23/04/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

23/04/2013

23/04/13 - 12:00

Μοιραστείτε το

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας και των  γεγονότων της 21ης Απριλίου, αλλά και του κινήματος των αξιωματικών στην περιοχή μας στο βασιλικό αντιπραξικόπημα στις 13 Δεκέμβρη στην Βόρεια Ελλάδα, μας διηγείται στα απομνημονεύματά του που είδαν πρόσφατα προ μηνός το φώς της δημοσιότητας, ο αείμνηστος στρατηγός Γεώργιος Καρούσος. 

-Που αργότερα βέβαια φυλακίστηκε, βασανίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση και αποκαταστάθηκε μετά το 1974 με την τοποθέτησή του ως πρώτου διοικητή του 4ου Σώματος Στρατού στην Ξάνθη. Να διευκρινίσουμε όμως ότι ο ίδιος όπως και πολλοί αξιωματικοί δεν ήταν στο πλευρό του βασιλιά όπως φαίνονταν, αλλά το έβλεπαν ως μοναδική ευκαιρία να τελειώνουν γρήγορα με το χουντικό καθεστώς. 

-Αναφέρεται ο στρατηγός στις επαφές  που είχε τηλεφωνικά με τους διοικητές της Βόρειας Ελλάδας για να κινηθούν εναντίον της δικτατορίας ώστε να καταλάβουν την περιοχή μέχρι την Θεσσαλονίκη και στο σύνταγμα του Έβρου που κινήθηκε προς την Κομοτηνή. 

-Ενώ παράλληλα κινήθηκαν και από Λαμία προς Αθήνα, ζητώντας συγχρόνως και από τον διοικητή της Καβάλας να κινηθεί προς Κοζάνη και το αεροδρόμιο για την προστασία του βασιλιά. Ήδη βέβαια ο Κωσταντίνος ήταν στην Καβάλα και όδευε προς την πόλη της Κομοτηνής, που ήταν τα επιτελείο που θα οργάνωνε το αντιπραξικόπημα.

-Αλλά από την αρχή διέκρινα λέει ο στρατηγός ότι υπήρχε ένα μούδιασμα, ένας ισχυρός προβληματισμός γιατί οι περισσότεροι  στρατιωτικοί και από τους συνταχθέντες με την δικτατορία, εκτιμούσαν ότι θα πέσει μόνη της εντός της ημέρας η χούντα και προέβαλλαν το επιχείρημα ότι ήθελαν να αποφύγουν μια αιματοχυσία πάλι στην Ελλάδα και συγκρούσεις ακόμα και όμορων στρατοπέδων στην περιοχή. 

 Η Κομοτηνή και τα τεθωρακισμένα ήταν το κουμπί της ανατροπής λέει ο στρατηγός, αλλά «εκείνο που συνέτρεξε στην επαναστήλωση της δικτατορίας, ανεξάρτητα με τα όσα μετά ισχυρίστηκε ο καθένας, ήταν η άστοχη ενέργεια η οποία εγένετο στο στρατόπεδο της Κομοτηνής, στην οποία συνελήφθη ο τότε διοικητής των τεθωρακισμένων του σώματος στρατού, ο Αντρέας Ερσελμαν, ο συγχωρεμένος, και η μετ’ ολίγον σύλληψη του διοικητή του Τρίτου Σώματος Στρατού, ενός εκ των στελεχών στα οποία στηρίχθηκε το βασιλικό αντιπραξικόπημα».

-Και έτσι συνεχίζει ο στρατηγός στα απομνημονεύματά του «Όλα αυτά αποδυνάμωσαν την προσπάθεια και βεβαίως κυρίως τα εκδηλωθέντα από μικρά στελέχη του στρατού της περιοχής Αλεξανδρουπόλεως έως και Κομοτηνής, της περιοχής Θεσσαλονίκης επίσης ώστε, να εγκαταλειφτεί η προσπάθεια τις πρώτες απογευματινές ώρες». Και ο βασιλιάς βέβαια να φυγαδευθεί στο εξωτερικό, αλλά η περιοχή να γλυτώσει από έναν εμφύλιο σπαραγμό.

-Χρόνια προσπαθούσε να καταλάβει ο στρατηγός πως μπόρεσαν τόσοι αξιωματικοί που ήταν αγωνιστές παλιότερα, να συνταχθούν με την χούντα και προσπαθούσε να το ερμηνεύσει ως «θέμα φρονήματος με την κουλτούρα του αξιωματικού και το πολιτιστικό επίπεδο». Και τελικά πείστηκε ότι «όλα εκείνα τα παλικάρια που εξεδηλώθησαν υπέρ της 21ης Απριλίου και μάλιστα τόσο επιθετικά και ιδιαίτερα κατακτητικά» για τον ίδιο, «απλώς κάθισαν στα αυγά τους».

