Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ιταλία
Σαφή μηνύματα στην Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο στέλνει το κείμενο συμπερασμάτων που συνυπέγραψαν οι επτά χώρες του Νότου (MED7) κατά την Σύνοδο στην Κορσική.
Πιο συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη της Αζαξιό, όπως ονομάστηκε, σύμφωνα με την «Καθημερινή», επισημαίνεται στην παράγραφο 6 που αναφέρεται «στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Μεσόγειο», πως οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο «για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας».
Διεθνές Δίκαιο
Οι ηγέτες των επτά χωρών του Νότου (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα) καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο «και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται πως οι ηγέτες καλωσορίζουν «τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «εκφράζουν τη λύπη τους» για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ δηλώνουν -σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου- ότι συμφωνούν «να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους (σ.σ. κυρώσεων) με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό μάλιστα να υιοθετηθούν άμεσα».
Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν αποφασίσει να τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Μεγάλη ενόχληση της Τουρκίας
Την ίδια ώρα πάντως, μεγάλη φαίνεται ότι είναι η ενόχληση της Τουρκίας από τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα και την Κύπρο οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Κορσικής, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο και την προκλητική φρασεολογία στην ανακοίνωση-απάντηση στα μηνύματα της συνόδου από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποί φτάνει στο σημείο να απαιτήσει από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι επαναφέρει επίσης το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών.
Η Τουρκία καταγγέλλει ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ, οι οποίοι προειδοποίησαν για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο «Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστηρίζει ο κος Ακσόι.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Ο κος Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News