώ. Υπάρχει νέος κόσμος που πιθανόν προβληματίζεται, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι ένας χώρος όπου μπορούν να εμπλακούν νέοι άνθρωποι. 
Στην προώθηση προϊόντων τι μπορεί να προσφέρει το ηλεκτρονικό επιχειρείν;
-Είναι θέμα επικοινωνίας, να σε βρούνε. Μία μικρή εταιρεία με πολύ χαμηλό κόστος μπορεί να γίνει ευρέως γνωστή. Αυτή τη στιγμή ο διαφημιστικός προϋπολογισμός μέσα από τα ψηφιακά μέσα είναι περίπου στο 1/5 από το κλασικό που γινόταν μέσω άλλων μέσων. Μπορεί να αυτοματοποιήσει τις συναλλαγές που κάνεις με επιχειρήσεις. Για παράδειγμα μία εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
Δίνονται κίνητρα για το ηλεκτρονικό επιχειρείν στους νέους επιχειρηματίες ιδιαίτερα;
-Δυστυχώς όχι, βέβαια τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Έχουν εξαγγελθεί προγράμματα και μάλιστα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης και πιστεύω ότι θα επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα 400 εκ. ευρώ. Για τα επόμενα 3 χρόνια δημιουργείται μία ευκαιρία. 

Διατελέσατε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Τι συμβαίνει και δε μειώνονται οι τιμές;
-Το βασικό ερώτημα είναι αν παράγουμε στην Ελλάδα ή όχι, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Δυστυχώς τα τελευταία 30 χρόνια μέχρι ένα βαθμό καταστρέψαμε αυτό που ονομάζουμε ελληνική παραγωγή. Δε θα πούμε ποιος φταίει και τι, αλλά αυτή τη στιγμή σε ένα τυπικό ελληνικό μάρκετ ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων εισάγεται. Εφόσον εισάγεται δεν μπορεί να επηρεαστεί η τιμή του, γιατί η τιμή αφορά ένα προϊόν που έρχεται από τη Γερμανία, την Αγγλία και άλλου. Στην Ελλάδα σήμερα το κόστος του προσωπικού στη μεταποίηση είναι 15-20%, άρα μειώνοντας τους μισθούς κατά 10%, στην ουσία επηρεάζεις μόνο κατά 2% την τελική τιμή. Άρα το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στο κόστος του προσωπικού και αυτό πρέπει να το καταλάβουν κυρίως αυτοί που μας κυβερνούν. Υπάρχει το κόστος ενέργειας το οποίο είναι αυξημένο κατά 50% τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Επίσης δεν έχουμε ευέλικτα συστήματα μεταφορών. Πέστε μου ποιος Έλληνας επιχειρηματίας σήμερα θα εμπιστευτεί το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχει η γραφειοκρατία, η οποία κοστίζει πολλά σε έναν Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον σε έναν επιχειρηματία. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάζεται 18 μήνες για να ιδρυθεί μία επιχείρηση στην Ελλάδα και 48 ώρες στην Αγγλία. Τέλος δεν υπάρχει απελευθέρωση στην πώληση προϊόντων. Από τη στιγμή που ανοίγεις την αλυσίδα πώλησης δημιουργείται ανταγωνισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια η μοναδική μείωση τιμής κατά 22% έγινε στο βρεφικό γάλα, γιατί αποφάσισαν στην κυβέρνηση να απελευθερώσουν το κανάλι πώλησης, ώστε το προϊόν να πωλείται όχι μόνο στα φαρμακεία, αλλά και στα μάρκετ. Αν θέλουμε λύσεις το πιο εύκολο είναι να εκδοθεί μία υπουργική απόφαση που απελευθερώνει το κανάλι πώλησης, το απέδειξε το παράδειγμα με το βρεφικό γάλα, σε μία μέρα η τιμή του μειώθηκε 22%. Το σημαντικό είναι να ξαναφέρουμε την παράγωγη στην Ελλάδα και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας. Πρέπει να στηρίξουμε τη γεωργία, αλλά κυρίως την κτηνοτροφία, που είναι το πιο αγνό ελληνικό προϊόν.  Η ανάπτυξη γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους, ανοίγεις αγορές, αυξάνεις την αγοραστική δύναμη, κάνεις ιδιωτικοποιήσεις και δημιουργείς νέα επιχειρηματικότητα. Δεν πρέπει να κατευθυνθούμε μόνο σε μία πλευρά, αλλά πρέπει να δούμε και τους τέσσερις αυτούς πυλώνες. 


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΥΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics (1981), και Διδακτορικό στην Προσομοίωση / Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics - LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE σαν Teaching Assistant στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981-84), Λέκτορας στην Πληροφορική (1984-90) και επισκέπτης καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα (1992-93). Το 1990 ήλθε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής. Αυτή τη στιγμή είναι Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1996-2004 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Brunel University και έχει διδάξει επίσης στο London Business School. Διδάσκει και ερευνά τις θεματικές περιοχής του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Διοίκησης και Στρατηγικής Πληροφοριακών Συστημάτων, Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης, Καινοτομία και Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Προσομοίωση.
Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ELTRUN (ELectronic Trading Research UNit: http://www.eltrun.aueb.gr), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 50 ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο σε ερευνητικά έργα, και έχει διοικήσει επιτυχώς πάνω από 35 διεθνή ερευνητικά έργα και έχει επιβλέψει με επιτυχία 13 Υποψήφιους Διδάκτορες (LSE, ΟΠΑ, Warwick, Brunel).
Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 15 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) συμπεριλαμβανομένων των: Decision Making: Recent Developments and Worldwide Applications (with St. H. Zanakis C. Zopounidis Eds), Springer; (2000). Social and Economic Transformation in the Digital Era (with N. Mylonopoulos, N. Pouloudi Eds), IGI Global, (2003). Consumer Driven Electronic Transformation: Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain (with A.P. Vrechopoulos Eds), Springer; (2005). Interactive Digital Television: Technologies and Applications (with G. Lekakos, K. Chorianopoulos Eds), IGI Global, (2007).
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά όπως: The Journal of Retailing, The European Journal of Information Systems, The Journal of Strategic Information Systems, The Journal of the Operational Research Society, The Journal of Decision Support Systems, The International Journal of Electronic Commerce, Industrial Management and Data Systems, Journal of Information Technology, International Journal of Education and Computing, The European Journal of Operational Research, The Journal of Expert Systems with Applications, The Journal of Knowledge-Based Systems, The International Transactions in Operational Research, OMEGA, κ.α καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. 
Είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας των Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών: "Journal of Strategic Information Systems", "Journal of Decision Systems", "International Journal of Electronic Markets", "Business Process Management Journal", "Information Systems and eBusiness Management Journal", "International Journal of Mobile Communication" κλπ. Υπήρξε 7 φορές επισκέπτης εκδότης (guest editor) στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά: "Journal of the O.R. Society" (2 φορές το 1990), "European Journal of Information Systems" (1993), "International Journal of Electronic Commerce" (1999), "Journal of Information Technology" (1999), International Journal of Electronic Commerce (2003), "Supply Chain Management: An International Journal (2007)".
Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο "European Case Award" από τον Οργανισμό ECCH στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr