14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Το πόσο εύκολα μετατρέπονται οι τραπεζικές κρίσεις σε πολιτικές, κοινωνικές αλλά κυρίως εθνικές, το αποδεικνύει περίτρανα η περίπτωση της Κύπρου και ο ρόλος καθώς και η στάση που κράτησαν οι μεγάλες δυνάμεις. Οι εκδικητικοί Ευρωπαίοι, οι φίλοι Ρώσοι και τα γεράκια της Άγκυρας που έστειλαν τελεσίγραφο για τα οικόπεδα του φυσικού αερίου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου.
-Όλοι εποφθαλμιούν να πάρουν το μεγαλύτερο φιλέτο από τη μοιρασιά από το μαρασμό και το ξαφνικό θάνατο που θα βρεθεί το τραπεζικό σύστημα, μέχρι και την νομή και αξιοποίηση του φυσικού αερίου που οσμίζονται. Η Τουρκία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης πλέον μετά τις δηλώσεις Οτσαλάν ότι πρέπει να σιγήσουν τα όπλα με τους αδελφούς μας Τούρκους και την συγνώμη με το στανιό του ισραηλινού προέδρου προς τον Ταγίπ Ερντογάν με προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
-Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία σε λίγες ημέρες, την ώρα που η επίσημη ελληνική κυβέρνηση κρατά σχεδόν μια στάση σιωπής στο νέο οικονομικό Αττίλα που ετοιμάστηκε για το νησί, πάλι ερήμην μας. Το πότε θα περάσει ένα νέο σχέδιο Ανάν στην κατεστραμμένη Κύπρο χαμπάρι δεν θα πάρουμε.
-Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας. Η ΑΟΖ με την Ελλάδα με τις γνωστές πιέσεις και παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν και τα μειονοτικά ζητήματα ως μοχλό πίεσης. Το έργο το έχουμε ξαναζήσει βέβαια, αλλά δυστυχώς περιμένουμε πάλι ως αφελείς να δούμε το ίδιο τέλος, που το έχουμε ξεχάσει.
-Το αίσθημα εθνικής αφέλειας μας διακρίνει ακόμα και αυτές τις ημέρες που τιμήσαμε τους ήρωες του ’21 και παράδειγμα δυστυχώς δεν πήραμε.
Κοτζάμ υπουργός Εσωτερικών αντιπροσώπευε την κυβέρνηση στην παρέλαση και ούτε ένα δελτίο τύπου δεν έβγαλαν τις προηγούμενες ημέρες. Πέρασαν οι εποχές που ήθελαν όλοι και συνωστίζονταν ποιος θα πρωτοκαθίσει στην εξέδρα των επισήμων και υπουργοί και υφυπουργοί ζητούσαν να είναι τα πρώτα πρόσωπα τον τόπο τους.
-Τώρα θαρρείς ότι όλα αυτά γίνονται εντελώς τυπικά, με κεκτημένη ταχύτητα, ίσως και ανόρεχτα. Ίσως σιγά – σιγά με τον καιρό καταργηθεί και η εξέδρα των επισήμων και μια σημαία ή ένα μνημείο για απόδοση τιμών να είναι αρκετά.
-Ευτυχώς που θυμήθηκαν να φτιάξουν και το ανάλογο στεφάνι. Γιατί σε αντίστοιχη παρέλαση ξέχασαν να φτιάξουν ακόμα και στεφάνι για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και έτρεχαν την τελευταία στιγμή να σώσουν τα προσχήματα.
-Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες βέβαια εκεί που φθάσαμε και απομυθοποιήθηκαν τα πάντα, αλλά κάποιες αξίες πρέπει να βρούμε τελικά και οι θεσμοί πρέπει να κρατηθούν και να βελτιωθούν βέβαια. Εξ? άλλου ας μην ξεχνάμε ότι τιμές αποδίδουμε στους ήρωες και τους αγωνιστές και όχι στους επισήμους.
Καλή η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις εκκλησίες, όπου οι καμπάνες χτυπούν με ηλεκτρικούς πίνακες και το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά μάλλον πρέπει να διατηρήσουμε και το παλιό σύστημα με το γνωστό σκοινί.
