Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Αποφασίζουν βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ή απλώς όταν πιέζουν οι καταστάσεις αναγκάζονται να νομοθετούν, όπως έγινε και με την περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων;
Η ίδια κυβέρνηση ήταν και την προηγούμενη τετραετία και αφού στο σχεδιασμό τους ήταν και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Παρόλα αυτά ακολούθησαν ένα διαφορετικό δρόμο για να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό που απορρέει από το άρθρο και να κλείσουν το θέμα με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες. Και αυτό επιφέρει φυσικά πολλές αντιδράσεις.
Και από την πλευρά των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και δεν εξετάζουμε αν έχουν δίκιο, ή άδικο, ακόμα και αν γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι στο πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής τακτικής.
Αλλά εκτιμούμε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας θα πρέπει να είναι σεβαστό και αποδεκτό για όλους, γιατί όταν ανοίγουν παραθυράκια για να υπερπηδήσουν κάποια …εμπόδια, τίποτα δεν τους εμποδίζει και στο μέλλον να κάνουν και άλλες τέτοιες αλλαγές, ίσως εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι που συνηγορούν ότι είναι πανάκεια πλέον η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά μπορούσαν όλα αυτά να τα περάσουν από την προηγούμενη θητεία τους και να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ώστε να γίνουν όλα με πολύ πιο ενδεδειγμένο και νόμιμο τρόπο, που να μη δίνει την αίσθηση σε πολλούς ότι κάποιοι προσπαθούν να καταστρατηγήσουν ακόμα και άρθρα του Συντάγματος μας.
--------
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι έντονες αντιδράσεις πολλών επαγγελματιών, το μεταναστευτικό που έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για την Ευρώπη, η φτώχεια και η ακρίβεια που χτυπά πλέον πολλά νοικοκυριά, δεν προοιωνίζουν κάτι καλό.
Η αδυναμία των κρατών της ΕΕ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και γρήγορα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με σεβασμό στον πολίτη και στη στήριξη επαγγελματικών ομάδων, όπως αντιλαμβάνονται όλοι μας οδηγεί σε μία χρονιά ίσως και μεγάλων ανατροπών.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν σχεδόν 40 χώρες στον πλανήτη, με ΗΠΑ και Ρωσία που θα διεξαχθούν εκλογές και δεν είναι καθόλου απίθανο βέβαια να δούμε στην εξουσία να επανακάμπτει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που γενικώς η θητεία του άνοιξε σχολή για πολλούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Νέα δεδομένα φέρνει ένας αστάθμητος αλλά σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις, όπως είναι η μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στη δημοκρατική Ευρώπη και ήδη κάποιοι κυβερνούν.
Όλα αυτά εκτιμούν πολλοί ότι θα αποτυπωθούν ως ένα μεγάλο μήνυμα δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές, για πολλές ηγεσίες. Επειδή κάποιοι ηγέτες δεν κατανοούν ότι προτεραιότητα στις δημοκρατικές και δυτικές κοινωνίες, θα πρέπει να έχει ο πολίτης.
Όχι τα πολεμικά-διπλωματικά παιχνίδια συμφερόντων, ούτε μόνο η στήριξη των προϊόντων και της ελεύθερης αγοράς, αλλά ο πολίτης και ο επαγγελματίας που πρέπει να επιβιώσει, για να μην πάμε σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και πλήρη απαξίωση των κυβερνήσεων.
Που φαίνεται ότι άγονται και φέρονται από τα συμφέροντα τρίτων, ή μεγάλων ομίλων για να νομοθετούν και να δίνουν προτεραιότητες για την κατανομή μεγάλων κονδυλίων σε λίγους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης που επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες, θα πάρουν τα …ψίχουλα από το διπλανό τραπέζι.