-Για να καταλάβει για δεύτερη φορά πως «ο φτωχός Έλληνας αξιωματικός ήταν υποταγμένος στην …φραντζόλα». Όπως υποταγμένοι ήταν στην φραντζόλα οι περισσότεροι,  γι? αυτό η χούντα κυβέρνησε πραξικοπηματικά 7 χρόνια για να πέσει βέβαια κάτω από το βάρος της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Και πολλοί όψιμοι αγωνιστές ανακάλυψαν πολύ αργότερα ότι δήθεν είχαν και αντιστασιακή δράση.

 Μετά την πρόσφατη δικαστική διαμάχη του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή για το ισλαμικό τέμενος των Αθηνών, που το διεκδικεί ως χώρο λατρείας για τις δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνους της Αθήνας, άλλος ένα πονοκέφαλος προστέθηκε στην κυβέρνηση. 

-Εκτός του μητροπολίτη Πειραιά που ζητούσε την ακύρωση του σχεδιασμού για το τέμενος, έρχεται τώρα και ένας βουλευτής της ΝΔ και περιφερειακός σύμβουλος  ο Βασίλης Κικίλιας και τάσσεται ευθέως κατά της οικοδόμησης του στην πόλη των Αθηνών. Όχι μόνο εκτός δήμου Αθηνών αλλά και εκτός των δήμων που συνθέτουν τον αστικό ιστό της Αττικής, δηλαδή τις συνοικίες. 

-Αυτή είναι η πρώτη διαφοροποίηση από τη Ν.Δ., αλλά αρκετοί βουλευτές της λαϊκής δεξιάς, ανεπίσημα βέβαια, αντιδρούν στην ιδέα ανέγερσης ενός τεμένους στο πάρκο του Βοτανικού. Οι λόγοι που προβάλλει ο Βασίλης Κικίλιας είναι τρεις, ξεκινώντας από την δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων στην περιοχή, βάζοντας βέτο στην κατάργηση όλων των παράνομων λατρευτικών χώρων στα υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών στην Αθήνα και ζητώντας ανταποδοτικά την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

-Μόνο έτσι με αυτές τις προϋποθέσεις αποφάνθηκε ο βουλευτής θα εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα της ισονομίας και ισοπολιτείας, για να γίνει αποδεκτή η ανέγερση του τεμένους. Βέβαια το πρόβλημα του βουλευτή αλλά και άλλων που αντιδρούν δεν είναι οι λόγοι που αναφέρουν, αλλά η ψηφοθηρική τους ανησυχία, για την διαρροή των ψηφοφόρων τους πιο δεξιά και ειδικά προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

-Και για τους ευτελείς αυτούς λόγους αγνοούν μια πραγματικότητα και αφήνουν το περιθώριο, να παίξει το παιχνίδι του ηγέτη των μουσουλμάνων της Αθήνας η Τουρκία. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος με την λογική της αντιπαράθεσης προς τους Χρυσαυγίτες.

 Ο προφέσορας των Αμερικανικών πανεπιστημίων και πρώην πρωθυπουργός μας που κρατά την βουλευτική του έδρα παρόλο που δεν πατά το πόδι του στην Βουλή, προφανώς για να διατηρεί την ασυλία του χτύπησε και πάλι ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς. Ο πρόεδρος λοιπόν Γιώργος Παπανδρέου αποφάνθηκε ότι για όλα τα δεινά μας φταίνε «το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι, που ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και την βιώσιμη ανάπτυξη, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας».

-Και για να μας ανακουφίσει με την ανάλυσή του αναφέρει ότι «Τα μεγάλα θύματα είναι οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και τιμωρούνται όπως η Ελλάδα». Και έτσι συνεχίζει ο προφέσορας «το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στους ασθενέστερους και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή του φόρου τους».

-Είναι να μην τρελαίνεται μετά ο Έλληνας πολίτης με αυτά που ακούει από έναν πρώην πρωθυπουργό, θαρρείς και μιλά κάποιος που δεν κυβέρνησε ποτέ, δεν μας έβαλε στο ΔΝΤ και τώρα συνεχίζει να μας βασανίζει φραστικά και εκ του ασφαλούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν και υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του ΚΥΣΕΑ όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος που δικάζεται από χθες, μεσουρανούσε στις παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που βούλιαξαν την Ελλάδα στα χρέη.

-Μόνο που και τότε έλειπε στο εξωτερικό όταν ήταν να υπογράψει και τα επίσημα έγγραφα τον έφερναν πάντοτε «απόντα».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr