20/03/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

20/03/2013

21/03/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Καλά τα μεγάλα όχι, τα λάβαρα της επανάστασης, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο Μόσκοβος που θα μας βοηθήσει, αλλά τι γίνεται από σήμερα στην πολύπαθη Κύπρο; Γιατί όλες οι αποφάσεις καλές ή κακές έχουν το κόστος τους, που συνήθως βέβαια το πληρώνει ο απλός πολίτης στα επόμενα σχέδια διεξόδου από την κρίση.

-Και ο απλός πολίτης που δεν έχει μετρητά στις τράπεζες για κούρεμα, αλλά την δουλειά του, το μισθό του και την σύνταξη. Και αφού σύσσωμη η Κυπριακή κοινωνία και καλώς βέβαια δεν δέχθηκε το κούρεμα αυτών που έχουν, πως θα δεχθεί άραγε πιο επώδυνες αποφάσεις, εκποίηση των οικοπέδων του φυσικού αερίου και τροΐκανή  επίθεση στο εισόδημα όλων και την αγοραστική τους δύναμη;

-Αν συνδυαστούν όλα αυτά και με το κλείσιμο δύο τραπεζών όπως σχεδιάζεται για αντίποινα στο όχι, τι θα πράξει τότε η Κύπρος; Είναι τυχαίο λέτε ότι σύμβουλος του ρώσου προέδρου είναι πρώην Γερμανός καγκελάριος; 

-Πάντως το αξιέπαινο, πέραν των προβληματισμών που προκύπτουν είναι το μεγάλο «ΟΧΙ» ενός μικρού λαού στις ορέξεις της τρόικας και με δεδομένο την πλήρη υποταγή και συμμόρφωση της Ελλάδος στα σκληρά μέτρα και τα σχέδια των δανειστών.

-Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κυριολεκτικά πρόβλημα αξιοπιστίας αν τελικά υποκύψει έστω και εν μέρει η Μέρκελ στις απαιτήσεις των Κυπρίων, για να μην χάσει περισσότερα. Δείχνοντας ότι πάντοτε υπάρχει και άλλος δρόμος, άλλη λύση και πραγματική διαπραγμάτευση, χωρίς να υποστέλλεται η σημαία της διεκδίκησης από την αρχή.

 Πολλοί νομοί με έντονες αντιδράσεις φοιτητών και πολιτών, απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργίες πείνας ακόμα, κατάφεραν να αλλάξουν τις πρώτες αποφάσεις του σχεδίου «Αθηνά» για την συγχώνευση και κατάργηση των Πανεπιστημίων. Εμείς επαναπαυθήκαμε στην αρχή στις διαβεβαιώσεις του υπουργού και πιστέψαμε σε αλλαγές μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

- Και συγχρόνως  ξεχάστηκαν  και οι  υποσχέσεις των πρυτανικών αρχών ότι θα έκλειναν άλλη μια εβδομάδα το ΔΠΘ αν ο υπουργός Παιδείας δεν δεσμεύονταν εγγράφως για τις αλλαγές που υποσχέθηκε στον πρύτανη στην προηγούμενη Σύγκλητο. Ήδη η δημοσιοποίηση των μηχανογραφικών έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του υπουργείου.

-Και τώρα που οι καταστάσεις πιέζουν αφόρητα η αναβολή της Συγκλήτου για μια εβδομάδα άραγε ποιον εξυπηρετεί; Με δεδομένο ότι και ο Άγιος φοβέρα θέλει για να μας ακούσει, πόσο μάλλον ένας υπουργός Παιδείας. Συγχώνευση σχολών σημαίνει συρρίκνωση του ακριτικού μας πανεπιστημίων που με τόσο κόπο στήθηκε.

-Είναι αφέλεια να πιστεύουν κάποιοι ότι θα φέρουν περισσότερους φοιτητές και καθηγητές με λιγότερες σχολές. Και ήδη ο χρόνος διεκδίκησης μετρά αντίστροφα για το Δ.Π.Θ. Δίκαια φώναζε προχθές στην αναβληθείσα  Σύγκλητο  καθηγητής, ότι είναι ντροπή για την τοπική κοινωνία και τις πανεπιστημιακές αρχές, να αντιδρά δυναμικά μόνο ο νέος «παπάς» και όχι όλοι οι υπόλοιποι που πρέπει να αντιδράσουν έντονα. Εννοώντας φυσικά το νέο μητροπολίτη μας.