Τα χαλαρά αντανακλαστικά, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να συμφωνήσουν όλοι χωρίς να βάζει κάποιος veto, η ολιγωρία για να πάρουν οριστικές αποφάσεις και να διορθώνουν άμεσα αδικίες στην ΕΕ, είναι η συνήθης κατάσταση που επικρατεί.
Και το κλίμα αυτό των καθυστερήσεων για να διορθωθούν τα στρεβλά, έχει πάντοτε μεγάλες επιπτώσεις σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως και των μελισσοκόμων λόγου χάρη, μια που και οι συμπολίτες μας διαμαρτυρήθηκαν χθες στην περιφέρεια ΑΜΘ.
Ζητώντας βέβαια όχι περισσότερο επιδοματικές πολιτικές, ή βοηθήματα, αλλά αλλαγή σε κανονισμούς και νομοθεσίες, κυρίως για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να δοθούν διευκολύνσεις, για να μπορούν να παράγουν ποιοτικό μέλι.
Μπορεί όμως κάποιος να πουλήσει τέτοιο μέλι, πραγματικό δηλαδή και όχι μαϊμού, όταν ο έμπορος θέλει να το αγοράσει σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής; Και όταν τα ράφια των μάρκετ κατακλύζονται από δήθεν γνήσιο μέλι σε πολύ χαμηλές τιμές;
Ενώ είναι μίξεις μελιού από ασιατικές κυρίως χώρες και έχουν πρόσθετα ζάχαρη, ή γλυκαντικές ουσίες, χωρίς αυτά να αναγράφονται ούτε καν ευκρινώς στις ετικέτες; Πως να αντισταθούν ακόμα και στις περίεργες ελληνοποιήσεις όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου;
Αφού τα περισσότερα φέρονται ως ελληνικά, αλλά απλώς συσκευάζονται στη χώρα μας. Αυτά καταγγέλλονται εδώ και χρόνια, αλλά τώρα από προχθές ευαισθητοποιήθηκε η ΕΕ και η χώρα μας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αναγράφονται ευκρινώς, τι προέλευσης είναι το κάθε προϊόν, πόσες μίξεις μελιού έχουν γίνει και από ποιες χώρες προέρχονται, ώστε ο πολίτης αντίστοιχα να μπορεί να επιλέξει. Αντανακλαστικά …χελώνας.
Μικρό χωριό μεγάλα βάσανα και τα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν λένε να κοπάσουν και με την αποχώρηση των συντρόφων της Νέας Αριστεράς. Η κόντρα Κασσελάκη- Πολάκη με φόντο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δείχνει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές απόψεις στο κόμμα.
Παρά του ότι οι σύντροφοι το θεωρούν φημολογία, δεν παύουν να έχουν διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ο καθένας σε πολιτικά ζητήματα και εξάλλου δεν είναι και η πρώτη φορά που διαφώνησαν.
Όπως και σε τοπικό επίπεδο εντύπωση μας προκάλεσε και το γεγονός της αιχμηρής επιστολής στα κεντρικά του κόμματος των 12 όμως μελών μόνο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν κάθετα με το θέμα της εγγραφής στο κόμμα, του πρώην δημάρχου Ιάσμου.
Και αναφέρουν και τους λόγους της διαφωνίας σε μία μακροσκελέστατη επιστολή. Αλλά μπορεί κάποιος να μας απαντήσει στο ερώτημα, άραγε γιατί δεν συνυπέγραψαν την επιστολή αυτή και οι υπόλοιποι σύντροφοι της ΝΕ;
Γιατί έχουν διαφορετική άποψη να υποθέσουμε και συμφωνούν με την εγγραφή του νέου συντρόφου στο κόμμα, ή απλώς διαφωνούν με τις πολιτικές και τις τακτικές της άλλης ομάδας, που πρόσκειται στο Δημήτρη Χαρίτου;
Κι αν στο ξεκίνημα υπάρχουν ήδη δύο τάσεις, μελλοντικά άραγε τι πρόκειται να γίνει;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News