-Πρώτη Παρασκευή για τους Χαιρετισμούς η προηγούμενη και στο ναό της Αγίας Σοφίας περίμεναν τον μητροπολίτη για να τον υποδεχθούν χτυπώντας τα σήμαντρα. Την επίμαχη όμως ώρα φαίνεται ότι το ηλεκτρικό σύστημα κόλλησε και οι ιερείς κοιτούσαν απορημένοι τον καντηλανάφτη γιατί δεν χτυπά τις καμπάνες.
-Για να λάβουν την απάντηση ότι το σύστημα δεν υπακούει. Ω του θαύματος όμως επιστρατεύτηκε ηλεκτρολόγος τεχνίτης που βρέθηκε πολύ γρήγορα και η βλάβη επιδιορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Στο διάστημα αυτό ο μητροπολίτης βρίσκονταν στην είσοδο της εκκλησίας και περίμενε υπομονετικά. Ευτυχώς για λίγο γιατί το θαύμα έγινε, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπάνε και ο ιερέας του ναού έτρεξε να υποδεχθεί τον δεσπότη με όλες τις τιμές προσφωνώντας τον.
-Βέβαια οι πιστοί που είχαν κατακλύσει το ναό αποζημιώθηκαν από τις υπέροχες ψαλμωδίες που κράτησαν μέχρι τις 9 η ώρα. Την «παράσταση» όμως έκλεψε ένας 12χρονος μαθητής που αποδείχθηκε δεινός ψάλτης. Και βέβαια πολλοί νεολαίοι πιστοί που βρίσκουν παρηγοριά και δύναμη στην Εκκλησία σε περίοδο κρίσης και αναζήτησης.
Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε. Και αναφερόμαστε στην αιφνίδια απόφαση και με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού σήμερα λήγει η προθεσμία του υπουργού Υγείας, να τοποθετήσει νέους διοικητές στα νοσοκομεία της χώρας. Και εκτός αυτών των διαδικασιών που ουδείς γνωρίζει τι εξυπηρετούν, το πιο περίεργο είναι ότι θέτει ως απαράβατο όρο την εντοπιότητα ως ασυμβίβαστο για όλα τα νοσοκομεία πλην της Αττικής, Θεσσαλονίκης και των πανεπιστημιακών.
-Δηλαδή με απλά ελληνικά καρατομούνται χωρίς αιτιολογία όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων και οι αποτυχημένοι αλλά και οι πετυχημένοι που κατάφεραν να μειώσουν δαπάνες, κόστος λειτουργίας και να βράζουν στο ζουμί τους κυριολεκτικά από την υποχρηματοδότηση του υπουργείου και της μνημονιακής πολιτικής.
-Και αντί αυτών θα έρθουν οι γνωστοί μάνατζερ, τα κολεγιόπαιδα και οι διαδρομιστές των υπουργείων και οι κομματικές υποχρεώσεις σε ορισμένα πρόσωπα της τρικομματικής κυβέρνησης για να βάλουν τάξη; Τι τάξη δηλαδή γιατί τέτοιου είδους διοικητές επί Ν.Δ. τους γευθήκαμε και παλιότερα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και χαΐρι και προκοπή δεν είδαμε, από διάττοντες αστέρες που περίμεναν πότε θα τελειώσει η θητεία τους για να φύγουν.
-Γιατί τέτοιοι μάνατζερ έχουν και άλλες δουλειές και ειδικά τώρα που ο μισθός του διοικητή έγινε «ψωρομισθός» για τέτοιου είδους στελέχη. Ποιος πονάει τον τόπο του παραπάνω εκτός από αυτούς που ζουν εδώ και ενδιαφέρονται για το καλύτερο; Και το παραμύθι της κακοδιαχείρισης και τις διαπλοκής που οσμίζεται δήθεν το υπουργείο αγγίζει μόνο δήθεν τους ντόπιους και όχι τους εισαγόμενους συνήθως κολλητούς των πολιτικών;
-Ποιος θα τρέξει την υπόθεση του νέου νοσοκομείου που βρίσκεται σε μια δύσκολη και καθοριστική καμπή; Το τι βρισίδι έχει πέσει στο υπουργείο ακόμα και από κομματικά στελέχη της Ν.Δ., δεν έχει όριο, αφού ο ξένος που θα τοποθετηθεί απλώς θα είναι το τσιράκι του υπουργείου και φυσικά το μόνο που μας προδιαθέτει είναι ότι δρομολογούνται καταστάσεις ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας και πιο σκληρών περικοπών που προφανώς μόνο με «κολλητούς» μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ μπορούν να περάσουν όλα αυτά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News