 Τελειώνει πάλι φαίνεται η προθεσμία για τα προγράμματα επιμόρφωσης μουσουλμανοπαίδων και οι εκδηλώσεις καθώς και εκπομπές που επαινούν την προσπάθεια, άρχισαν να πληθαίνουν όχι μόνο στην Θράκη αλλά και στην Αθήνα. Έτσι με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, θα συζητηθεί στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου η εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. 

-Με ομιλητές την Μαριέττα Γιαννάκου, Παύλο Τσίμα, Κωστή Παπαναστασίου, Άννα Φραγκουδάκη και Σεριφέ Σιράκ και μουσική υπόκρουση από τους Βαλκανατόλια. Εντύπωση όμως μας προκαλεί γιατί δεν επέλεξαν για ένα τέτοιο ζήτημα να παρευρεθεί στην συνάντηση αυτή και ένας εκπρόσωπος της νέας επιτροπής που φτιάχτηκε και συνεδρίασε ήδη προχθές για την μειονοτική εκπαίδευση στο ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ;

-Ούτε κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, αφού το συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα, αλλά προσκάλεσαν την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου  να έρθει από τις Βρυξέλλες; Μήπως με τις προτάσεις για τα νέα προγράμματα επιμόρφωσης ή όπως θα επονομαστούν, μάλλον θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο και μέσω του ΔΠΘ, αποκλείοντας την ομάδα Δραγώνα – Φραγκουδάκη; 

-Κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι ήδη έκλεισε αυτός ο κύκλος, απέδωσε ότι ήταν να αποδώσει και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις μετ? επαίνων αυξάνονται τελευταία; Ψάχνοντας για υποστηρικτές;

 Στα πλακόστρωτα στενά πίσω από το ΙΚΑ, στο τέρμα της Εκτενεπόλ, αλλά και πίσω από την παλιά πρυτανεία, είναι τα σημεία της πόλης που ζωντανεύουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες μέχρι το πρωί. Νεαρές υπάρξεις συνήθως εισαγόμενες που προσπαθούν να συμπληρώσουν το νυχτοκάματο μετά την σκληρή δουλειά στο μπαρ, αλλά και κάποιες  φοιτήτριες όπως μας πληροφορούν, προσφέρουν τις γνωστές υπηρεσίες και απολαύσεις σε τσουχτερές τιμές όμως για εποχή κρίσης.

-Χωρίς νταβατζήδες και προστάτες όπως συνήθως λειτουργεί το σύστημα της ελεύθερης πορνείας και σε σημεία τέτοια κεντρικά βέβαια της πόλης που δεν δημιουργούν υποψίες και συγχρόνως παρέχεται και προστασία, γιατί με μια φωνή όλο και κάποιοι περίοικοι θα τρέξουν. 

-Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται γι? αυτό το νέο φαινόμενο που προέκυψε από την κρίση και όχι μόνο, χαριτολογώντας λένε ότι η Κομοτηνή απέκτησε την «Συγγρού» της και βέβαια όχι μόνο ένα δρόμο, αλλά τρεις.

-Ελπίζουμε να περιοριστεί μέχρι εκεί και να μην γενικευθεί, γιατί αυτές που κάνουν την δουλειά αυτή, είναι δυστυχώς πολύ νεαρά κορίτσια.

 Περαστικά να ευχηθούμε  στον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, που την επομένη της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη  νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, όπου οι γιατροί διέγνωσαν μια βαρβάτη πνευμονία.

-Παρά την απόφαση των γιατρών να παραμείνει κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο για νοσηλεία , δεν συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις. Και προτίμησε όπως πληροφορούμαστε να παραμείνει σπίτι του για να μπορεί να βλέπει την αλληλογραφία και να διεκπεραιώνει τα επείγοντα θέματα του δήμου.

-Τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες του συνέστησαν οι γιατροί να ξεκουραστεί και να μην έρθει σε επαφή με κόσμο προκειμένου να αναρρώσει πλήρως, αλλά βρήκε την ώρα να έρθει ο Αμερικάνος πρόξενος σήμερα και προφανώς θα κάνει την υπέρβαση για να τον υποδεχθεί. 

-Και φυσικά αν πάει στο γραφείο προφανώς θα κολλήσει εκεί  με τις υποχρεώσεις που μαζεύτηκαν. Η πνευμονία θα περάσει βέβαια, αλλά ο δημαρχιακός βραχνάς  της καθημερινότητας μάλλον είναι μόνιμη αρρώστια.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr